StoryEditorOCM
Govoreći otvorenoGOVOREĆI OTVORENO

Zašto Vidović hvali Burića? Jednostavno, da bi u konačnici - pohvalio sebe!

26. lipnja 2022. - 15:33

Zašto Franko Vidović hvali Željka Burića? Hvali ga, konstantno, tako da to više nije slučajno. Najprije ga je pohvalio javno, u siječnju, kada ga je gradonačelnik pozvao na predstavljanje projekta obnove dvostrukog bedema u Docu – Puta spasa, ili Pozdrava moru, kako god hoćete. Kazao je tada kako je uvažavanje između njega i Željka Burića obostrano. – Ja vidim koliko taj čovjek ulaže u Šibenik, bez obzira na to što sam ja taj koji je svojedobno izgubio od njega. Zahvaljujući tim ulaganjima, Šibenik je daleko, daleko odmaknuo – riječi su saborskog zastupnika Vidovića. Koje je u srijedu ponovio i kolegici Kseniji Bilan sa Šibenskog portala, u intervjuu koji se zgodno poklopio s Danom antifašističke borbe. – Nije tajna da aktualnog gradonačelnika uvažavam i da posebno cijenim to što se daleke 2013. nije postavio kao da povijest počinje s njim. Puno projekta koji su do danas realizirani pokrenuti su u mandatu 2009. – 2013. Neki projekti su ideja i izvedba sadašnje vlasti, ali ono što je bitno jest sinergija svih tih projekata koji su na kraju dali ukupnost, odnosno današnju stvarnost Šibenika. Šibenik danas svakako bolje izgleda nego prije 13 godina, grad je doista zasjao u punom sjaju.

Jednostavan odgovor

Dakle, odgovor na prvo pitanje je jednostavan. Hvali ga zato da bi u konačnici pohvalio – sebe. To je ona rečenica u kojoj on kaže da je puno projekata koji su danas realizirani pokrenuto u njegovu mandatu, u kojem je on bio dogradonačelnik Šibenika. Pa podsjeća Šibenčane na to. Vrlo lukavo. Vidi se da Franko u Zagrebu nije gubio vrijeme, nego da se politički iškolao.

– Rekao bih da grad više nije zapušten, tvrđave su obnovljene, obilježeno je spomenikom rođenje i pripadnost Dražena Petrovića ovom gradu, imamo plažu u gradu, na Podima se događaju sporadične investicije, zahvaljujući privatnim investitorima dobili smo i nove hotele u gradu i Mandalini.

Sve njegovi projekti! Tvrđave, Sveti Mihovil je on započeo, spomenik Draženu Petroviću, s igralištem na Baldosu, isto on, plažu u gradu – misli na Banj – opet on, novi hoteli u gradu i Mandalini... Turci su došli tamo u njegovu mandatu. Jeste vidjeli kako se ishvalio, a sve kao neće? A onda, da ne ispadne da samo hvali gradonačelnika, kao kritiku mu lupi – napuštanje projekta plaže Banj. Koja je postala dragulj, jedno od mjesta zbog kojih turisti dolaze u Šibenik. Što opet znači da je s njim – Vidovićem – počela i turistička renesansa Krešimirova grada. – Pa na samoj plaži velike tvrtke snimaju svoje reklamne spotove s predivnim pogledom na grad u pozadini. Plaža Banj je tijekom ljetnih mjeseci promijenila način života u Crnici i Njivicama, Docu, ma u cijelom gradu, usudio bih se reći, utjecala je na rast vrijednosti nekretnina u njezinu okružju – veli Vidović. I onda malo socijaldemokracije, brige za javni interes: – Nažalost, Banj je prepušten u ruke privatnim koncesionarima, a zamišljen je sasvim drugačije. Franko vizionar! A to je baš ono što Šibeniku treba, fali i nedostaje. Što će i on sam podcrtati – imamo ogroman potencijal, ali nemamo viziju razvoja. Dakle, Željko je dobar izvršitelj, ali nema viziju. Samo dovršava tuđe projekte. Gdje su njegovi? Potrošio se. Vrijeme je za nove – stare, dokazane...

Briga za starije

Dakle, pitanje hoće li se kandidirati na idućim lokalnim izborima sasvim je izlišno. Naravno da hoće! Njegov odgovor kako o tome "uopće ne razmišlja" jer je još prerano najbolja je potvrda da je riječ o klasičnoj "pili naopako". Naravno da samo o tome razmišlja, pa o čemu bi drugom? To mu je posao, od toga živi – i to dobro – zadnjih 30-ak godina. I naravno da nije prerano, nego je baš na vrijeme. I još nešto – Vidović točno zna na koga cilja. Na starije i potrebite, "o kojima se ne brine dovoljno". Znači, hospiciji, starački domovi, nova bolnica, zna on da je većina Šibenika – i njegova biračka baza sve starija. Ali i o mladim obiteljima, o demografskim mjerama za njih, vrtićima, školama, POS-ovim stanovima. Jednim okom namiguje i prema nekim moćnim poduzetnicima, jer kampanju treba i financirati. To vam je ono: – Ne otvaramo planski nova područja za razvoj grada, nego se to događa stihijski i neplanirano, kaskamo u prostornim planovima. Nismo partner poduzetnicima u njihovim stremljenjima i poslovnim pothvatima, nego ih tjeramo da se prilagođavaju nama.

Zna Franko znanje, nije on naivan. U trenutku dok vi ovo čitate, neki od onih koji su se u ove dvije rečenice prepoznali već su ga zvali, da mu čestitaju, i da mu kažu da bi se uskoro mogli vidjeti na ručku. Da mu izlože svoje probleme i planove...

05. svibanj 2024 10:44