StoryEditorOCM
BaštinaBile jednom jedne...

Priče iz Hrvatske, Makedonije, Rusije, Turske, Irana i sa Sicilije pričat će se u šibenskom muzeju u ponedjeljak na Svjetski dan pripovijedanja

Piše Šibenski.hr
18. ožujka 2017. - 17:12



U ponedjeljak, 20. ožujka, obilježava se Svjetski dan pripovijedanja, a u tu akciju uključit će se i Muzej grada Šibenika. I to s vrlo zanimljivim programom, kako najavljuje etnologinja Marija Krnčević Rak.

-Nakon radionice za djecu, vezane uz izložbu Dječje igračke iz hrvatske baštine koju vode korisnice Centra za pružanje usluga u zajednici koja počinje u 17 sati, u 18 sati svoje pripovijedat će nam naša sugrađanka, istaknuta dječja spisateljica Ana Bilić Udovičić. Od 19 sati moći ćemo čuti priče iz raznih europskih i jedne azijske zemlje. Svetlana Vranjić, rođena Maximova, a podrijetlom je iz grada Verhoturje na Uralu, pričat će ruske narodne priče,  Maria Rita Rando Baranović porijeklom iz sicilijanske Messine, pripovijedat će narodne priče iz svog zavičaja. Petar Veligdenski iz Skopja ispirčat će nekoliko makednostih narodnih priča, dok će Erhan Hur iz Izmira pričati neke turske narodne priče.  Aziju,odnosno iransku usmenu književnost približit će Mina Keshavarz iz iranskog grada Shiraza - rekla je Krnčević Rak.

Dodaje kako se Svjetski dan pripovijedanja slavi svake godine na proljetni ekvinocij na sjevernoj, a na jesenski na južnoj zemljinoj polutci.

Teži se tome da taj dan što više ljudi diljem svijeta pripovijeda i sluša priče na različitim jezicima i na brojnim mjestima, tijekom dana i noći. Sudionici dijele svoje priče i nadahnuća, učeći jedni od drugih i stvarajući međusobne kontakte.
Važnost ove manifestacije je u činjenici da je to prvo globalno slavlje pripovijedanja. Važno je i da se javnosti i medijima pripovijedanje prikaže kao oblik umjetnosti - ističe šibenska etnologinja.

Svjetski dan pripovijedanja počeo se na ovakav način obilježavati od 2003. godine i to u 25 zemalja na svim kontinentima. Svake se godine odabere tematski okvir priča s kojima se proslavlja ovaj dan. Ove godine tema manifestacije su transformacije.


 

28. travanj 2024 10:53