StoryEditorOCM
OstaloSamo da ne bude kiše

Šibenski festival plesa večeras na Tvrđavi sv. Mihovila otvara balet "Na putu" splitskog HNK

24. srpnja 2017. - 16:18


Večeras počinje 7. šibenski plesni festival (ŠPF).Otvara ga  baletna predstava 'Na putu' u izvedbi Baleta HNK Split i koreografiji Igora Kirova, makedonskog plesača i ravnatelja splitskog Baleta. Riječ je o predstavi s kojim je lani otvreno Splitsko ljeto i koja je izvedena 15 puta te je gostovala u Makedoniji.

-Drago mi je što smo i ove godine pozvani na šibenski festival koji iz godine u godinu raste i za koji se nadam, s obzirom kako funkcionira i kakvi su mu planovi, da će, kada je riječ o plesu, postati zaštitini znak države - istaknuo je Kirov ne popuštajući zahvaliti voditeljici i organizatorici festivala Zorani Mihelčić.

Balet koji priču donosi kroz ples i glazbu J. S. Bacha u 32 slike, počinje i završava dvjema arijama.

Osim Tvrđave sv. Mihovila, program festivala održavat će se i na Tvrđavi Barone, a najveći dio ipak na trgu ispred Gradske vijećnice i katedrale.

Ove godine ŠPF okreće i novi list te uvodi radionice tanga koje će voditi  Zagrepčanka šibenskog podrijekla Lucija Lovrić i Rafael Ramirez, argentinskog plesača s dugogodišnjim plesnim  iskustvom,  široj javnosti poznat kao Madonnin instruktor plesa u filmu 'Evita'.

U znaku tanga proteći će i posljednji dan festivala kada će se održati veliki
plesnjak na kojem će sudjelovati 50-ak plesača tanga.

Od prestava tu su još i „Soba broj 7“ koju će sutra na Tvrđavi Barone izvesti zagrebački &M Dance Company .
Na Baroneu će nastupiti i mladi plesač i baletan iz Čakovca Vilim Poljanec sa svojim solom "Glimmer".

Treći festivalski dan rezerviran je za „Medness“ šibenskog Plesnog teatra Sjene koji će nastupiti u kazalištu dok će se iste večeri na Trg Republike Hrvatske predstaviti mladi plesači iz Požege, Splita i Velike Gorice. Na pozornici kod katedrale sljedećih će dana nastupiti i plesači iz Zagreba, Dubrovnika, Varaždina…

Međunarodna plesna platforma Balkan Dance Project, koja okuplja mlade i perspektivne koreografe i plesače  iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije te Bosne i Hercegovine, predstavit će se 28. srpnja u HNK-u Šibenik.

Prateći program ŠPF bit će okrugli stol o suvremenom plesu i položaju plesača i koreografa u zemljama regije, a održat će u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić. Predavači su dr. sc. Vera Obradović Ljubinković iz Beograda te Sanja Petrovska iz Zadra.

Šibenski festival plesa završava u subotu, 29. srpnja.


 

28. travanj 2024 09:36