StoryEditorOCM
Ostalostari i siromašni

Šibenska institucija obilježava 170 godina postojanja, ali nema novca za proslavu: "Glazbari" za veliki jubilej pomoć zatražili od tvrtki i poduzetnika

11. travnja 2018. - 15:11

Šibenska narodna glazba u ovoj godini slavi 170 godina postojanja i djelovanja i taj jubilej planira obilježiti nizom događanja, uključujući i dva slavljenička koncerta – ljetni na Tvrđavi sv. Mihovila te novogodišnji u šibenskom kazalištu.

Ali, novca za proslavu glazbari nemaju, pa je predsjednik društva Jere Pancirov odlučio financijsku pomoć zatražiti od šibenskih poduzetnika i tvrtki.

Šibenska narodna glazba, naime, iz gradskog je proračuna u ovoj godini dobila 175.000 kuna što je na razini redovitih proračunskih izdvajanja, a koliko će im dati Šibensko-kninska županija još ne znaju. No, ako bude kao i lani – 35.000 kuna, bez donacija neće biti ni slavljeničkog programa.

– Novac koji smo dobili iz Grada Šibenika i koji očekujemo od Županije dovoljan je za naše redovito djelovanje, odnosno ta sredstva su nedostatna da bismo organizirali sve što želimo. Zato smo na stotinjak adresa odaslali pismo u kojem molimo za financijsku pomoć. Bez obzira na dodijeljeni iznos, svaka donacija bit će hvalevrijedna – kazao je Pancirov.

Program obilježavanja 170. godišnjice još nije u cijelosti definiran, no najveća stavka, prema Pancirovim riječima, bit će glazbeni vikend u listopadu kada bi Šibenskoj narodnoj glazbi u goste trebali doći puhački orkestri iz nekoliko drugih gradova.

– Želimo napraviti jedan šušur vikend u gradu kada bi nam u goste došlo nekoliko glazbi, a očekujemo oko 150 ljudi. To je ujedno i dio programa koji će najviše koštati zbog smještaja. Kada bismo uspjeli skupiti 50.000 kuna donacija, bili bismo više nego zadovoljni – objašnjava Pancirov.

Glazbare za nepunih mjesec dana u Zadru očekuje natjecanje na Smotri puhačkih orkestra sjeverne i srednje Dalmacije, nakon čega slijede intenzivne pripreme za gala ljetni koncert. To je već dugogodišnja tradicija orkestra, a nakon što su godinama nastupali na ljetnoj pozornici kod katedrale sv. Jakova, lani su se prvi put popeli na Tvrđavu sv. Mihovila i na toj velikoj ljetnoj pozornici svirat će i ovoga ljeta.

Prošlost i značaj Šibenske narodne glazbe, njezina uloga i važnost u šibenskom društvenom i kulturnom životu od osnutka daleke 1848. do danas, tijekom kojih je imala više od 12.000 koncerata i raznih prigodnih nastupa, te čak sudjelovala i u filmovima koji su se snimali na šibenskom području, nagrade i priznanja koja je osvojila, kao i mnoge druge zanimljivosti bit će predstavljeni na velikoj izložbi koju glazbari pripremaju u studenom.

Slavljeničku godinu završit će tradicionalnim koncertom u kazalištu 30. prosinca.

27. travanj 2024 03:58