StoryEditorOCM
OstaloKazališno uprizorenje

Aleksa, dođi na paštašutu! 'Kako je počeo rat na mom otoku' u šibenskom teatru

11. svibnja 2018. - 11:28

Najgledaniji hrvatski film od osamostaljenja države, antiratna komedija "Kako je počeo rat na mom otoku" Vinka Brešana, koji je zajedno s ocem, Ivom Brešanom, i autor scenarija, doživio je svoje kazališno uprizorenje. "Krivci" za to su Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku i Dramsko kazalište "Gavella" iz Zagreba, koji su udružili svoje umjetničke i produkcijske snage kako bi prema kultnom filmu hrvatske kinematografije, koji je pogledalo više od 350.000 gledatelja, 20-ak godina od njegova snimanja, u kazališni medij prenijeli priču koja je i danas aktualna.

Redatelj predstave je Dražen Ferenčina, kojemu je to nakon "Pira malograđana" i "Ljepotice iz Leenanea" treća suradnja sa šibenskim teatrom. Ipak, rad na predstavi "Kako je počeo rat na mom otoku" za Ferenčinu je u mnogo čemu bio poseban. Prije svega jer je film sniman na šibenskom području: u bivšoj vojarni Minerska i u Primoštenu, a osim šibenskog redateljsko-scenarističkog dvojca, u njemu su kao glumci i statisti nastupili brojni Šibenčani.

– O "Kako je počeo rat na mom otoku" u Šibeniku svi znaju sve bolje nego ja. Naravno, kada smo počeli raditi, film i uspjeh koji je imao bili su nam veliko opterećenje. Dovoljno je reći "skuvala sam ti paštašutu" da je svima jasno kako su mnoge replike iz filma ušle u svakodnevni život. Ali krenuli smo s predstavom, film je ostao iza nas. Važno je reći da su u tom tekstu Ivo i Vinko Brešan ozbiljnoj temi kao što je rat pristupili s izvrsnim, inteligentnim humorom u kojem slika malomišćanske sredine, koja ima svoje ridikule, postaje univerzalna. Na kraju se priča i žanrovski mijenja i iz pučke komedije prelazi u tragediju smrću pjesnika Dantea. Dakle, s lokalne razine komedije prelazi u nacionalnu tragediju – kazao je Ferenčina, dodavši kako priča time nije završila.

– Svi smo u to vrijeme maštali o tome da ćemo stvoriti uređenu državu, malu Švicarsku. Ali to se nije dogodilo. Nakon svega ispalo je lakše osloboditi kasarne nego urediti državu. U tekst smo malo intervenirali. Svega što ima u filmu, ima i u predstavi. Možda još i više – naglasio je Ferenčina koji, kao i cijela glumačka ekipa, s nestrpljenjem iščekuje šibensku praizvedbu koja će se održati u ponedjeljak, 14. svibnja, nakon čega će uslijediti još dvije izvedbe, 15. i 16. svibnja, dok će zagrebačka premijera biti na jesen – 3. listopada.

Boris Svrtan, aktualni ravnatelj Gavelle, kojega će nakon isteka mandata na toj funkciji, zanimljive li koincidencije, zamijeniti upravo Ferenčina, u predstavi tumači lik Blaža Gajskog. Iz vojarne JNA on želi spasiti sina ročnika Svena Gajskog, kojega glumi šibenski glumac Šime Bubica. Svrtan je izrazio zadovoljstvo suradnjom sa šibenskim HNK-om, a uz Bubicu, njegovi studenti bili su i Franka Klarić te Jakov Bilić, koji također glume u predstavi.

– Posebno me raduje to što glumim Blaža, kojega je u filmu tumačio moj pokojni kolega i sjajan glumac Vlatko Dulić, pa tu ulogu upravo posvećujem njemu – kazao je Svrtan.

Jakov Bilić otvoreno govori o tremi koju osjeća uoči nastupa pred šibenskom publikom zbog tereta filma koji prati predstavu, ali i same uloge koju tumači i koju je kao dijete gledao na filmu. Bilić, naime, glumi Roka Papka, bivšeg limara i prvog čovjeka Kriznog štaba koji traži predaju kasarne. Franka Klarić za svoju će ulogu supruge majora JNA Alekse reći kako nije velika.

– Kada sam jednom kolegi objašnjavala kakva je to uloga i da imam tek nekoliko rečenica, on je na to kazao: "Da, ali ako ono 'skuvala sam ti paštašutu' ne izgovoriš dobro, cijela će predstava pasti u vodu!"

U predstavi još glume Janko Rakoš, Nenad Cvetko, Igor Kovač, Anica Kovačević, Ivan Grčić, Nikola Baće, Zoran Gogić i Darko Stazić.


Osobna iskaznica
Adaptaciju teksta potpisuje Željka Udovičić Pleština, scenograf je Dragutin Broz, dok je kostimografkinja Sara Lovrić Caparin iz šibenskoga HNK. Autor glazbe je Mate Matišić, a u predstavi sudjeluju i polaznici šibenske dramske radionice i studija "Ivana Jelić", klapa "Adriaticum", Denis Borna Bumbak, Vlađa Nalis, Anđelko Babačić i Jere Svračak.

01. svibanj 2024 13:20