StoryEditorOCM
FotogalerijaOklaj pun ka šipak:

Pogledajte bogatu FOTO-galeriju 63. Prominskih igara-ko nije bija, nek mu bude ža!

Piše Marina Jurković
Snimio Ante Baranić/hanza media
4. svibnja 2017. - 16:09
Konjička utrka bila je spektakl

Općina Promina, kao organizator, a i brojni sponzori koji su joj "dali ruke", i ove je godine svojim žiteljima i prijateljima tog kraja organizirala 63. Prominske igre. Protekle su u pravom natjecateljskom duhu, a nije manjkalo ni besplatnoga graha s izdašnim komadima kobasice i pancete da se natjecatelji i pučanstvo okrijepe u pauzi između dva "turnusa" sportskog programa. Podijeljeno je više od petsto porcija. Pod budnim okom sveprisutnog prominskog načelnika Tihomira Budanka i njegove desne ruke, donačelnika Žarka Duvančića, cijelo su poslijepodne na prvosvibanjski ponedjeljak trajala natjecanja.

Žestoka konkurencija

Počelo je utrkom biciklista na oklajskom hipodromu, pa odmjeravanjem snage i izdržljivosti juniora, seniora i veterana u trčanju. Uvijek dobro raspoloženi Kninjanin Ante Nadomir Tadić Šutra u ulozi voditelja, komentatora i koordinatora programa suvereno je vladao mikrofonom i razglasom s improvizirane tribine, dok je donačelnik Duvančić marno bilježio prijavljene kandidate u svim disciplinama, posebno vodeći računa o rezultatima i pobjednicima. To prije što su najboljima pripale novčane nagrade, ovisno o složenosti zadatka.
- Neka dođu po svoja priznanja i nagrade biciklisti - trećeplasirani Nikola Zore, drugoplasirani Mihovil Cota i pobjednik Marko Čavlina. Iza njih neka se spreme juniori trkači. Najboljima su se pokazali Marko Marin, Mate Teskera i Vinko Dizdar. U kategoriji seniora najbrže su trčali Ivan Stanić, Ivan Goreta i Marko Pandža, a među veteranima nije vladala velika gužva. Samo je jedan ostao bez nagrade. Zato su je "inkasirali" Miroslav Barišić, Nikola Zore i Ivan Radas. Bravo, ljudi - grmio je Šutra s pozornice i zagrijavao gledateljstvo za najatraktivniji dio programa.
- A sada je na redu magarad, 'oću reći utrka magaradi. Magarad, neka se pripremi... - nasmijavao je Kninjanin pučanstvo, a onda je nastavio u (polu)ozbiljnijem tonu:
- Molim natjecatelje i njihove ljubimce da dođu na startnu poziciju. Prvoplasirani će dobiti 1200 kuna, za drugo mjesto osigurano je 800, a za treće 500 kuna. Vrijedi se potruditi, a čini mi se da su to neki već shvatili i pametno se prijavili u više disciplina. E, da je igara svaki dan, nekima ne bi tribalo ni radit - konstatirao je voditelj.

Rasni konji

Za to vrijeme brojna je publika uz trkalište hipodroma bodrila svoje favorite. Tvrdoglave magarice i magarce baš i nije bilo lako umiriti, a još teže ih je bilo primorati da se poravnaju na crti starta. Uzaludni su bili i manevri štapovima po rebrima. Kad je konačno počela utrka, činilo se da će Paško Perić, poznatiji kao Pajica, i njegova Rajka, prvakinja Prominskih igara unatrag "bog te pita" koliko godina, ovaj put izgubiti zlato, sve dok se u odlučnom trenutku, negdje na drugoj trećini staze, magarica nije "dricala" i suvereno zagospodarila utrkom. U cilj je ušla dopraćena burnim pljeskom auditorija. Nedugo iza Pajice dojahao je Nikola Zore, dok je Robert Perić na svom magarcu poprilično zaostao.
Najimpresivnija na cijelim Igrama bila je utrka konja. Doslovno je oduzela dah gladališta. Svi, ali baš svi jahači na rasnim konjima dali su sve od sebe da utrku učine veličanstvenom. U cilj je prvi stigao Marko Vuković na kobili Antartika iz Konjičkog kluba Natura (Veliki Broćanac), drugi njegov klupski kolega Berto Pletikosić na kobili Super Glory, a treći Ivan Rajić na kobili Arabela (Udruga Grabarje, Knin). Još su se natjecali Mario Bulić na kobili Erida i Mladen Dujić na konju Rikard.
Program na hipodromu završio je bacanjem kamena s ramena. Najduže je "bovan" od sedam kilograma odbacio Dalibor Džaja, nešto kraće Mihovil Cota, dok je treće mjesto slavio Mario Bakmaz.
I muško i žensko prihvatilo se onda na balotani i igralištu balotanja, šijanja i potezanja konopa. Igre su završile proglašenjem pobjednika i koncertom "Baraba" ispred Doma kulture u Oklaju.


Evo najboljih

Nogomet
1. Metal-Sint, Oklaj
2. Torcida, Oklaj
- još su se natjecali: Matasi bb, Kula, Dujići&CO i Glanceri.

Potezanje konopa
1. KUD Promina
2. Lukendići

Balote-žene
1. Umri muški (Marija Duvančić-Maca, Rosa Duvančić, Anamari Validžić)
2. Troska (Branka Juric, Lovorka Marić, Ana Bandalo)
- natjecale su se još četiri ekipe

Balote-muški
1. Trapavi (Emil Gojčeta, Denis Bronić, Ivan Bronić)
2. Matovilac (Hrvoje Pandža, Josip Jurenović, Ivan Zore)
- natjecalo se 13 ekipa

Šijanje
1. Mile Džapo i Dragan Čulina
2. Mile Galić i Zdravko Galić
- natjecalo se šest ekipa

28. travanj 2024 19:51