StoryEditorOCM
FotogalerijaPRVOSVIBANJSKi PIKNIK U RAKITNICI

Tisuću Vodičana i 400 stranih turista guštalo u težačkoj vodiškoj spizi- divljem zelju i pulenti

Piše Ante Talijaš
2. svibnja 2019. - 13:45

Oko tisuću Vodičana, starih i mladih, kojima se pridružilo i oko 400 stranih gostiju iz vodičkih hotela i privatnog smještaja, Međunarodni praznik rada i blagdan sv. Josipa Radnika proslavilo je tradicionalnim Prvosvibanjskim piknikom u vodičkom polju Rakitnica kod crkvice sv. Ivana, a u organizacije gradske Turističke zajednice. Već po tradiciji posjetitelji su uz dobru dalmatinsku pjesmu, uživali u slasnom grahu koji su spremili kuhari hotela Imperial. I ove godine, poseban gastronomski doživljaj bilo je konzumiranje stare težačke 'vodiške spize – divljeg zelja i pulente', koji su na tradicionalan način pripremile vrijedne članice udruge 'Vodiške perlice'.

-'Nekada su naše Vodice bile malo težačko i siromašno misto. A divje zeje' i pulenta otranile su generacije i generacije. To je jednostavna spiza, koja je bila svima dostupna. Jestivo zeje se moglo ubrati svugdi po poju. I ono i pulenta kuvali su se u brunzinu na tronogama, dakle, na živoj vatri. I recept je jednostavan. Divje zeje se stavjalo u brunzin tek kad voda zakuva, ne prije. A kad se skuva dodaje se maslinova uja i soli, ništa drugo. Pulenta se skuva malo riđje i doda se maslinovo uje' – ispričala nam je jedna od 'Vodičkih perlica', 70-godišnja Ruža Roca.

Strani gosti, uglavnom Nijemci, Austrijanci i Slovenci, po prvi put su probali ovu vodičku težačkiu spizu i nisu krili svoje oduševljenje.

-'Mmmmmm, alles kla, dasis gute, alles gute – zborila je grupa starijih njemačkih turista.

Tijekom piknika ukupno je podijeljeno blizu dvije tisuće porcija graha sa suhim mesom. S kuhačama u rukama na usluzi posjetiteljima bili su gradonačelnica Vodica dr. Nelka Tomič i direktorica Ureda Turističke zajednice Anita Franin, a pridružio im se i predsjednik Gradskog vijeća Marin Mikšić.

-U ovom dijelu predsezone, kao i za Usrkšnje blagdane, bilježimo odlične turističke rezultate. Na današnji dan u Vodicama se odmara oko 1200 gostiju, a do kraja tjedna taj broj će i narasti – kazala nam je Anita Franin.

Tijekom piknika za strane turiste organiziran je pješački izlet do obližnjeg lokaliteta arheološkog nazališta Arauzone i Rimske cisterne uz stručno vodstvo.

 

 


 

03. svibanj 2024 22:26