StoryEditorOCM
IzložbeŽivi svoj san

Šibenska slikarica Branka Grubić prvu samostalnu izložbu imat će u Sarajevu za vrijeme filmskog festivala

4. srpnja 2017. - 12:09

Nakon sudjelovanja u grupnoj izložbi "Women works" u američkom Woodstocku i osvojenih nagrada na međunarodnim natjecanjima, šibenska slikarica Branka Grubić predstavlja prvi samostalni projekt. Izložba pod nazivom „Don't fade away“ bit će postavljena u galeriji Kutcha u Sarajevu, u razdoblju od 4. do 18 kolovoza, u vremenu održavanja Sarajevo Film Festivala.

„Don't fade away“ je serija dvanaest ženskih akrilnih portreta na platnima veličine jednog metra, nastalih u proteklih par godina. Poruka izložbe, kao i cjelokupnog Brankinog rada je da, unatoč teretu svakodnevice i očekivanjima okoline, ne smijemo snove stavljati „na čekanje“ i dozvoliti da izblijede.

-I moj je portret zamalo izblijedio u vremenu. Na ovim prostorima nikad nije bilo pravo vrijeme za umjetnost. Studiranje slikarstva u ratnim vremenima nije dolazilo u obzir. Uslijedio je život po nekim nepisanim pravilima: završi školu, nađi siguran posao, digni kredit… Sve do nedavno sam stidljivo šarala po nekakvim bilježnicama i bojala se pokazivati svoje crteže. Kist sam uzela u ruku tek u kasnim tridesetima. Uz ogroman trud i podršku najbližih, nadoknadila sam izgubljeno vrijeme. Danas šaljem radove po cijelom svijetu i pripremam prvu izložbu. Živim svoj san i od srca mogu svima poželjeti isto- kaže Branka Grubić.

Brankini radovi našli su svoj dom u četrnaest zemlja diljem svijeta. Ipak, za mjesto organizacije prve izložbe odabrala je Sarajevo:
- Ideja da prva izložba bude u Sarajevu je došla sasvim spontano. Baš kao u Balaševićevim stihovima, Sarajevo je „kao dijete, prvo pružilo ruke“. Suradnja sa sarajevskom rajom je od samog početka bila posebna. Sa svakom slikom koja je tamo pronašla svoj dom rađalo se i jedno novo prijateljstvo. Krug prijatelja se širio i kad je stigao poziv iz Kutche, nije bilo nikakve dileme- ističe šibenska umjetnica.

Kutcha je suvremena galerija i konceptualna trgovina na Skenderiji, u samom centru Sarajeva. To je mjesto susreta, druženja i vrlo opuštene atmosfere, kakvu samo Sarajevo može pružiti:
„Kutcha je priča o ljubavi prema umjetnosti, dizajnu i uspjehu bosanskohercegovačkih umjetnika, kreativnih umova koji kroz svoje radove predstavljaju novi doživljaj svijeta oko sebe. Sve što radimo, radimo sa srcem, a upravo smo tu energiju osjetili i kod Branke. Zato nam je izuzetno drago što će svoju prvu izložbu upriličiti baš kod nas“, rekla je Adna Ahmedić, idejna kreatorica Kutche.

Uz promociju vlastitog rada, cilj izložbe Branke Grubić je i predstavljanje šibenskih kulturnih atrakcija Sarajlijama i brojnim turistima koji okupiraju grad za vrijeme Sarajevo Film Festivala. Prilog tome je i serija promotivnih fotografija nastalih u Samostanskom vrtu sv. Lovre i na šibenskim ulicama kroz objektiv Sanje Lydie Kulušić, a koje će, kao dio najave izložbe, biti distribuirane medijima diljem Hrvatske i BiH.

07. svibanj 2024 10:06