StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Naša dica kao prazna floskula

13. srpnja 2019. - 13:33

Koliko daleko mogu najpopularniji šibenski klubovi s nešto više od tri milijuna kuna iz gradskog proračuna, ako ne zaštite vlastitu proizvodnju ili se nedovoljno bore za ostanak domaćih igrača!? Guštali smo u telefonskoj ćakuli s Veljkom Mršićem, novim košarkaškim izbornikom neposredno prije polijetanja pomlađene reprezentacije Hrvatske u Las Vegas, ali i istodobno tugovali što dvojica novopečenih reprezentativaca Roko Badžim i Krešimir Radovčić više ne nose šibenski dres.

- Roko je više nego ugodno iznenađenje za mene. Tijekom kratkih priprema ostavio je odličan dojam. Potvrdio da njegove dobre igre u prvenstvu Slovenije nisu bile slučajnost. Sve sam bliže zamisli da ga provjerim u ulozi playmakera ili kao par combo-bekova s Radovčićem ili Rogićem – nije štedio Mršić komplimente na račun Badžima.

Mršić je tako posve zanijekao bivšeg trenera "građana“ Vladimira Anzulovića, koji se čak i sprdao sa sugestijom dijela šibenskih košarkaških djelatnika da Badžima forsira na mjestu razigravača. Nisu se pretrgnuli ni članovi klupskog vodstva, koji su oklijevali prihvatiti Badžimove uvjete za novi ugovor, pa je potencijalni reprezentativac odlepršao bez kune odštete u Sloveniju.

Treba li još jednom ponoviti kako istodobno na Šubićevcu nisu bili nimalo pravedni prema profinjenom vezistu Toniju Španji, kojega su kao iskusnog igrača poslali na "kaljenje“ u biogradski Primorac!?

- Ne bih komentirao rad i poteze svog prethodnika, no Španja je svaki put igrao dobro, kad sam ga gledao u dresu Gorice. On će biti u užem izboru za momčad u novoj sezoni – kazivao je šibenskim novinarima novi trener Krunoslav Rendulić.

Na Šubićevcu se godinama ulagalo i u mladog Stipana Banića, a onda su ga se odrekli kao da nikad u životu nije odjenuo šibenski dres. Minulog je proljeća Banić zabio deset golova u dresu trećeligaša Vinogradara, koji je dobrovoljno odustao od Druge lige, potencirajući dvojbu jesmo li bili pravedni prema Stipanu!?

U Crnici, međutim, nikome ne pada napamet podcijeniti vrijednosti Šparade i Vlahovića, ali ni Koprčine, Štrkalja i Pelicarića. Domaćeg vaterpolskog blaga.

- Priznajem da sam požurio produžiti ugovore s trojicom potonjih. Ne samo zbog njihova očiglednog potencijala, već i zbog orijentacije na naše vaterpolsko zaleđe. Neka traje navada da talenti iz Biograda, Svetog Filipa i Jakova te Turnja dolaze u šibenski bazen – kazivao nam je Tomislav Ninić Cico, predsjednik Solarisa.

U šibenskim klubovima, posebice na Šubićevcu traje i "vječna“ dvojba je li bolje uzeti mladog igrača na posudbu ili posegnuti za starijim, amortiziranim nogometašem. U prelamanju te dvojbe ne trebamo se vratiti duboko u prošlost, spominjanjem Slavena Bilića, koji je jednako vrijedio Šibeniku i Hajduku, te kasnije "vatrenima“.

Zar nije indikativna sezona, kad se na Šubićevcu igrao sjajan nogomet, a na posudbi bila čak četvorica nogometaša Rijeke (Solomon, Collins, Okechukwu, Nwolokor)!? Suprotno tome, bivši trener Šibenika Borimir Perković (s braćom Bulat) prošle je sezone bježao od posudbi kao vrag od tamjana. U Varaždinu je, pak, odmah "promijenio ploču“. Zaželio je na posudbu Šibenčane Bulata i Princea!

27. travanj 2024 01:51