StoryEditorOCM
OstaloHladnoći unatoč, Šibenčani uživali

Gradski komorni orkestar i solisti oduševili

27. prosinca 2016. - 16:43

Ni hladnoća u šibenskoj katedrali sv. Jakova u ponedjeljak uvečer nije omela publiku da uživa u radosti muziciranja Gradskog komornog orkestra Šibenik i njegovih gostiju na velikom božićnom koncertu. Šibenski gudači svirali su pod dirigentskom palicom Jure Celića, a uz njih nastupili su još i mješoviti pjevački zbor 4. gimnazije Marka Marulića iz Splita pod ravnanjem Tomislava Veršića te zbor Srednje Glazbene škole Ivana Lukačića kojim je dirigirala Marica Berić.
Program je bio raznovrstan i prigodan te su se na njemu našle skladbe majstora baroka poput Handela i Bacha do suvremenih skladatelja i božićnih hrvatskih napjeva.

Bračka kolenda

- Program smo zajednički pripremali. Ima tu baroka, klasike, romantizma i suvremenih skladatelja. Više u jednom, rekao bih, revijalnom stilu – kazao je Celić.
Koncert je počeo nastupom gostiju iz Splita koji je šibenska publika upoznala na prošlogodišnjem korizmenom koncertu. Zbor 4. gimnazije Marka Marulića izveo je, među ostalim, bračku kolendu "Na prvi dan godišća“ te božićni napjev iz Međimurja "Oj, pastiri“.
U nastavku programa kao solistica nastupila je sopranistica Jelena Pletikosa, studentica solo pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Splitu, koja je iz klavirsku pratnju Borne Ercega, studenta klavira, također na splitskoj akademiji, izvela Ave Mariju iz opere "Cavalleria rusticana" Pietra Mascagnija i oduševila publiku.

Ponovo u Splitu

Šibenski gudači za ovogodišnje božićno izdanje pripremili su skladbe Vivaldija, Bacha, Shuberta i Šostakoviča. Zbor Srednje glazbene škole Ivana Lukačića predstavio se božićnim pjesmama Redera, Gevaerta, Mozarta, Ruttera i Handela, a kao solisti nastupili su nagrađivani učenici Glazbene škole Ivana Lukačića Nina Lucia Perina (violončelo), Nikolina Kapitanović (flauta) te Matej Vukić (truba).
- Ovo je već četvrta godina da zbor Srednje glazbene škole i Gradski komorni orkestar imaju zajednički božićni koncert. Suradnja sa splitskim zborom nastala je nakon što smo ih čuli na korizmenom koncertu. Voljela bih da ovo postane tradicija. Raduje nas i to što će ovaj koncert biti ponovljen u Splitu i to u crkvi sv. Frane u kojoj je nekada gvardijan bio Ivan Lukačić po kojem se zove naša škola, pa za nas taj koncert ima dodatno značenje – kazala je Marica Berić.

27. travanj 2024 21:57