StoryEditorOCM
KolumneGLAVA ŠOTOBRACO

Od kruzera je bolja galija

6. travnja 2019. - 13:16

Ko o čemu, a Linić od brodogradnji i nježinomen spašavanju, tako da mirovinski fondovi uložu šolde sviju nas. Koja bi oto zdrava kombinacija bila, komentira Dobra Parona zamisao bivšega ministra financija, izvađenog iz dubokog zaleđivanja. Mirovine bi na kraju postale nezamislivo malešne, al' bi penzjoneri sigurno bili zdravi.
- Bolje i travu pasti bez kune u žepu, nego jisti onaj otrov iz trgovačkih lanaca s obilaton penzijon od dvi ijade kuna, posprdno je rekla o Linićevon prijedlogu. Nježine je najmilije goste iznenadilo šta je još kolko-tolko smirena, jerbo je u prošlosti svako spominjanje Velikoga fiskalizatora i potprisidnika Milanovićeve Vlade njojzi izazivalo efekat ka biku crvena krpa.
- E, otpovrnija je El Tigre rastegnuto. Zamislite da bude po Linićevon: uđu mirovinski fondovi sa solidnin ajnšpricon šoldi, stignu prve naruđbe, a "Uljanik" namisto kruzera nekon Norvežinu isporuči pasaricu od 5-6 metara, i to bez motora...

Miljarde u profundi

- Ušlo u se, stisa se matrijal na suncu, žeže ka nikad od pogubnih klimatskih procesa. Ovo je sve šta je ostalo, a ima je brod barenko 250 metara kada smo položili kolumbu i udrili prvi var, previđa Bili Smo Uskoro opravdanja uprave škvera naručitelju. I ko bi povirova, pari da Norvežini znadu šta je zvizdan kada upeče, pa aj ti, plaćaj penale, namiguje on prema El Tigreu i sve pogledava kako će Dobra Parona reagirati na spomen svoga svojedobnog progonitelja Linića. Jerbo, njojzi bi zbog 20 lipa viška ol' manjka u kasi zatvorija lokal na misec dana i još naplatija 20 ijada kuna kazne, a onomen svomen Medvedu - svojedobnon šefu nikoga brodogradilišta - više se ne sića kojega tačno - ušpricava je miljune da bi oduševljeni lovac tribija ne samo medvide po Lici i Gorskomen Kotaru, nego je za divljači jurca i po afričkin savanaman. Dotle je brodogradnja išla brivon do današnjega fjaska, a puste miljarde poreznih obveznika curile u profundu, ka voda u škalju.
- Aj dobro, ne pasaricu, al' barenko da škver namisto kruzera isporuči galiju na vesla - priključila se Dobra Parona temi i dalje dobre volje, makar se spominje Linić. Pa neka onda naručitelja uvjere da je oto puno bolje za okoliš nego njiova kruzerina na mazut, ploveća tvornica šporkice i zagađenja, a dadu li još putniciman vesla u ruke i oto in uzbuđenje šta sami vozu brod popraćeno udarciman biča priko kostiju još masno naplatu, mogli bi profitirati više nego sa kruzeron, rekla je cila ponosna na svoju ekološku osvištenost.

Penzjoneri galijoti

- Je, ekološki ste osvišteni, ali ste socijalno u nesvisti! Ako neko ima biti galijot za vesliman, onda su oto naši penzjoneri, faktični dioničari brodogradnje u kojoj naručite kruzer, a dobijete puno manje, ali zato ekološko plovilo. Neka naši ljudi zaradu, kada in je već zakon omogućija, ukorija ju je El Tigre.
- U pravu ste, povukla se, priznajući nesmotrenost prema svomen svitu. Al' priznajte da je ekologija važna, rekla je i ponudila ih friško pofriganin srdelaman, na šta se El Tigre uskobečija s ričiman da on nije ona nesritna ulješura pa da jide plastiku, ol' mikroplastiku u srdelaman, s kojiman ih ona tako ekološki neosvišteno nudi.
- Je, bolje je onda polomiti vrat niz kakvu skalinadu bez javnoga svitla, ionako je od 1. četvrtoga na snazi Zakon o svitlosnome zagađenju. Jerbo i puno svitla nije ekološki, mrtvački ozbiljno podsjetija ih je B.S. Uskoro.
- Ako triba partiti, neka to svakako bude ekološki! - rekla je na to Dobra Parona i zaključila da se ipak nemamo čega bojati ni u najmračnijin kalaman, samo nek' je Miseca i vedroga neba.

26. travanj 2024 06:16