StoryEditorOCM
Govoreći otvorenoGOVOREĆI OTVORENO

Zdravko Pilić: ‘Butkoviću, smotaj ti autobus priko ‘guvna‘ pa onda reci da si ministar prometa!‘

Piše Zdravko Pilić
23. studenog 2023. - 19:33

– Obilaznica Drniša gradit će se u tri faze i koštat će 181 milijun kuna, a natječaj za ovu dionice brze ceste Šibenik – Drniš – Knin bit će proveden do kraja 2022. godine.

Bio je to zapravo odgovor na pitanje drniškoga gradonačelnika Josipa Begonje u rujnu 2021. godine postavljeno Hrvatskim cestama i ministru Olegu Butkoviću – Kad će Hrvatske ceste, nakon što su izgradile za prvu dionicu obilaznice glavni projekt, te ishodovale lokacijsku dozvolu još u travnju 2018. godine nastaviti s izradom projektno-tehničke dokumentacije za 2. i 3. dionicu obilaznice grada Drniša, uključujući tu i projektiranje mosta preko rijeke Čikole? Kada će Hrvatske ceste za navedenu obilaznicu – ukupne duljine 10,2 kilometra – pristupiti rješavanju imovinsko-pravnih pitanja? Hoće li u financijskom planu Hrvatskih cesta d.o.o za 2022. godinu biti predviđeno financiranje navedenih radnji?

Novelacija novelacije

Ministar Butković odgovorio je tada drniškom gradonačelniku, ukratko, da je potrebna – novelacija projekta. Što to znači? Pa da ne duljimo, ne kompliciramo i ne zamaramo čitatelje nepotrebnim detaljima, trebalo je napraviti novu dokumentaciju, jer je stara, od pustog čekanja, propala. Ili jednostavno, rečeno, više nije relevantna.

Što će danas ministar Butković kazati, s obzirom na to da je prošla ne samo 2022. nego i 2023. godina? Da treba napraviti novelaciju novelacije?

Lokacijskom dozvolom bile su predviđene tri faze projekta – prva u duljini od 2,3 kilometra, s procijenjenom vrijednosti od 27 milijuna kuna, druga u duljini od 4,5 kilometara, vrijedna 77,5 milijuna kuna, dok treća faza uključuje trokrako križanje na državnu cestu D33 do izgradnje punog profila brze ceste, istočni most Čikola i krak 2 čvorišta Drniš duljine 2,3 km, s procijenjenom vrijednošću od 76,5 milijuna kuna.

Procijenjena vrijednost radova u sve tri faze bila je, dakle, 181 milijun kuna bez PDV-a. Prije dvije godine. Danas se s tim novcem vjerojatno ne može napraviti ni dio tada procijenjenog posla, s obzirom na inflaciju i rast cijena u građevini. No, za to izgleda nije nikoga briga. Ni vlast, a ni oporbu. Ni župana Marka Jelića, kojem brza cesta Šibenik – Drniš – Knin, a ni obilaznice Drniša ni Knina koje su njezini sastavni dijelovi nisu tema, ni HDZ Šibensko-kninske županije, na čelu sa Željkom Burićem, koji ostavlja drniškoga gradonačelnika i saborskog zastupnika Josipa Begonju da se sam nosi s tim.

Pa Begonja onda, vidjevši da nema podršku, ni od svojih, HDZ-ovaca, a kamoli od drugih, postavi o tome Butkoviću tu i tamo kakvo pitanje. Kao da citira Alku Vuicu – “Laži, laži, laži me, ti to radiš najbolje!”. A ministar Butković, vidjevši da Begonju niko ne prati, samo ga lagano otkanta – “Biće, biće, samo šta nije. Čim budu gotovi papiri! Do kraja godine sigurno!”. I tako svake godine. A u međuvremenu se grade okolo leva-leva projekti za koje nema ni papira ni novelacije. Kako onda, tako i sada. Pa nije Butković od jučer. On je jedan od najiskusnijih i najdugovječnijih Plenkovićevih ministara, potpredsjednik je Vlade, koji i u HDZ-u jako dobro stoji. Puno bolje od bilo koga u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji. 

Obećajete godinama...?!

Zapravo, potpuno je nevjerojatno da se naš župan Marko Jelić i dožupan Ognjen Vukmirović svako jutro voze preko “guvna” na ulazu i izlazu u Drniš, kada idu na posao u Šibenik i kada se vraćaju iz njega u Knin i Biskupiju, i ne sjete se obilaznice Drniša. I da im barem dvaput dnevno ne padne na pamet, na ovome mjestu na kojem se dva kara ne mogu mimoići, da zovnu Butkovića i pitaju ga – “Pa dobro ministre, pa što je s ovim? Obećajete ovo godinama, pa ništa. Kako vas nije sramota. Kad ćemo više kao ljudi ići modernom, četverotračnom cestom preko Čikole, kako je isprojektirano?”. Pa imate gore i potpredsjednicu Vlade, Anju Šimpragu, i ona je ovuda svaki dan putovala, pa može i ona snimiti onu “okuku” i s vama na njoj održati “tiskovnu”. I poručiti Butkoviću – “Aj smotaj ti ode šleper ili autobus svaki dan. Protraj ga i onda reci da si ministar prometa!”.

27. travanj 2024 18:50