StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Mi znamo da ništa ne znamo

29. srpnja 2017. - 11:33

Poetična je situacija oko "Vodovoda", nogometnog kluba, šibenskog gradonačelnika i Gradskog vijeća. Tu se ovih dana, u vrijeme sporta i poezije - samo (re)citira Dobriša Cesarić - "Ko zna/Ah, niko, niko ništa ne zna/ Krhko je znanje!/ Možda je pao trak istine u me! A možda su sanje./"

No, nema u politici puno sanja ni sanjara, ali zato ima … i onih koji ih vječno prave. Isto tako, u politici nema naivnih. Onih koji bi priznali pa da im se pola oprosti. Nema toga. Onome tko prizna išta, njemu se navali sve. Zato su kod nas u tom trokutu "Vodovod" - nogometni klub - gradonačelnik sve sami - Sokrati. Jedino što oni znaju je da ništa ne znaju, baš poput slavnog grčkog filozofa. No, onda se mic po mic dozna štošta. Jer, tamo gdje nitko ne zna ništa, možeš biti siguran samo u jedno - tamo se događa svašta.

 

U tom svašta, doznali smo, recimo, kako je kredit koji je digao HNK Šibenik, a grad mu Šibenik bio jamac, za što mu je dozvolu dalo Gradsko vijeće, potrošen - "nenamjenski". Umjesto da plati cijeli dug prema Poreznoj upravi za drugi mirovinski stup, u nogometnom su prvoligašu s tim novcima platili samo pola, a s drugom polovicom novca, odnosno s dva milijuna kuna, platili neke druge tekuće troškove. A ostatak duga prema Poreznoj upravi – nekih dva milijuna kuna - su pretvorili u kredit, na 24 rate. Kojeg plaćaju obročno po 83 tisuće kuna mjesečno.

Za to je saznanje prije svega zaslužan SDP-ovac Joško Šupe koji je konačno dočekao svojih pet minuta i pritisnuo Slobodana Tolića, inače gradskog pročelnika za financije, koji je morao priznati da HNK Šibenik nije podmirio dug prema drugom mirovinskom stupu. Šupe je išao i dalje, pa je pitao tko je garant za tih dva milijuna kuna, je li to "Vodovod" - jer netko mora biti - te tko je u klubu odgovoran za nenamjensko trošenje kredita, odnosno tko je to napravio, na što mu je iz gradske uprave ponovno odgovoreno sokratovskim "ne znamo". I "odgovore na to možete dobiti od HNK Šibenik"'.

I HRAST-ov Hrvoje Zekanović bio je za to da se odmah pokrene procedura da se dozna imenom i prezimenom tko je odgovoran za to da su se "nenamjenski" potrošili novci od kredita. No, svog je odanog "vojnika Bobu" - kojeg je isturio da ne mora uvijek on odgovarati s "ne znam" - spasio potom gradonačelnik Burić. "Podsjetimo da su i Vodovod i HNK Šibenik pravni subjekti i odgovore trebaju dati oni. Nitko od strane grada, bez obzira na funkciju, nije o tome obaviješten niti znamo je li 'Vodovod' to jamstvo dao ili nije", istaknuo je Burić. Naravno, nitko nije zabilježio da direktora "Vodovoda" - iako je izvješće o radu ove gradske tvrtke bilo na dnevnom redu Gradskog vijeća - nije bilo na sjednici gradskog parlamenta. On je, navodno, imao "neodgodiv sastanak u Zagrebu", a na Gradsko vijeće je poslao Franu Malenicu. Koji, naravno, o aranžmanima s HNK Šibenikom ne zna ništa.

 

Dakle, da rezimiramo naše Sokrate iz Krešimirova doma pred čijim bi genijem i onaj pravi originalni Sokrat pao na koljena - Jedino što mi znamo jest da ne znamo ništa. A vi ako želite nešto znati, pitajte one koji ni nama, koji smo im vlasnici, ništa ne govore, a nisu nam ni dužni reći jer ih mi to ni ne pitamo. A ne pitamo ih jer ni ne želimo znati što to oni rade. Jedino što mi znamo o tome što oni rade jest da mi nismo odgovorni zato što nismo za to ni znali. I nemojte nas to više uopće pitati, nego pitajte njih. A ako vam ne odgovore, ne možemo vam pomoći jer ne odgovaraju ni nama. I sad znate sve. Odnosno, znate sve što mi znamo. A mi znamo samo to da ništa ne znamo. Kako je to moguće? To bismo i mi voljeli znati!

05. svibanj 2024 23:30