StoryEditorOCM
Knjigeu šibenskoj knjižnici

Sutra počinje Mjesec hrvatske knjige: zbog bolesti odgođen razgovor s Edijem Matićem, ali ostaje s pjesnikinjom Majom Klarić

Piše Marija Lončar
13. listopada 2023. - 10:38

Nek ti riječ ne bude strana(c) – slogan je ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige, manifestacije kojoj se raznovrsnim programom već tradicionalno pridružuje i šibenska Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić". Ovaj put program počinje već u subotu, 14. listopada kada će biti otvorena izložba posvećena najboljim zelenim knjižnicama u svijetu. Riječ je o šest najboljih "zelenih" projekata koji su dobili svjetsko priznanje Green Library Award koje dodjeljuje Međunarodni savez knjižničarskih društava. Na listi nagrađenih, uz Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu iz Zagreba, našle su se još i knjižnice iz Kine, Mađarske, Rumunjske, Irana i Kenije.

image

 

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Ovom izložbom tako će početi niz događanja u knjižnici na Poljani, a događaj koji će sigurno privući zanimanje ljubitelja knjige i čitanja bit će književni susret s Edijem Matićem, piscem i fotografom iz Splita. Matić je i predsjednik Hrvatskog društva pisaca, a njegova kratka priča "Priča se (p)o gradu" pobjedila je na ovogodišnjem KuŠInu, književnog natječaju Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić". S Matićem će razgovor voditi novinarka Živana Podrug.

Gošća šibenskog Mjeseca hrvatske knjige bit će i pjesnikinja, prevoditeljica, putopisac i vlasnica bookmobilea, prve hrvatske knjižare na kotačima – Maja Klarić koju će preko videopoziva intervjuirati polaznici radionice "To volim čitati".

image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix

Iz šibenske knjižnice najavljuju i predstavljanje slikovnice Prošetaj s nama... mlade autorica Dore Juroš koja je osnovnu školu završila u Šibeniku, a sada pohađa Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru. Slikovnica i prigodna izložba posvećene su legendi o šibenskom ljubavnom paru Matiji i Jeleni, a inspiraciju za svoj rad Dora Juroš pronašla je u povijesnom romanu šibenske autorice Orijane Koloper.

U suradnji s udrugom Fotopoetika, Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" organizira i sajam knjiga na kojem će se knjige knjige neće samo prodavati već i razmjenjivati, ali i dijeliti. Sajam će se, kao i prethodnih godina održati u Perivoju Rpberta Visianija.

image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix

Budući da je ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen prevoditeljima i književnom prevođenju zahvaljujući kojima književnost prelazi granica jezika na kojem je neko djelo napisano. šibenska knjižnica potrudila se ugostiti književnika, kazališnog redatelja i prevoditelja s poljskog Peru Mioča koji će govoriti o izazovima, umijeću i tajnama prevođenja.

Prevođenjem i prevoditeljima bavit će se i druge radionice te pričaonice za djecu, a u sklopu programa održat će se i gradsko te županijskog natjecanje osnovnoškolaca u čitanje naglas.

image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix

Gradska knjižnica Jura Šižgorić u Mjesecu hrvatske knjige nastavit će dobru praksu besplatnog učlanjivanja učenika prvih razreda osnove škole, a svi koji su zaboravili na vrijeme vratiti posuđene knjige i drugu građu moći će to napraviti u ponedjeljak, 16. listopada, bez plaćanja zakasnine.

Detaljan program koji je šibenska knjižnica pripremila za Mjesec hrvatske knjige može pogledati ovdje.

image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix

 

 

30. travanj 2024 13:44