StoryEditorOCM
Izložbefotografije LADE BENETT

Izložba o kultnom šibenskom kupalištu: Jadrija zablistala u švicarskom gradiću koji je sjedište europske nogometne federacije

Piše Ivo Mikuličin
13. ožujka 2019. - 13:24

Švicarski Nyon, gdje je sjedište UEFA, imao je za Šibenčane posebno značenje prije 10 godina, kad se tamo vukao ždrijeb kvalifikacijskih utakmica za Europsku ligu, u kojima su tog ljeta sudjelovali i nogometaši Šibenika.

Priču o Šibenčanima i Šibeniku u spomenutom je švicarskom gradiću ove zime aktualizirala 50-godišnja Lada Benett izložbom fotografija o Jadriji, kultnom šibenskom kupalištu. Pod naslovom "Les Coulisses".


- Fotografije su nastale počekom minulog babljeg ljeta, kad Jadrija ima posebnu čar. Kad nema previše kupača, ali kad još uvijek nije posve pusta. Kad stare kabine i sve ostalo neodoljivo podsjećaju na Fellinijev "Amarcord". Iznenadile su me pozitivne reakcije posjetitelja izložbe. Jedan me od Švicaraca pitao imaju li fotografije ikakve veze s mojom obitelji. Objasnila sam mu da je na šibenskoj adresi dugo živjela moja majka Mirjana, te pokojni dida i baba. On mi je uzvratio sjajnim komplimentom: "Vi ste sretni što potječete iz tog predivnog kraja".

Više nego "pristojan" prostor izložbi podario je i umjetnički časopis "Art Passions" – zadovoljno nam je pričala šarmantna dama, koja je po majci Čičmirko iz šibenskog Varoša, a za koju bi, da je živ, Oliver Dragojević vjerojatno kazao "lipo slikaje, a jema je ča i vidit!"

Lada je više od polovine života provela u inozemstvu. U Londonu, gdje je studirala jezike na King Collegeu te u Švicarskoj, koja joj je već godinama pričuvna domovina. U različitim gradovima.

Nije toliko lijepo kao ovdje

- Švicarska nije tako lijepa koliko dalmatinska obala, no svoju čar imaju i planine, i jezera. I ne tužim se na život u toj zemlji. Na sve češće odlaske u Zagreb i Šibenik tjeraju me, međutim, i moje dvoje djece. Oni govore perfektno hrvatski, a nose u sebi i dalmatinsku nostalgiju. Kao da su rođeni kraj mora. Zato su moja ljetovanja nezamisliva bez Šibenika i šibenskih otoka. Tamo, ruku na srce, dobijem najčešće inspiracije za fotografiranje. Izložba u Nyonu nije mi bila prva u životu, a neće, sigurna sam, biti ni posljednja. Posebno su uspješna bile one pod naslovima "Metamorphoses", "Coincidence"… – otkriva Lada, koja trenutačno živi u gradiću Gstaadu. Tamo se preselila iz Ženeve, gdje je imala i medijski zanimljivog susjeda.

- Najpoznatiji susjed od Hrvata u Ženevi bio mi je Luka Rajić, nekadašnji kralj hrvatskog mljekarstva. No, za razliku od drugih hrvatskih susjeda nije bio voljan za kontakte. Nije se pojavio ni na izložbi - otkriva nam naša sugovornica malu pikanteriju.

Za kraj razgovora Lada Benett se potpuno otvorila ili povjerila nam je svoju malu infišaciju, koja, također, ima vezu za šibenske korijene.

- Uhvatim sebe u sanjarenju da zadnja desetljeća svog trajanja živim na otoku Žirju. Tamo, odakle je moja baka. Tko zna možda iduća izložba u bude temeljena upravo na žirajskim motivima!? Na fotografijama s tog pučinskog otoka divlje ljepote - povjerila nam se Lada.

27. travanj 2024 03:35