StoryEditorOCM
OstaloMuzej grada Šibenika

Drugačija izložba: eksperimentalnom arhoelogijom istražili, izradili i ispekli keramiku na neolitički način; sada svoje posude rade šibenska djeca

Piše Marija Lončar
24. listopada 2021. - 12:12
Nakon sto su razgledali izlozbu posuda izrađenih na neolitički način, učenici OŠ Jurja Šižgorića sa svojom učiteljicom Helenom Šarić prionuli su izradi svojih zdjelicaMarija Lončar

Iza svake arheološke izložbe puno je rada na terenu, sređivanja i obrade pronađenog materijala, no, najnovija izložba Izrade i pečenja keramike na neolitički način, koja je otvorena u Muzeju grada Šibenika u dvorani za povremena izlaganja, po mnogo čemu je drugačija.

Riječ je o gostujućoj izložbi Arheološkog muzeja Istre autor koje je Romuald Zlatunić. Zapravo, riječ je o izložbi eksperimentalne arheologije koja rekonstruira početke lončarstva na području Istre.

Zlatunić je tako zajedno s keramičarkom Marinom Orlić te uz pomoć djelatnika istarskog Arheološkog muzeja pokušao rekonstruirati tehnologiju oblikovanja i pečenja raznih posuda i figurica iz neolitičkog doba, među kojima pozornost posebno privlače kultne posude poput ritona i posude u obliku falusa.

image
Riton i falusoidna posuda izrađene u 21. stoljeću na neolitički način

Izložba je rezultat višegodišnjeg projekta koji je obuhvatio i vađenje prirodnog zemljanog sedimenta, samo oblikovanje gline te pečenje posuda na otvorenom kako se to radilo u neolitičko doba.

Brojne replike, tj. neolitičke posude nastale u 21. stoljeću, uz popratni tekst, u vitrinama moći će razledati šibenski posjetitelji do 6. studenog do kada je izložba otvorena.

Ali, u izložbi neće uživati samo odrasli, nego i šibenski mališani. I to vrlo aktivno. Muzej grada Šibenika nastavlja već uhodanu praksu da uz izložbu, kao prateći sadržaj, organizira i dječje radionice omogućujući tako najmlađima da, na njima blizak način, vide i dožive izložene predmete.

image
Ivana Vučinović, voditeljica radionica u muzeju

Radionice su namijenjene predškolcima i učenicima nižih razreda osnovne škole, a voditeljica je Ivana Vučinović. Prve grupe učenika u petak su već izrađivale i ukrašavale svoje zdjelice, a od ponedjeljka se očekuju i nove grupe.

-Osnovnoškolci rade s glinamolom, a predškolcima dajemo plastelin i plastični pribor za ukrašavanje. Prvo se obiđe izložba i onda se ide na radionicu. Već su nam bila djeca iz OŠ Juraja Dalmatinca i OŠ Jurja Šižgorića, a od ponedjeljka imat ćemo svaki dan po četiri radionice gotovo do kraja trajanja izložbe. Dolazit će nam djeca iz vrtića te iz OŠ Meterize i OŠ Tina Ujevića. Najbolje posudice ćemo sačuvati i kada opet budemo imali dječju izložbu bit će izložene u našem muzeju – kazala je Vučinović.

27. travanj 2024 02:15