StoryEditorOCM
OstaloTužna vijest

Preminuo Jasmin Krpan, legendarni fotoreporter Poleta i Starta

Piše Šibenski.hr
30. siječnja 2024. - 19:46

Zagrebački fotograf Jasmin Krpan, legendarni fotoreporter Poleta i Starta, umro je u Zagrebu u 71. godini nakon kratke i teške bolesti, penosi HRT.

Fotograf fascinatne biografije bio je svojevrsna ikona Poleta i Starta, dizajnirao je omot za album Azre, a njegove je fotografije, između ostalih, objavljivao i New York Times.

Krpanova fotografija sa sprovoda sovjetskog političara Jurija Andropova na Crvenom trgu ušla u izbor najboljih fotografija 20. stoljeća.

Kasnih 90-tih Jasmin krpan postaje freelance fotograf, sve vrijeme surađujući s agencijom Sipa Press. Svoje je zadnje tekstove pisao za tjednik 7dnevno.

Dobar je dio života živio u Vijetnamu, o čemu je snimio i dokumentarni film ‘‘Dobro jutro Saigon,(i laku noć)‘‘. Kako je tada rekao u intervjuu za Jutarnj list, Teni Šarčević: Do prije pet do deset godina na svijetu je najvažniji bio Atlantik, a sada je to Pacifik, odnosno odnos između Azije i Amerike, priča, pa nastavlja zašto je odabrao upravo Vijetnam: Jako me zanimalo kako se sjever i jug Vijetnama odnose nakon užasnog rata, odnosno sjeverne okupacije juga. Želio sam znati postoji li tu mržnja, jer je u sukobima poginulo oko milijun i 400 tisuća ljudi. Bilo mi je to, na neki način, relevantno i za situaciju na našim prostorima.

Posljednji ispraćaj Jasmina Krpana bit će na zagrebačkom Krematoriju u ponedjeljak 5. veljače, naveli su mediji.

26. travanj 2024 16:17