StoryEditorOCM
OstaloJoš nije kasno

Natječaj za najbolju neobjavljenu priču o Šibeniku otvoren je do 31. ožujka. Javite se na KuŠIn i zaradite pristojan honorar

Piše Marija Lončar
16. ožujka 2021. - 12:05

Književni natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču pod nazivom KuŠIn postao je, moglo bi se reći, tradicionalan, unatoč tomu što je preskočio" jednu godinu. Raspisuje ga Gradska knjižnica Juraj Šižgorić, a ove godine otvoren je do 31.ožujka. To je, naime, krajnji rok do kada svi zainteresirani mogu poslati svoje priče na adresu knjižnice, a proglašenje troje najboljih autora održat će se 23. travanja u sklopu manifestacije Noć knjige.

Književni natječaj "KuŠIn" pokrenut je 2016. godine, kada je Šibenik obilježavao 950. obljetnicu prvog, pisanog spomena grada. U proslavu tog jubileja tada su se uključile sve šibenske kulturne udruge i ustanove, pa tako i knjižnica, koja je pokretanjem KuŠIna željela potaknuti ljubav prema knjizi i pisanju, a time na neki način rasplamsati i žar na zamrloj šibenskoj književnoj sceni.

Šest godina kasnije ta su nastojanja i dalje u povojima, a natječaj na koji su pozvani svi koji pišu na hrvatskom jeziku, a ne samo građanke i građani Šibenika, za sada ipak nije odjeknuo onoliko daleko koliko se priželjkivalo. Usto, rekord od 40-ak priča koliko ih je pristiglo u prvoj godini KuŠIna, kasnije nikada nije bio dosegnut. Štoviše, prepolovljen je.

Ipak, KuŠIn je iznjedrio jedno književno ime. Marija Dukić, profesorica hrvatskog i engleskog jezika, višestruka je laureatkinja šibenskog KuŠIna na kojem je, kako voli reći, dobila svoj prvi književni honorar. Uslijedile su zatim neke druge nagrade i priznanja za njezine priče i drame, od kojih je jedna uprizorena i u splitskom HNK-u.

Zbog svega toga u šibenskoj knjižnici i ove godine nadaju se novim dobrim pričama i zanimljivim autorima.
Propozicije natječaja iste su kao i prijašnjih godina, a jedan od glavnih uvjeta je, osim da priča nije nigdje objavljena, da je tematski, u najširem smislu, vezana za Šibenik.

-Natječaj je anoniman i priče se potpisuju šifrom, a mogu se javiti punoljetne osobe s prebivalištem u Hrvatskoj. Jedna osoba na natječaj može prijaviti samo jednu, dosad neobjavljenu priču. Tema priče mora biti vezana za Šibenik, a može biti napisana na standardnom hrvatskom jeziku, dijalektu, razgovornom jeziku i slično – poručuju iz šibenske knjižnice.

O najboljim radovima i ovaj će put odlučivati tročlani žiri članovi kojeg su novinaraka Živana Podrug, profesorica hrvatskog jezika i književnosti Hamida Šarić te književnik Omer Rak.

Podijelit će se tri nagrade od kojih prva iznosi 3 000 kuna, dok će autori drugonagrađene i trećenagrađene priče dobiti 2 000, odnosno 1 000 kuna.









 

27. travanj 2024 16:38