StoryEditorOCM
OstaloEnergetska obnova

Ipak neće staviti ključ u bravu: dvije velike šibenske kulturne institucije uskoro uvode novi režim rada

Piše Marija Lončar
5. siječnja 2024. - 12:56

Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku i Gradska knjižnica "Jurja Šižgorića" morat će uskoro uvesti novi režim rada, jer na obje zgrade na šibenskoj Poljani za koji mjesec počinju radovi na energetskoj obnovi. To će značiti da će dijelovi zgrada, ovisno o fazama radova, morati biti zatvoreni, pa će režim funkcioniranja kazališta i knjižnica morati biti tomu prilagođen. No, dobra je vijest za sve ljubitelje kazališta i knjiga da te ustanove ipak neće morati staviti ključ u bravu dok radovi ne završe.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Naime, Grad Šibenik do kraja siječnja planira raspisati natječaj za izvođača radova za energetsku obnovu teata i knjižnice, a vrijednost oba projekta iznosi oko 4, 5 milijuna eura. Toliko je, naime, u kolovozu prošle godine Grad dobio novca nakon što se prijavio na natječaj Ministarstva kulture za dodjelu nepovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrada sa statusom kulturnog dobra. Sredstva su osigurana iz Mehanizma za oporavak i otpornost u okviru instrumenta "EU sljedeće generacije", a budući da je riječ o spomenicima kulture troškovi svih radova u cijelosti su financirani iz tog izvora.

-Nakon što smo pripremili potrebnu dokumentaciju, natječaj za izvođača radova raspisat ćemo do kraja mjeseca. Naglašavam da je ovdje riječ o energetskoj obnovi kazališta i knjižnice što podrazumijeva strojarske, stolarske i izolacijske radove. Početak radova ovisit će o tomu koliko će nam ponuda stići i hoće li se uopće itko javiti, jer u posljednje vrijeme imamo i takvih situacija s izvođačima budući da ih nema dovoljno, odnosno koliko će biti upita i žalbi. Ukoliko situacija ne bude problematična, očekujemo da će radovi početi u svibnju. Procijenjeno je da bi u kazalištu trebali trajati osam mjeseci, a u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" 12 mjeseci – kazao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura.

image


Na fotografiji: procelnik Petar Misura.
 

Niksa Stipanicev/Cropix

Vrijednost projekta energetske obnove kazališta iznosi oko 1, 4 milijuna eura, a obuhvaća građevinske, strojarske i elektrotehničke radove. Drugim riječima kazalište će nakon što više od 20 godina nije bilo značajnijih ulaganja u zgradu, konačno dobiti novu vanjsku stolarije, toplinsku izolaciju krova, a bit će postavljene i dizalica topline koje će zamijeniti dosadašnji sustav grijanja na lož ulje, odnosno sustav hlađenja čime bi došao kraj sadašnjim situacijama kada se publika u kazalištu ili kuha od vrućine ili joj je hladno! Nadalje, uvest će se novi, ekonomičniji sustav rasvjete kao i sustav smanjenja potrošnje vode.

image


Gradska knjiznica "Juraj Sizgoric"
 

Niksa Stipanicev/Cropix

Radovi na energetskoj obnovi Gradske knjižnice Jurja Šižgorić također obuhvaćaju građevinske, strojarske i elektrotehničke radove za što je dobiveno 3. 1 milijuna eura. Kada nakon godinu dana budu završeni, zgrada, autor koje je istaknuti šibenski i hrvatski arhitekt Ivan Vitić, prijeći će u viši energetski razred, poručuju iz šibenske gradske uprave. Mišura pak ističe kako knjižnica i kazalište nisu jedine gradske kulturne ustanove koje će u cijelosti biti energetski obnovljene europskim novcem. Ista sudbina čeka i Muzej grada Šibenika.

-Muzej smo htjeli prijaviti na isti poziv Ministarstva kulture kada smo prijavili kazalište i knjižnicu, ali nismo mogli jer nisu bili raščišćeni imovinsko-pravni odnosi oko zgrade, tj. Kneževe palače u kojoj je muzej smješten. Zahvaljujući Upravnom odjelu za imovinske poslove, ono što nije bilo sređeno proteklih 30-ak godina, obavljeno je za nekoliko mjeseci, tako da smo sada napravili projekt energetske obnove muzeja te ćemo ga do kraja mjeseca prijaviti na natječaj za dodjelu sredstava. Radovi su, inače, procijenjeni na 2, 1 milijun eura – zaključio je Mišura.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
01. svibanj 2024 21:12