StoryEditorOCM
OstaloKinoklub Šibenik

Film se vraća u središte grada: u srijedu stiže 'Ponoćni ekspres'; Dan poslije počinju Dani norveškog filma

6. studenog 2018. - 15:41

Film se vraća u središte Šibenika, u gradsku jezgru koja je još početkom 90-ih prošlog stoljeća imala tri kina, da bi potom desetljećima vladao filmski mrak. Jedina točka svjetlosti u tom je mraku bila Gradska knjižnica sa svojim filmskim tribinama, a sada se zahvaljujući Kinoklubu Šibenik filmovi prikazuju na čak četirima lokacijama: u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić", atriju Muzeja grada Šibenika te dvama kafićima, "Na Ma Lo" na Maloj loži i "Barcodu" na Trgu Pavla Šubića I., smještenima u prizemlju bivšeg i nekad najvećega gradskog kina –"Šibenik".

Skupina entuzijasta i ljubitelja filma, predvođenih predsjednikom Kinokluba Šibenik Nikicom Šupom, te je lokacije objedinila pod zajednički naziv "Kino Kvadrat", a tijekom studenog šibenskoj će publici ponuditi zanimljiv program posvećen neovisnim, malim i art kinima, te suvremenoj norveškoj kinematografiji.

Već u srijedu, 7. studenog, u suradnji s Hrvatskom mrežom neovisnih kinoprikazivača, šibenski Kinoklub organizira projekciju "Ponoćnog ekspresa", kultnog, dvama Oscarima nagrađenog filma iz 1978. godine, koji je režirao Alan Parker, a scenarist je bio Oliver Stone.

– Projekcija će se održati u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" u 20 sati. Mogu reći kako mi je osobito drago što smo se prvi put uključili u manifestaciju Hrvatske mreže "Dan neovisnih kina". Na ovaj način još jednom želimo istaknuti koliko je kino važan sadržaj u gradskim jezgrama. Zato pomno biramo filmove koji odgovaraju art kinima i gradimo publiku – istaknuo je Šupe.

Dan poslije počinju Dani norveškog filma u Šibeniku. Bit će prikazano ukupno pet filmova, a sve počinje u četvrtak u Muzeju grada Šibenika.

– Svečano otvaranje uz prigodni domjenak je u 18 sati, kad očekujemo i dolazak veleposlanice Norveške Astrid Versto. Pola sata kasnije prikazat ćemo film katastrofe "Val" (2015.) – najavio je Šupe.

Nakon toga, svaka srijeda u studenom, svaki put na drugoj lokaciji "Kina Kvadrat", rezervirana je za suvremeni norveški film, pa će 14. studenog u cocktail-baru "Barcode" na programu biti dva filma. Dokumentarac "Blizanci zauvijek – Veliko putovanje" govori o bratu i sestri koji cijeli život provedu na farmi u norveškim planinama, a pod stare dana, na poziv rodbine, putuju u Ameriku, što postaje pustolovina njihova života. Iste je večeri i projekcija kratke, 20-minutne, komedije "Čavrljana".

Treća srijeda u coffee & wine baru "Na Ma Lo" donosi film "Limbo", koji se bavi sudbinom obitelji koja se iz Norveške preselila u klimatski i kulturološki dijametralno drugačije mjesto, u Trinidad.

Dani norveškog filma u Šibeniku završit će 28. studenog prikazivanjem humoristične drame "Staying Alive" u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić".

– Ulaz na sve projekcije je besplatan, pa dođite i upoznajte norvešku kinematografiju – poručio je na kraju Šupe.

28. travanj 2024 12:41