StoryEditorOCM
OstaloFILM IVANE GUBERINE

‘Naš Mali‘ oduševio je i na zagrebačkoj premijeri prigodom dodjela nagrada HOO-a: hrvatske športske legende nisu skrivale suze!

Piše Zdravko Pilić
12. rujna 2023. - 16:36
Svecana dodjela nagrade Drazen Petrovic Hrvatskog olimpijskog odbora u Kaptol Boutique Cinema.  Vanesa Pandzic/Cropix

Ivana Guberina odavno već nije – samo – šibenska učiteljica, nego je – u međuvremenu – postala i ugledna hrvatska redateljica. Nakon što je dokumentarac o košarkaškom Mozartu ‘Naš Mali‘ spektakularno predstavljen u Šibeniku, na tvrđavi Barone, krenuo je u svijet pa je tako krajem kolovoza najprije prikazan na Vukovar film festivalu, a proteklog vikenda i u Zagrebu, u Cinestar Kaptol Centru.

A ni povod nije bio ništa manje spektakularan – film ‘Naš Mali‘ prikazan je u sklopu dodjele nagrade Dražen Petrović Hrvatskog olimpijskog odbora tijekom koje je, kažu, malo tko uspijevao suspregnuti suze. Plakali su Draženovi suigrači, poput Franje Arapovića i sportski prijatelji, poput Dubravka Dude Šimenca, dirnut je bio i Lukša Jakobušić, predsjednik Hajduka, koji je zajedno s Borom Primorcem, primio nagradu HOO-a za izvrstan nastup Hajdukovih juniora u UEFA-inoj Ligi mladih i ulazak u finale. Jakobušić joj je, veli nam Ivana Guberina, tom prigodom kazao kako će se potruditi da film o Draženu vide svi polaznici Hajdukove Akademije, dok je prema Nikolini Brnjac, ministrici sporta i turizma, koja je te večeri isto tako bila u Kaptol centru išao prijedlog da se film prikaže u svim hrvatskim školama. Kao poruka da je, kako je to kazala Danira Nakić Bilić, nekoć i sama sjajna košarkašica, koju su zvali i ‘ženski Dražen‘, pored talenta za uspjeh potreban i ogromni rad i trud.

- Bio je to sjajan šibenski ponedjeljak u Zagrebu. Zrinka Cvitešić, koja u novom igranom filmu Danila Šerbedžije glumi Biserku Petrović također je došla pogledati film, i ona je govorila o superlatiovima o poslu koji smo napravili u filmu ‘Naš Mali‘. - ispričala nam je Ivana kojoj su, na predstavljanju i u Zagrebu i u Vukovaru velika podrška bili sestra Ana i kćer Lana.

Trebat će joj potpora i dalje, jer ovo sigurno nije zadnja projekcija ovog sjajnog sportskog dokumentarca koji nije samo priča o Draženu, nego i o topla i emotivna saga o Funcutima, Šibenci i gradu Šibeniku početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Gradu, kojeg je Ivana Guberina promovirala ne samo filmom, nego i turističkim prospektima, suvenirima i svim ostalim promotivnim materijalima kojima su je oboružali u TZ grada Šibenika, Nacionalnom parku Kornati i Krka, šibenskom Vinoplodu.Kako bi tamo, u hrvatskom gradu mučeniku i heroju bila dostojan veleposlanik još jednog hrvatskog grada pobjednika, svog rodnog Šibenika.

06. lipanj 2024 14:31