StoryEditorOCM
BaštinaVraćanje korijenima

Špiljska crkvica pretvorena u vojni bunker: Šibenčani namjeravaju obnoviti vrijedan kulturno-povijesni lokalitet u Kanalu svetog Ante

Piše šibenski.hr
18. siječnja 2022. - 11:28

Šibenčani namjeravaju obnoviti vrijedan kulturno-povijesni lokalitet u Kanalu svetog Ante na samom ulazu u grad. Kanal, zaštićeni krajobraz, ime je dobio po nekadašnjoj špiljskoj crkvici posvećenoj svetom Antunu Pustinjaku. Stoga je u ponedjeljak, na spomendan toga sveca, nakon 100 godina održan je molitveni obred u kanalu, piše HTV

Povijesni izvori potvrđuju - od početka 15. stoljeća povlačili su se eremiti, pustinjaci, u špiljsku osamu morskoga kanala.

- Tako što je zapravo prostor špilje prilagođen upotrebi čovjeka pregradnim zidom kamenim i postavljanjem, pretpostavljamo, prvog inventara koji se i danas nalazi u crkvi, rekla je Anamarija Kučan, stručna suradnica za kulturnu baštinu u JU Priroda.

Renesansni i barokni oltar te kamenica za vodu bili su upotrebljivi do 30-ih godina prošloga stoljeća, kada je crkvica pretvorena u vojni bunker. Šibenčani joj sada žele vratiti izvornu vjersku namjenu.

image
Crkva u Kanalu sv. Ante

- I da to bude i jedan lijepi početak budućih okupljanja, da vratimo onu duhovnu dimenziju kojom je ovaj kanal natopljen jer sve okolo su drugi zaštitnici sveci i da se samo vraćamo korijenima, rekao je mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup.

Provedena su arheološka istraživanja, izrađena projektno-tehnička dokumentacija.

- I sad je na nama da nađemo sredstva kako bi se taj lokalitet obnovio, također poslana je i inicijativa za zaštitu, što se tiče Zakona o zaštiti i očuvanju kulturne baštine, da se ovaj lokalitet zaštiti, rekla je Anita Babačić Ajduk, ravnateljica JU Priroda.

Upravo zbog specifičnog ambijenta crkvice, spoja speleološkog i kulturno-povijesnog naslijeđa. Pa je namjera obnoviti i običaj hodočašća, u kojemu se u prošlim stoljećima brodicama dolazilo do mjesta gdje se u špiljskoj crkvici na 12 metara nadmorske visine štovao omiljeni svetac.

26. travanj 2024 12:33