StoryEditorOCM
Ostalosjajna glumačka postava

Na daskama šibenskog kazališta: Pogledajte kako je bilo sinoć na premijeri predstave ‘Prijevara‘

Piše Toni Veljača
28. listopada 2022. - 08:09

Na daskama šibenskog kazališta, sinoć je održana premijera predstave "Prijevara", genijalnog Harolda Pintera, čiju režiju potpisuje poznati hrvatski redatelj Branko Ivanda, u koprodukciji sa zagrebačkim TeatraEratom.

Sjajna glumačka postava, predvođena je Sinišom Popovićem iz HNK Zagreb, Marjanom Nejašmićem Banićem iz HNK Split, te domaćim snagama iz šibenskog kazališta, Frankom Klarić i Anom Perković. Zanimljivo, redatelj se odlučio na uvođenje četvrtog, nenapisanog lica, nijemog svjedoka svih prijevara, ljubavnikove supruge Judith u interpretaciji Ane Perković.

Pinter nas u početku zavarava klasičnom, pomalo banalnom pričom o ljubavnom trokutu: suprug, supruga i ljubavnik. U drugom je planu, ali ne manje važna, i ljubavnikova supruga. U sljedećem sloju, iza nevjere otkriva izdaju.

Prikrivena uljudnim ponašanjem i beznačajnim rečenicama, prijevara nije samo ljubavna već i moralna, jer prijatelj vara prijatelja, supruga vara i supruga i ljubavnika, a ljubavnik vara sve. Neočekivanom dramskom strukturom, Pinter gura protagoniste u neminovne labirinte izgubljenih identiteta, a nas gledatelje u traganje za psihološkim motivima. U tom trenutku, banalni ljubavni trokut postaje i naša egzistencijalna drama.

Šibenčani će "Prijevaru" imati priliku pogledati i večeras, kada je prema rasporedu repriza predstave. Nakon toga, sjajnu glumačku postavu očekuju i brojna gostovanja, prvo na festivalu Prolog u Sisku, a potom i u sklopu Noći kazališta 19. studenog u splitskom GKM.

 

27. travanj 2024 14:43