StoryEditorOCM
Govoreći otvorenoGOVOREĆI OTVORENO

Načelnik općine Murter do jučer je bio Bog i batina, a danas plaća i ono za što uopće nije kriv!

Piše Zdravko Pilić
13. listopada 2023. - 12:01

Nema relevantnijeg medija u Hrvatskoj koji prije desetak dana nije prenio najnoviji biser s Murtera – načelnik općine, poznat po tome što je optužen da se općinskim novcima zabavljao u austrijskom kupleraju, zatražio je da mu Općina plati kaznu za bespravnu gradnju.

Državni inspektorat, ovršio je, naime, načelnika, koji je zbog posjeta austrijskom kupleraju urbi et orbi poznat pod nadimkom Toni Bordelo, zbog općinske bespravne gradnje. Riječ je o kazni od čak 10.000 eura za put koji je Općina napravila bespravno prije osam godina, u vrijeme kad Turčinov nije bio načelnik. Ali, nakon cijele procedure, ovrha je stigla Turčinovu, kao odgovornoj osobi u Općini. No, nije naišao na razumijevanje svojih općinara.

Skinut s dnevnog reda

Danijel Ježina iz oporbenog HDZ-zamjerio mu je što nije ni došao na sjednicu Općinskog vijeća od kojeg je tražio da mu plati kaznu.

- Sramota je ovo staviti na dnevni red, ovo je ruganje sa zdravim razumom - kazao je Ježina iz HDZ-a, a i predsjednik Vijeća Krešimir Mudronja s Nezavisne liste smatrao je da nema pravne osnove za takvu isplatu.

- Ako je državna institucija kaznila načelnika, nema razloga da proračun plaća tu kaznu! I tako je, na koncu, ovaj prijedlog skinut s dnevnog reda Općinskog vijeća.

A posrnuli načelnik, protiv kojeg USKOK vodi kazneni postupak zbog netransparentnog trošenja općinskog novca, platio je buletu i zbog onog zbog čega, objektivno gledajući, nije kriv. Osim po zapovjednoj odgovornosti! Kriva je Općina, koja je bila divlji graditelj. (G)radila je cestu bez papira! Na zahtjev nekolicine vlasnika parcela, čiji tereni nisu mogli ući u građevinsku zonu, bez adekvatne infrastrukture, odnosno pristupnih cesta. Pa se širio poljski put.

Neki su vlasnici za tu namjenu dali dio svog terena, neki nisu, pa su tužili Općinu. I sada, u finalu, kada je stigla kazna, kada je pravna država, nakon pustih godina ipak “dejstvovala”, svi su oni, a i Općina, kao Poncije Pilat, oprali ruke od Turčinova! Očito, nitko više ne želi imati s njim ništa. Sam pao, sam se ubio! Neovisno o tomu kako će se završiti njegova austrijska saga, kakav će biti sudski pravorijek, on je politički već pao, platio je za sve, pa može onda i ovu ovrhu, za “divlju cestu”. Država mu je to ionako skinula s računa.

A što je s Općinom, je li i ona platila kaznu, što bi bilo logično, kad je već platila odgovorna osoba, to niti gdje piše, niti je tko pitao, niti je ikoga briga. Imamo Turčinova, udri po njemu. Nije da nije zaslužio, ali nije ni on sam za sve kriv. Netko mu je to i omogućio. Jer, još koliko jučer, godinu ili dvije prije, murterski načelnik, koji je sada platio buletu zbog “bespravne gradnje”, pisao je nadležnom županijskom Uredu za legalizaciju i izdavanje građevinskih dozvola požurnice za one projekte koje je on odredio kao prioritete. Bio je Bog i batina! I mogao je naložiti da se, u ime Općine Murter, neki projekti imaju riješiti hitno. A među tima je bio i njegov privatni projekt. I još neki projekti njegovih općinskih službenika! Koji su bili blizu oltaru.

Murterski načelnik nije mogao dobiti EU sredstva za svoj OPG, ako ne rekonstruira kuću, a za to je morao na brzinu dobiti građevinsku dozvolu. Jer ti u EU-u imaju nezgodnu naviku da za sve traže papire! A kako se Turčinov pohvalio da je baš župan Marko Jelić dao mogućnost gradovima i općinama da istaknu svoje prioritete, i kako je bio na njegovoj listi i činio novu županijsku vlast, tako je i on iskoristio priliku, pa pogurao sam sebe. I svoje.

Lisica čuva kokošinjac

Bilo je to čak i prije negoli je načelnik “pao” u Austriji, ali to nije naškodilo ni njemu osobno, a ni novoj vlasti. Koja nakon svega dvije godine izgleda jednako stara kao i HDZ-ova. A i pati od istih bolesti. I istih poremećaja u ponašanju. Dade lisici da čuva kokošinjac. I osobi koja je, evo, kako vidimo, u finalu ovršena zbog bespravne gradnje mogućnost da određuje što će se prvo legalizirati. I tko će imati prednost u izdavanju građevinskih dozvola! I onda se mi čudimo kad stvar završi ovako kako je završila!

Baš onako kako je Einstein rekao: “Samo budala uvijek čini jednu te istu stvar iznova, i očekuje drugačije rezultate!” 

27. travanj 2024 14:51