StoryEditorOCM
OstaloŠibenik Dance Festival

Dogradonačelnik Mileta: ‘To što radi Zorana Mihelčić vrh je vrhova, osigurali smo mjesto za plesnu dvoranu‘

Piše Marija Lončar
20. svibnja 2024. - 13:34

Umjetnost, pa tako i ples, gradi mostove, spaja i ujedinjuje ljude i kulture! Čak i u slučajevima kada su politike njihovih zemalja u razmimolaženju! S takvim uvjerenjima Zorana Mihelčić, umjetnička ravnateljica Šibenskog plesnog festivala (Šibenik Dance Festival - ŠDF) i voditeljica Plesnog teatra Sjene, najavljuje najnovije izdanje festivala koji, kako je kazala, zauzima svoje mjesto na hrvatskoj plesnoj sceni, a ujedno je, smatra, medijski najvidljiviji plesni festival u zemlji.

-Šibenski plesni festival prvi je put održan 2011. godine. Naš grad će i ove će godine od 22. do 27. srpnja okupiti plesače, plesne ansamble i koreografe iz cijelog svijeta. Ovo je 13. festivalsko izdanje, a bilo bi 14. po redu da nije bilo pandemije kada smo imali, kako smo ga nazvali, deveto i pol izdanje. Ove godine ŠDF ugostit će umjetnike iz Italije, Francuske, Španjolske, Portugala, Izraela, Bugarske, Ukrajine, Rusije i Argentine. I ovaj put plesat će se šest najatraktivnijih gradskih lokacija: na tvrđavama sv. Mihovila i Barone, u Muzeju grada Šibenika, ispred kluba Azimut te na trgovima u gradskoj jezgri - Trgu Republike Hrvatske i na Poljani – kazala je Mihelčić.

image

U Kući umjetnosti Arsen predstavljen je 13. ŠDF

Grad Šibenik/

S posebnim ponosom istaknula je kako će u programu ŠDF-a sudjelovati oko 200 plesača, plesnih ansambala, teatara, umjetničkih škola i udruga, a očekuje se da će ga vidjeti do 7 000 posjetitelja. Pohvalila se kako se festivalska događanja prate i preko društvenih mreža koje bilježe preko 200 000 pratitelja.

-Želimo da ovaj festival bude mjesto dijaloga i inspiracije. Cilj nam je izvrsnost, odnosno da učimo od najboljih – naglasila je Mihelčić napominjući kako će ŠDF na trgu kod katedrale otvoriti šibenske Sjene s predstavom Suprotnosti, a nakon njih nastupit će Crnogorski baletni ansambl kojemu je to prvo gostovanje u Hrvatskoj. Iste večeri, ispred kluba Azimut publika će imati priliku gledati bugarske plesačice iz Atom Dance Theatrea u predstavi Loop.

Sljedećih dana u na pozornicama u Muzeja grada Šibenika, ispred Azimuta te na Tvrđavi sv. Mihovila i Barone smjenjivat će se domaći i inozemni plesači. S posebnim zanimanjem očekuje se talijanska predstava Pupo na Ljetnoj pozornici Tvrđave sv. Mihovila koja je na programu 26. srpnja, tri dana prije nastup ukrajinskog plesnog para i njihove plesne minijature Svjetlo u tami koja progovara o strahotama rata u Ukrajini.

 

Na ŠDF svoje mjesto imaju i mladi umjetnici u usponu, a organizirano je i više različitih plesnih radionica.

-U sklopu programa Downtown Dance, kako smo nazvali noćni program po ulicama i trgovima, predstavit će se umjetničke škole i organizacije, plesna studija i nagrađivani plesači iz Hrvatske i susjednih zemalja. Na festivalu me posebno vesele naše panel diskusije i okrugli stolovi koji se održavaju u Kući umjetnosti Arsen. Na njima umjetnici razmjenjuju svoja mišljenja i prenose znanja i iskustva, a ove godine tema su Susreti mira – kazala je Mihelčić zahvaljujući svima koji podržavaju i surađuju sa ŠDF-om. Među ostalim i Gradu Šibeniku, pa je dogradonačelnik Danijel Mileta za festival i njegovu umjetničku direktoricu govorio samo u superlativima. Priznao je i kako nije bio ljubitelj plesa, ali ga je zavolio preko svoje dvije kćeri koje se bave plesom. Jedna od njih, Antea Mileta zajedno s Maritom Mrvicom, uoči današnjeg predstavljanja 13. ŠDF-a, izvela je i kratku plesnu točku.

image


Na fotografiji: dogradonacelnik Danijel Mileta.
 

Niksa Stipanicev/Cropix

-Kada je riječ o plesu to što Zorana Mihelčić radi je vrh vrhova! V-r-h-u-n-s-k-i - egzaltiran je bio Mileta napominjući kako u Šibeniku postoje dvije točke važne za ples: Osnovna škola za balet i suvremeni ples te Plesni teatar Sjene. Naglasio je također kako Grad Šibenik misli na njihov daljnji razvoj te je na prostoru bivšeg TEF-a, osigurao lokaciju za izgradnju nove plesne, a kako, dodao je, uz ples ide i glazba, također i glazbene škole!

image


Na tvrdjavi Sv. Mihovil odrzalo se svecano otvaranje 9. Sibenik Dance Festivala. Festival su otvorili plesni umjetnici iz Xiexin Dance Theatrea iz Kine.
 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image

U Kući umjetnosti Arsen predstavljen je 13. ŠDF

Grad Šibenik/
image


Na tvrdjavi Sv. Mihovila odrzalo se svecano otvorenje 10. Sibenik Dance Festivala plesnom predstavom Plamteca voda, Andonisa Foniadakisa u izvedbi Baleta Hrvatskog narodnog kazalista Ivana pl. Zajca u Rijeci.
 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

 

29. svibanj 2024 16:22