StoryEditorOCM
Govoreći otvorenoGOVOREĆI OTVORENO

Zdravko Pilić: Nisu problem oni koji se bave ‘Cestama Šibenik‘, nego su problem oni koji se njima ne bave

Piše Zdravko Pilić
28. rujna 2023. - 19:23

Zašto je, da bismo imali dobru vlast, potrebno imati i dobru opoziciju? Zato što kad imaš lošu i mrljavu opoziciju, onda imaš i lošu i mrljavu vlast, koja se ne mora truditi, nego može lupati što god joj padne na pamet. Kao što se to, primjerice, događa na našoj Županijskoj skupštini. Pa tako, recimo, na pitanje oporbenog vijećnika, HDZ-ovca Marka Parata, županu Marku Jeliću je li istina da je u “Cestama Šibenik” pad prihoda od pet milijuna kuna u prvih šest mjeseci ove godine, župan Jelić uzvratio mu je protupitanjem: “Kako oni to iz HDZ-a znaju?” I uzvraćanja protuoptužbom kako dobivaju podatke “neovlašteno”.

Pila naopako

– Da se vi kao stranka ne bavite “Cestama Šibenik”, ne bi ni bilo problema – kazao je župan Marko Jelić. Ne demantirajući ono što je zapravo jedino bitno i relevantno. A to je gubitak “Cesta Šibenik” u prvih šest mjeseci ove, 2023. godine, za koje je i sam županijski vijećnik Marko Parat pitao je li istinit ili nije. Jer ako je, onda je riječ o golemom gubitku, s obzirom na financijski plan “Cesta” za 2023. godinu, koji se može naći na internetskoj stranici tvrtke. U kojem su planirani prihodi nešto veći od 44,3 milijuna kuna. I tek nešto manji rashodi, za 200 tisuća kuna.

Ako je Parat u pravu, riječ je o poslovnom krahu. A župan ga nije demantirao, nego ga je napao da je do tih podataka došao “neovlašteno”. Što bi moglo značiti samo jedno – da je Parat u pravu.

A u pravu je i što se tiče potrebe da taj podatak prokomentira na Županijskoj skupštini, a i da ga podijeli s javnošću. Pa jesu li svima puna usta transparentnosti, potrebe javnosti da zna, zaštite zviždača, i čega sve ne... A kad se dogodi da županijski vijećnik pita župana je li istina da mu je firma koja je u vlasništvu Županije, i koju su mu građani ove jedinice područne samouprave povjerili na upravljanje tijekom četiri godine, “u banani”, onda župan okreće pilu naopako. I veli vijećniku da je problem u njemu. I oporbi.

”Jer da se oni kao stranka ne bave ‘Cestama Šibenik’, onda problema ne bi bilo!” Što je lice župana Marka Jelića koje dosad nismo poznavali. Jer, što bi on zapravo? Da nema oporbe, da nema onih koji išta pitaju, i da se svi pravimo kao da se u “Cestama” ništa ne događa. Ali događa se. I to bez obzira na Marka Parata i HDZ. Jer nisu ni Marko Parat ni HDZ upali u “Ceste Šibenik”, nego USKOK i policija. I DORH naposljetku, koji je direktora i još dvojicu osumnjičio za nekoliko kaznenih djela. Jedini koji se pravi da se u “Cestama” ništa ne događa tako je, pored župana, koji za sve krivi HDZ, ostao Nadzorni odbor “Cesta”, koji direktora nije smijenio, nego ga je “suspendirao” do kraja istrage.

Zamjena teza

Riječ je, dakle, o potpunoj zamjeni tezi. Nisu problem oni koji se bave “Cestama Šibenik”, nego su problem oni koji se njima ne bave.

Da se župan na vrijeme pozabavio “Cestama”, onda mu se ne bi događalo ovo što mu se sad događa, niti bi ostajao bez podrške i onih najvjernijih vijećnika sa svoje nezavisne liste, kao što je, primjerice, Goran Šimić. Njegov odlazak, a s obzirom i na Šimićevu veliku popularnost i golemu omiljenost u javnosti cijele Šibensko-kninske županije, zbog svojeg ekološkog aktivizma, veliki je udarac Jelićevim također velikim i već poodavno javno proklamiranim ambicijama na idućim izborima.

Župan je, braneći neobranjivo, ostao skoro sam jer je vidljivo da ni podrška nezavisnih načelnika općina Pirovca, Tribunja i Tisnog nije više tako gorljiva kao inače. Skoro sam jer mu je ostao Ivan Rajić.

28. travanj 2024 10:54