StoryEditorOCM
Ostalozdravo maleni

Šibenska institucija: jedan od najdugovječnijih dječjih zborova u Hrvatskoj slavi 65. obljetnicu

Piše Šibenski.hr
19. ožujka 2023. - 09:20

Jedan od najdugovječnijih dječjih zborova u Hrvatskoj - zbor Zdravo maleni slavi 65. obljetnicu! Kroz njega su prošle brojne generacije djece koja su nastupala na inozemnim i hrvatskim festivalima i učvrstila vezu s Međunarodnim dječjim festivalom (MDF). Veliku obljetnicu proslavit će izložbom i koncertom, a mi smo ih posjetili na probi, piše HRT

Njihova pjesma - himna je festivala. Bez zbora Zadravo maleni otvaranje MDF-a je nezamislivo. Pa se za najvažniji nastup pripremaju cijele godine. Od osnutka 1958. godine kroz zbor su prošle tisuće djece.

Branka Juraga je pjevala prije gotovo 50 godina, a danas njezina unuka nastavlja istim putem. Pjevalo je u zboru i do stotinu djece! Nastupali su po brojnim festivalima, igrali mjuzikle.

- Bilo je tih inozemnih turneja. Sad sa ovog stajališta mislim da sam bila prilično hrabra jer sam s 24 godine uzela 30 djece i avion i krenula u Tursku, kaže Mira Grujić, voditeljica zbora Zdravo maleni (1994.-2004.).

Nove svjetove otkrivali su i preko pjesama koje je pisao velikan - Arsen Dedić. Oni su danas nasljednici i nositelji tradicije duge 65 godina! Obilježit će je posebnim koncertom. U goste im dolazi dječji zbor HRT-a, a na rasporedu su skladbe velikog skladatelja Alfija Kabilja.

Dugu povijest možete oživjeti i vi - ako zavirite u privatne arhive i vlastitim predmetima obogatite izložbu o zboru koji je oblikovao generacije djece i postao simbol grada, piše HRT

26. travanj 2024 12:31