StoryEditorOCM
OstaloFestival animacije Supertoon

Sve je besplatno! Svoj dolazak u Šibenik najavio je do sada najveći broj gostiju i autora - čak 80 iz 21 zemlje: Pogledajte 'Bicikliste', 'Kako se kalio čelik'...

19. travnja 2018. - 15:00

Poznat je program osmog izdanja Međunarodnog festivala animacije Supertoon, koji će se u Šibeniku održati od 22. do 27. srpnja. Od ukupno 1200 filmova prijavljenih na natječaj, raspisan prije tri mjeseca, odabrano je 175 radova koji će biti prikazani u pet natjecateljskih kategorija: u kategoriji kratkog, studentskog i dječjeg filma te u kategoriji animiranih glazbenih spotova i reklamnog filma.

- I ove godine lokacije glavnih natjecateljskih projekcija su već dobro prihvaćena ljetna kina na Maloj loži i Gorici, a svoj festivalski centar Supertoon će imati u studiju Galerije sv. Krševana koji će biti mjesto susreta svih posjetitelja i autora, ali i mjesto učenja i razmjene ideja. Dio programa održat će se i u Gradskoj vijećnici, Galeriji sv. Krševana, Muzeju grada Šibenika te Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" - kazao je Petar Trebotić iz organizacijskog odbora Supertoona.

Svoj dolazak u Šibenik najavio je do sada najveći broj gostiju i autora - čak 80 iz 21 zemlje. Među filmovima koje će ove godine vidjeti šibenska publika je 27 kratkih animiranih autorskih filmova, od kojih su mnogi već i ovjenčani značajnim festivalskim nagradama. Posebno raduje, kako je istaknuo Slave Lukarov, sve veći broj hrvatskih filmova, među njima su i "Biciklisti“ Veljka Popovića, rađen prema legendarnim biciklistima Vaska Lipovca. Također, bit će prikazan i film Igora Grubića "Kako se kalio čelik“ te "Past Is Growing“ Dee Jagić i "Two for Two“ Jelene Oroz.

Organizatori Supertoona posebno su ponosni što na festival dolazi i francuski film "Negative Space“ koji je bio nominiran za ovogodišnjeg Oscara u kategoriji kratkih animiranih filmova.

- U gradu Međunarodnog dječjeg festivala dječja nam je publika osobito važna. Ove godine u kategoriji animiranih filmova za djecu bit će prikazan 31 film. Vjerujemo da će skaline na Gorici opet biti pretijesne za našu najmlađu publiku. Nadalje, čak 52 filma prikazat ćemo u kategoriji animiranih glazbenih spotova. To je ono po čemu je Supertoon prepoznat i po čemu iskače među drugim festivalima. Također, predstavit ćemo i 30 namjenskih filmova. Prilika je to da se vidi kako razne kompanije koriste animaciju i njezine blagodati u svojem oglašavanju i približavanju proizvoda i usluga potrošačima. Nastavljamo i s prikazivanjem studentskih filmova, uglavnom diplomskih radova studenata animacije, koji ih stvaraju rasterećeni pritisaka komercijalnog uspjeha i s velikom slobodom izraza - kazao je Lukarov.

Supertoon ni u novom izdanju neće zanemariti dječje radionice. Ovoga ljeta bit će organizirane dvije. Dječja, za koju se uvijek traži stolica više i koju vodi mladi animator Martin Babić, te radionica VJ-inga (video jockey) namijenjena mladima.

Osmi Supertoon je dobio i novi vizual za koji su zaslužne Dunja Janković kao autorica vizuala i ilustratorica te dizajnerica i animatorica Nives Sertić.

Sve projekcije i događanja tijekom šest Supertoonovih dana su besplatni za posjetitelje, a mladi iz cijele Hrvatske, koji žele ponešto naučiti o animaciji, družiti se s autorima i uživati u moru, suncu i Šibeniku, pozvani su da na festivalu sudjeluju kao volonteri!

27. travanj 2024 18:00