StoryEditorOCM
Govoreći otvorenoGOVOREĆI OTVORENO

Sprema li doktor Bura buru na političkoj sceni i tko će na ‘žensko‘ mjesto HDZ-ove liste?

Piše Zdravko Pilić
7. ožujka 2024. - 17:25

Ivan Malenica, aktualni ministar pravosuđa i uprave, nosit će listu HDZ-a u Devetoj izbornoj jedinici. Tako je odlučio vrh HDZ-a i njegov predsjednik Andrej Plenković, što bi značilo da je silna energija i trud koju su uložili Zadrani i njihov ministar regionalnog razvoja i EU fondova, kojeg je zadnjih dana i mjeseci bilo posvuda, bio uzaludan.

U bitci za prestiž, tko je utjecajniji, tko je prvi u utvrdi HDZ-a, u Devetoj izbornoj jedinici, Šibenčani i(li) Zadrani, ovaj podatak otišao je u korist Šibenčanima. No, zato će valjda Šibenčani na listi HDZ-a od 14 imena u ovoj izbornoj jedinici imati četiri, dok će Zadrani i Splićani imati po pet "svojih" ljudi. To je podatak kojim posljednjih dana kao sigurnim barataju u šibensko-kninskom HDZ-u.

Gužva u ‘ženskoj kvoti‘

No, tko je u tih četvero koji će se naći na saborskoj listi? Dakle, prvog znamo, to je Ivan Malenica, a drugi bi, s velikom se sigurnošću može zaključiti, bio Hrvoje Zekanović, iz Hrvatske demokršćanske stranke, bivši član Hrvatskih suverenista. Koji bi, ako tako bude, mogao do svog trećeg zastupničkog mandata. Treći bi trebao biti dr. Željko Burić, šibenski gradonačelnik i šef Županijskog odbora stranke. Njega teško da se može zaobići, pa onda na koncu ispada da će se jedina prava dilema odvijati oko toga tko će zauzeti četvrto mjesto iz HDZ-a Šibensko-kninske županije, a koje bi trebalo pripasti nekom iz ženske kvote. A tu je nekoliko kandidatkinja - dosadašnja zastupnica Branka Juričev Martinčev, bivša ravnateljica šibenske Opće bolnice dr. Sanja Jakelić, Anita Aužina, predsjednica Zajednice žena Katarina Zrinska, Željana Šikić, članica uprave Hrvatskih cesta. Neke od njih testirane su i u anketi koju je za HDZ napravila jedna poznata domaća agencija.

U toj anketi je, kako saznajemo, bivša vodička gradonačelnica dobila 33 posto pozitivnih glasova, a dr. Jakelić 32 posto, dakle samo jedan posto manje. No, ako se gleda omjer pozitivnih i negativnih glasova, onda tu dr. Jakelić stoji puno bolje jer ima samo 11 posto negativnih glasova, dok ih Branka Juričev Martinčev ima duplo više, čak 22 posto. Pa to u konačnici, kako saznajemo, bivšu ravnateljicu šibenske bolnice stavlja na visoko treće mjesto među svih 12 kandidata u ispitivanju javnog mnijenja. Prvi je Željko Burić, daleko iza njega je Petar Baranović, treća je Sanja Jakelić, a nešto ispod nje je na četvrtom mjestu i aktualni župan dr. Marko Jelić. Ovaj podatak šibensku liječnicu čini i odličnom HDZ-ovom kandidatkinjom za županicu šibensko-kninsku na skorim lokalnim izborima iduće godine, to prije što po ovom ispitivanju javnog mnijenja stoji bolje ne samo od aktualnog župana, nego i od dožupanice Iris Ukić Kotarac.

Iskaču nova imena

No, sve te kalkulacije koje već danima zabavljaju političke kuloare, ne samo u HDZ-u, nego i u svim drugim političkim strankama, pokretima i listama u županiji, ne vrijede puno i podložne su stalnim izmjenama jer se gotovo svakodnevno na političkom tržištu pojavljuju novo-stari igrači. Ne samo u HDZ-u, nego i okolo.

Tako se čuje da bi šibensko-kninski HSLS mogao preuzeti Marin Koudela, koji je iskusan politički igrač, s puno utakmica u nogama - svojedobno je bio i nacionalni potpredsjednik Mladeži HDZ-a. S njim na čelu najstarija hrvatska politička stranka mogla bi u Šibeniku doživjeti novi uzlet i biti na lokalnoj razini barem jednako zamjetna koliko i na nacionalnoj s Darijem Hrebakom. Javnost intrigiraju i stalne aktivnosti dr. Miljenka Bure - još jedan liječnik u politici, u velikom zanosu i zaletu - koje sugeriraju da bi se i on uskoro mogao pojaviti na kakvoj listi. Da svi zovu i da ponuda ima sa svih strana, kazala nam je i Sanja Radin Mačukat, bivša ravnateljica vodičke gradske biblioteke, koja je u dva navrata za prsi gubila izbore u drugom krugu od HDZ-ovih gradonačelnika Vodica. Doktori su in, i žene su in - Sandra Benčić bit će protukandidatkinja Plenkoviću u Zagrebu, pa ako može ona u Prvoj, što ne bi i Radin Mačukat u Devetoj izbornoj jedinici!?

26. travanj 2024 17:07