StoryEditorOCM
Izložbevatroslav kuliš

Razigrano ‘Lice sunca‘: jedan od najboljih hrvatskih slikara otvorio izložbu u Kući umjetnosti Arsen

Piše Šibenski.hr
5. kolovoza 2022. - 15:43

Vatroslav Kuliš, jedan od najznačajnijih hrvatskih slikara, izložiio j nova platna u Kući umjetnosti Arsen. Izložba je nazvana 'Lice sunca', a radove jednog od najvećih majstora suvremenog slikarstva u Hrvatskoj bit će moguće razgledati do 18. kolovoza.

Kuća umjetnosti Arsen, mjesto za sve boje i oblike umjetnosti, prvi put je tako postala mjesto održavanja likovne izložbe i to Arsenovog dugogodišnjeg prijatelja, jednog od najvećih majstora suvremenog slikarstva u Hrvatskoj i jednog od naših najboljih apstraktnih umjetnika.

Kuliš je u Arsenu izložio potpuno nove radove koji su u dvoranu na rivi unijeli sunce, toplinu, energiju ljeta i razigrane boje Mediterana. Među Kuliševim novim platnima je i jedno nastalo u čast šibenskog umjetničkog genija. Djelo je to koje je Arsenovom stvaralaštvu odalo počast vrtlogom boja iz kojeg melodija gotovo da pršti.

- Svesti ovo dvoje velikana hrvatske umjetnosti i njihovu vezu na nekoliko rečenica, potpuno je uzaludan zadatak. Stoga je dovoljno reći da ova izložba, kao i sve drugo što smo do sada imali priliku vidjeti u Arsenovoj kući, ima za cilj potaknuti sve one koji gledaju i slušaju da barem nakratko (pro)žive slobodu umjetnosti i okrenu svoja lica njenom suncu – poručuje ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić.

Kuliš se uoči otvaranja izložbe prisjetio i zadnjih dana druženja s Arsenom.

- Ja sam, znate, s Arsenom surađivao u Zagrebu nedugo prije nego je preminuo. Radili smo na njegovom zadnjem koncertu u gornjogradskoj Sceni Amadeo, bio je to koncert u humanitarne svrhe za djecu bez roditelja. Radio sam grafike u sitotisku, ručno izrađivao svaku boju, a Arsen je govorio 'Sve za našu dicu, napravit ćemo sve za našu dicu'. Nije bilo njegovog prepoznatljivog cinizma ni zafrkancije. Nedugo nakon toga je umro, i nas dvoje se sada opet na neki način susrećemo. Dolazim u jednu sasvim drukčiju dvoranu s velikim mogućnostima transformacije, u dvoranu koja je hommage jednom velikom umjetniku i imponira mi što sam, ne samo kao slikar, nego i kao prvi slikar uopće, pozvan izlagati u Kući umjetnosti Arsen – poručio je Vatroslav Kuliš, koji je do sada imao 170 samostalnih i preko 140 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Dodajmo da je izložbu moguće razgledati u radnom vremenu Kuće Arsen od 9 do 22 sata. Ulaznice po cijeni od 30 kuna mogu se kupiti na ulazu i online.

26. travanj 2024 14:36