StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Kako u Bruxelles? Samo pitaj Novicu

11. travnja 2019. - 13:44

Neki su ljudi, jednostavno, vijest. Nema ni jednog natječaja u kojem se traži neki kadar u gradu Šibeniku i županiji a da se kao jedan od kandidata ne spomene i - Novica Ljubičić. Eto, kad se još nije ni znalo ko se sve javio na natječaj za novog direktora NP Krka, prvi kojeg se spomenilo bio je baš on - Novica.

- A ko će bit drugi? Nema ko ma ja! - ispalio je negdje kao iz puške, pred novinarima vajik spremni Novo. Bitno je da se piše.

Jer, di ima dima, ima i vatre.

- Svugdi je! Ki kumpir je - prevodi to na svoj jezik naše čeljade. - Nigdi bež njega. Svagdi se uvali, vražji ti je on tić! - mudruju drugi. - Rugaju se s njin! - vele treći.

Pogađa u 'šuštu'

- Pušti ti to. Dabogda se i s menon tako rugali! Eno njega u Rusiji s ministron Marićen slikalo. Na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Na RTL-u bija, čovće. Piva "Moju domovinu". Sve mu vrag odnja, je jak!

- A kažu da se svadija s Anton Kulušićen. Je, kako nije! Dako mu je karte sredija!

- Pa šta ima da se slika s malin Šarićen u Atalanti!

- I tu ga đava nosa! Ma, štaš govorit, čovče!

- Smota je i Dujića! Koliko se bija otima da ga neće u Županijski odbor, na kraju ga je kopitira!

- Kooptira!

- Svedno, isti vrag!

- Je, i Burića je okrenija! Tija ga maknit, čovče, spaja "Čistoću" i "Zelenilo", dvi firme u jednu. Za to je to i radija. Al, on jopet osta! Drž, ne daj, ujtija se i Ante Rakića, s njime svaki dan doli, u gradsku upravu. I nikad jači! Eno, sad govoru da, kad je sredija stanje u firmi, u "Zelenom gradu", da će ić za župana!

- Ma, ko govori, vrag crni, to on sam govori!

- Nije bogami, on, nego pisalo na portalima...

- Ma rugaju se s njin! To je bija aprililili...

- Je, boge mi, aprililili. A šta se nije s vamin rugalo, pa vas metnilo, mudrace i pametnjakoviće. Ja znaden da je vamin krivo, al on čovik znade, uspiva. A vi ste na njega svi ljubomorni! Otkad vi govorite da on propada, a on nikad jači nije bija!

Tako, eto, sviđalo se to nekom ili ne, rezonira naš prosječni konzument medijskih objava. I tumač političkih prilika. U čiju logiku i "šuštu" Novica pogađa zatvorenih očiju.

- Ma, piši šta oš. Samo metni lipu sliku! - njegova je stara izreka koja očito pali. Jer, vješto i od ničega zna napravit nešto. Pretvoriti se preko noći u medijskog kandidata za župana, o kojem svi pričaju, i koji će na tom mjestu zamijeniti svog nekadašnjeg šefa, Gorana Pauka, čiji je čovjek od povjerenja bio punih deset godina.

Ulog je velik

Puno će teži zadatak imati Goran Pauk. On će se, ako misli otići u Bruxelles, morati pretvoriti u Novicu. Jer, sa sedmog mjesta na HDZ-ovoj listi za EU parlament, kako sada stoje stvari, Belgiju može vidjeti jedino kroz preferencijalne glasove. A to se čini kao težak zadatak. Ili bolje rečeno - nemoguća misija.

Slikovito, Goran nije "narodni čovik", nije volkswagen kao Novica, koji i na "ložu" ide jednako dobro. Nema on tih populističkih talenata. Pauk nije "uno di noi", odnosno "jedan od njih", jer da je, onda bi lako pobijedio i Nediljka Dujića i Antu Kulušića u utrci za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a.

Zato ga je Novica i napustio - vidio je da neće pobijediti. Vidio je da ne vodi kampanju, misleći - valjda - da će to odraditi drugi za njega. A on doći na gotovo. Kao i sad na listu. No, sad je pred njim, ponovno, isto kao onda, najteži dio zadatka. Onaj, u kojem sve ovisi o njemu. A ulog je veliki. Ne ode li u Bruxelles, mogao bi to biti i početak njegova političkog kraja...

26. travanj 2024 19:04