StoryEditorOCM
Glava šotobracoGlava Šotobraco

Zbog ‘afere Andrej Plinković‘ Grmoja će premijera ganjat ka vrag grišnu dušu

Piše Branimir Periša
16. srpnja 2023. - 18:08

– Znate šta? – pogledala je Dobra Parona prema svojin najdražin gostiman.

– Jedva čekan da se ispušu ovi valovi vrućine, da febra skoči na plus 40, a onda priko noći, da zaladi i pane na 36!... – govori rasfriškavajući se ventulon.

– E, neš ti zahlađenja! Čemu taka priželjkivanja!? – gleda u nju El Tigre.

’Goniću te ka vrag...’

– Da zašto? Zato šta iman gnjat od pršuta starog dvi godine, zericu grančav, taman mira za skuvati maništru i fažol dočin razladi. Pa, ol’ ste zaboravili da kada tako osjetno rasfriška, onda je maništra i fažol prva želja. Ko će zimu dočekati!? – veselo je zacičala i pljesnila rukicaman.

– Ne znan za nas, ali Plenkiju bi moglo biti teško do zime, bog da zdravlja njemu i namin. Zapritija mu je Grmoja da će ga proganjati ka “đavao grešnu dušu”. I sad, zamislite da van neko, ‘nako uporan ka rovokopač, svaki dan priti pod ponistron: “Goniću te ka vrag grišnu dušu...” – progovorija je Bili Smo Uskoro i stresa se od jeze na prizor Grmoje kako do vičnosti grmi o đavliman i grišnin dušaman. A kada se on umori, onda tamo di je zasta, nastavu dame: Kekin, Raspudić, Benčić, Orešković...

– Ma puštite me sada teke na miru, upravo zbrajan učinke ovogodišnje turističke sezone. Znan, rečete mi da je sezona tek počela, ali nema veze, vidi se briva koju smo uvatili! – obrecnila se dobra i poštena gazdarica zadubljena u niku bilježnicu.

– Ja ću van na primjeru sa jednoga našega školja sve reći o računici domaćega turizma – nudi El Tigre svoju verziju onoga šta Dobra Parona konta na bokunu karte.

– Daklen, u kući gazde Slovenca koji iznajmljuje na crno lituje Taljan. Slovenac je meštar za ribe i svako malo uvati dobroga zubaca ol’ šampjera. Taljan odma kupi ulov, vakumira ljoge i š njima u škrinju, dok ne dođe veza iz Italije i priproda ih zemljaku. Eto, stranci u našoj zemlji gode i još nezakonito zarađuju litujući, a mi mislimo da od njih profitiramo!

Ako ćete sada reći da se u savez stranih okupatora uključi pokoji domaći izdajnik – gostijoničar – koji šoto banka kupi ribu od stranca, nećete faliti. Sve skupa, nije oto ništa novoga, osin šta se sada međutin kontra države i vlastitoga dila gospodarstva – mislin na iznajmljivače u turizmu – pridružuje i naša Županija.

Plaćanje na suvo

Nježin ured ne more odolit zahtjeviman za obnovu rješenja o obavljanju djelatnosti, jerbo su zbog višestrukog poskupljenja smećarine ljudi masovno otkazivali apartmane da ne plaćaju na suvo. Kako stvari stoju, dosta će ih raditi na crno, a rješenja bi in mogla stići okolo Božića...

– E. I sada, oće li njiman Turistička inspekcija zapivati da će ih goniti ka “đavo grešnu dušu”, ka šta se Grmoja priti Plenkiju!? – pita Dobra Parona nakon šta je izračunala da, ako jon se posrići, neće prodati puno, ali bi mogla zaraditi isto ka i lani, budući da je digla cine, ka i svi drugi. To ionako više nije za domaće, turiste će nasanjkati samo jedanput, međutin, od otomen će ionako razmišljati dogodine.

Odjedanput se betulicon proširija strašni smrad, griza je za oči. Pogledon koji ubija prostrilili su u B.S. Uskoro koji se stisa u kantunu. Odvratija in je bez da trepne okon:

– Kako se ono zvala Sanaderova jahta!? “Malo vitra” – je l’ tako!? To je bilo i prošlo, neka se ovo sada uklopi u “aferu Andrej Plinković”...

27. travanj 2024 10:20