StoryEditorOCM
IzložbeIzložba u muzeju

Arhitekt i fotograf Boško Fržop otkriva što mu govori kamenje i zašto je važno biti - prijatelj suhozida (FOTO)

22. travnja 2017. - 13:04


U Muzeju grada Šibenika otvorena je izložba fotografija vodičkog arhitekta i dugogodišnjeg zaljubljenika u fotografiju Boška Fržopa. Pod nazivom „Prijatelj suhozida“ Fržop je izložio 40 fotografija velikog formata s motivima suhozida i bunja koje je snimio na šibenskim otocima i duž obale od Primoštena i od Vrane. Fascinacija kamenom i dalmatinskim kršem Fržopu je, kaže, zadana u genima.



- Svoj sam prvi fotoaparat nabavio davne 1963. godine. Uvijek kada bih bio doma, u Vodicama, i kada bismo išli u polje, a mi smo poljoprivredna obitelj, kada bismo krčili i obrađivali maslinike i vinograde, taj me je kamen fascinirao. Kada vidite kako su se radile bunje u polju, podizali zidovi i međe postaje vam jasno kako je to zapravo bio dijalog između tog kamena i težaka. Zato sam paralelno s drugim motivima, oduvijek snimao suhozide i bunje koje se danas sve više ruše i nestaju. A to je velika šteta, jer treba puno razumijevanja za taj naš krš i kamen koji je vječan. Na kraju krajeva i arhitekt Nikola Bašić na Kornatu je napravio divan spomenik poginulim vatrogascima u suhozidu. Sve to potaknulo me na obilazak ovog našeg prostora od Primoštena do Vrane, a u posljednje vrijeme i otoka gdje ima sjajnih bunja i suhozida, da na svojim fotografijama ovjekovječim kamen koji je ujedno i spomenik prošlosti – govori Fržop.

Iz bogatog fundusa, Fržop je odabrao tek manji dio te će u dvorani za povremena izlaganja šibenskog muzeja do 31. svibnja do kada traje izložba, biti predstavljeno 40 crno-bijelih i kolor fotografija.



- Izložene fotografije nastale su u razdoblju od 50-ak godina, od 1966. do danas. Posljednje dvije-tri godine surađujem s etnologom Jadranom Kalom koji dobro poznaje šire lokacije s bunjama i suhozidima, budući da ja kao Vodičanina najbolje poznajem svoj kraj. Zajedno smo obišli puno terena, a dosta sam naučio i od našeg geografa Svena Kulušića iz Murtera koji jako dobro poznaje Kornate. On je jednom govoreći o kornatskim suhozidima rekao da oni nastaju „kad kamen progovori“. Upravo taj izraz najbolje oslikava ono što i sam vidim u tim suhozidima i bunjama – rekao je Fržop.

A kad kamen progovori lako se postaje i prijatelj suhozida, pa Fržopova izložba fotografija nema samo likovno-estetsku dimenziju.

- Poruka ove izložbe je i da je važno sačuvati te naše stare bunje i suhozide. Na žalost svjedočimo kako se toj graditeljskoj baštini i ne posvećuje pozornost kakvu zaslužuje. Zato ovom izložbom želimo potaknuti ljudi da čuvaju i njeguju to blago – kazao je Fržop.





 



Tko će postati Prijatelj suhozida?

Fržopovu izložbu prati i istoimeni nagradni natječaj. Mali i veliki iz Šibenika, županije i cijele Hrvatske pozvani su da na osnovi Fržopovih fotografija bunja i suhozida naprave svoj rad u svim mogućim likovnih tehnikama. Natječaj traje do 8. svibnja, a proglašenje pobjednika i uručenje nagrada održat će se 21. svibnja.
- Zadovoljni smo dosadašnjim odazivom na natječaj. Istina, svi su samo iz Šibenika, ali se nadamo da će do isteka roka biti još radova, da će nam se javiti, ne samo predškolci i osnovnoškolci, nego i srednjoškolci, studenti i ostali. I ne samo iz naše županije. Svečanost podjele nagrada planiramo održati kod Domaćinove bunje na Srimi – kazala je etnologinja Zrinka Magazin, kustosica Fržopove izložbe koja u Muzeju grada Šibenika odrađuje stručno usavršavanje bez zasnivanja radnog odnosa.

 

27. travanj 2024 19:50