StoryEditorOCM
OstaloKuća umjetnosti Arsen

Od 8. do 11. ožujka Šibenik je domaćin najvećeg svjetskog filmskog festivala za djecu i mlade, ulaz na sve projekcije besplatan

Piše Marija Lončar
7. ožujka 2023. - 16:47
U Kući umjetnosti Arsen predstavljen je Giffoni Fil festival - najveći svjetski filmski festival za djecuTvrđava Kulture Sibenik/

 

 

U Kući umjetnosti "Arsen" sljedećih nekoliko dana sve će se biti u znaku filma. Naime, Šibenik će od 8. do 11. ožujka biti domaćinom talijanskog Giffoni Film Festivala, manifestacije koju njegovi organizatori predstavljaju kao najveći svjetski filmski festival za djecu i mlade.

Festival će svečano biti otvoren u srijedu, 8. ožujka u 18 sati projekcijom dokumentarnog filma "Govori Fantozzi", a posvećen je Ugu Fantozziju, legendarnom liku, zapravo ikoni talijanske kinematografije kojeg je izmislio i glumio komičar Paolo Villaggio.

Tijekom četiri festivalska dana šibenska publika vidjet će ukupno 28 igranih, kratkometražnih i dokumentarnih filmova, a sve projekcije su besplatne.

 

Dan uoči otvorenja, Giffoni Festival i suradnju sa Šibenikom na konferenciji za novinare predstavili su ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić, generalni direktor Festivala Jacopo Gubitosi te gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

-Nama je ova suradnja osobito važna i ponosni smo što je Giffoni Film Festivla ponovno nakon deset godina u Hrvatskoj i to u Šibeniku, u Kući umjetnosti Arsen. Puno truda, energije i rada uložili smo u program Art kina Arsen i dječji program Bubamarac, a početkom jeseni nadogradili smo sve to programom Filmski kukuriku kreiranim s ciljem da se naši mladi sugrađani zaljube u filmsku umjetnost. Do sada je taj program posjetilo preko 1 500 djece i mladih, a dovesti najveći svjetski filmski festival za djecu i mlade u ožujku je fantastična priča za Šibenik i našu mladu publiku – kazala je Barišić Bačelić istaknuvši kako je svoj dolazak na filmske projekcije već najavilo 600 djece iz šibenskih osnovnih i srednjih škola, a projekcije će biti popraćene i razgovorom s publikom koji će voditi šibenski glumac Leon Lučev. Usto, cijelo vrijeme festivala održavat će se i filmske radionice. Naime, pod mentorstvom Giffonijevih edukatora šibenski srednjoškolaci i osnovnoškolaci učit će vještinu filmskog stvaranja te će snimiti kratki film o Šibeniku.

 

Generalni direktor Giffonija Jacopo Gubitosi smatrao je važnim naglasiti kako je s Tvrđavom kulture ostvarena odlična suradnja.

-Gledat ćemo kratke, duge i dokumentarne filmove te s djecom iz Šibenika raditi na portretiranju ljepota grada. Pred nama je zanimljiv program, ostvaren zahvaljujući zajedničkom trudu. Želim vam sretan festival! – poručio je Gubitosi.

Samo riječi hvale imao je šibenski gradonačelnik Željko Burić za najnoviji program Kuće umjetnosti Arsen. Šibenik, naglasio je Burić, svoju prepoznatljivost intenzivno gradi upravo na kulturi i kulturnoj baštini.

 

- Posebno mi je drago što se festival događa u dvorani koja je nekada bila filmska dvorana i služila njegovanju filmske umjetnosti. Šibenik je opet pokazao da je zahvaljujući kulturi doživio svoju revitalizaciju. Pokazali smo da multikulturalnost koju ovaj grad njeguje može revitalizirati grad, a Šibenik kroz Giffoni ovih dana postaje središte kulturnog zbivanja u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Burić.

 

 

 

 

 

 

27. travanj 2024 17:58