stdClass Object ( [id] => 35109 [title] => Tomislav Cecić: Sretni smo što imamo Lastavičino gnijezdo [alias] => tomislav-cecic-sretni-smo-sto-imamo-lastavicino-gnijezdo [catid] => 296 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Zadovoljan sam i uživam. S obzirom kakva mi je alternativa mogla biti... ne smijem se buniti – iskreno kaže ‘lastavica’ Tomislav Cecić

Tomislav Cecić i Danijela Jelić, jedan od štićenika i predsjednica
Udruge ‘Lastavice’ / Paun PAUNOVIĆ / CROPIX
Udruga za inkluziju “Lastavice” iz Splita, koja djeluje kako bi promicala kvalitetu življenja, samostalnog stanovanja i osamostaljenja osoba s intelektualnim teškoćama i djece i mladeži bez roditeljske skrbi, osnovana 2000. u Splitu, trenutačno 18-orici korisnika, od kojih je 13 s teškoćama u razvoju, pruža podršku u samostalnom stanovanju i življenju u šest stambenih zajednica.

Iako je danas svih 18 lastavica zbrinuto, većina ih se ne želi prisjećati prošlosti i zatečenih sudbina koje su ih kroz djetinjstvo pratile. Ni devetnaestogodišnji Tomislav Cecić, kao ni njegova pet minuta starija sestra blizanka (koja je u razgovoru za Slobodnu htjela ostati anonimna), nisu iznimke. Do devete godine sestra i ja živjeli smo s djedom i mamom, no nepredviđeni niz okolnosti odveo nas je u dječji dom...

Možete samo zamisliti kako nam je tamo bilo, nismo imali volje ni za život, a kamoli za učenje. Na sreću, u domu smo ostali kratko jer nas je u svoj obiteljski dom, nakon samo dva mjeseca, primila familija Kazolini iz Kaštela. Ta je obitelj sljedećih devet godina bila naše utočište – kazuje nam Tomislav Cecić. Jedno drugome uvijek su bili potpora, i ne samo zato, kaže Tomislav, što su blizanci, nego je “trnovit” put još više učvrstio veze između njih.

Nakon što su napunili osamnaest, znali su da moraju otići iz hraniteljske obitelji, no zapravo baš i nisu znali kako i kamo. No, na sreću, naišli su na dobro ljudsko srce, gospođu Ljubicu Pavić-Kabić, profesoricu trogirske Ekonomske škole koju su blizanci pohađali. Došla je u kontakt s “Lastavicama”, nakon čega se ispostavilo da je Udruga u to vrijeme imala dva slobodna mjesta u jednom od stanova njihove zajednice.

Brat i sestra ubrzo su pronašli svoj novi dom, a u jednom od tih stanova Udruge danas žive s još dvije djevojke i kažu kako se odlično slažu. Svatko ima svoja zaduženja, zna se tko i kada kuha, tko mijenja žarulje i popravlja po kući, ali i ostala kućna zaduženja. Tu i tamo, govore nam blizanci, porječkaju se međusobno, naljute jedni na druge, no u kojoj obitelji nije tako, dodaje Tomislav.

Tomislav i sestra blizanka danas su uspješni studenti prve godine Visoke poslovne škole “Minerva” u Dugopolju, a za pruženu priliku i mogućnost studiranja i danas zahvaljuju Zlati Božić-Pavletić, članici savjeta Upravnog vijeća VPS-a “Minerva”. Zadovoljan sam i uživam. S obzirom kakva mi je alternativa mogla biti... ne smijem se buniti – iskreno će Tomislav.

Puno djece, malo odgojiteljica

Druga stambena zajednica postala je utočište za tri starija mladića s teškoćama u razvoju. Za njih su “Lastavice” čak organizirale pojačanu skrb, kaže nam Danijela Jelić, predsjednica Udruge. Organiziranu 24-satnu skrb imaju “Lastavice” i u trećem stanu, za njihova četiri korisnika, gdje živi i svima dobro poznata Primorka Jakšić, od milja zvana Gaga, inače najstarija ženska osoba u Hrvatskoj s Downovim sindromom.

U našem četvrtom stanu smještene su tri sestre, koje danas imaju 21, 17 i 15 godina. Prije nekoliko godina, u kratkom vremenskom razdoblju, umrle su im mama i baka. Nakon tragedije, 2005. godine, djevojke su bile smještene u dom koji je tada, nažalost, pokazao koliko je okrutan i nemilosrdan... Nemojte me krivo shvatiti, no u domu je puno djece, a odgojiteljica jako malo – veli Danijela Jelić.

U Udrugu su, govori dalje, došle dvije godine poslije. S njima je trebalo raditi ispočetka, korak po korak. Srednjoj i starijoj sestri s teškoćama u razvoju najmlađa sestra bila je sve, no ona nije ni htjela čuti za njih... Zamislite takvu situaciju, dodaje. Prošlo je vremena i vremena dok su sve tri sestre zajedno sjele jedna pokraj druge, a kamoli nešto drugo. No, stvari su se odnedavno ipak vratile na mjesto – kaže prva žena Udruge. U preostala dva stana živi još pet korisnika. I njihove su se sudbine s njima poigrale...

U jednom od stanova sada sretno žive stariji brat i pet godina mlađa sestra. Godinama nisu htjeli čuti jedno za drugo. On je kod nas došao 2002., a ona ove godine. Ispočetka su odbijali viđati se, a pomisao da žive skupa, za njih je bila tisuću godina daleko. No, nakon razgovora i nagovaranja, samo dva dana nakon što su počeli zajedno živjeti, on joj je kupio mobitel – kaže. Tu je i jedan dečko kojega je majka ostavila nakon rođenja, a kod nas je došao prije tri godine...

Još uvijek, iako je najgore prošlo, intenzivno moramo raditi s njim... Iako je svatko od njih već kroz rano djetinjstvo doslovce prolazio “kalvariju” koju većina nas ne osjeti za čitava života, danas su to izgrađene, vesele i druželjubive osobe. Sa svakim od njih radili smo zasebno, za svakoga smo imali drugačiji pristup, što i je ključ uspjeha. Ne možete djecu samo “provući kroz šprancu” i misliti da je posao time gotov – kaže Jelić.

U Udruzi se posebno ponose time što je čak petero od 13 “Lastavičinih” korisnika s teškoćama u razvoju uključeno u radne aktivnosti, zajedno s još dvojicom koji sudjeluju u različitim radnim aktivnostima kroz podršku Udruge – troje radi u Drogerie marktu (DM), dvoje u restoranu Arkada, jedan u DES-u i još jedan kod privatnika. Jednoj od njihovih korisnica koja radi u DM-u, kroz smijeh će Danijela Jelić, trebalo je tri mjeseca da svlada posao, no bila je uporna, trud se zaista isplatio i višestruko vratio.

Pet lastavica trenutačno studira, dok jedna još uvijek ide u srednju školu. Jedino što nas brine jest kako osigurati stipendije za naše studente, koje do 21. godine stipendira resorno Ministarstvo. Za dvije godine, recimo, Tomislav i njegova sestra blizanka napunit će 21 i nismo sigurni hoćemo li imati novca za daljnje financiranje njihova školovanja – kaže Jelić.

Donacijama do stanova

Samo želimo da završe fakultet, nađu posao, osamostale se i krenu kroz život dodaje naša sugovornica. Govoreći o pristupima koje “Lastavice” u svojim radnim terapijama koriste, Danijela Jelić ističe kako je najbitnije da se inkluzijom osobe u prirodnu društvenu okolinu zapravo izbjegava institucionalizacija.

Kaže i kako korisnike uključuju u sve sadržaje života u zajednici. S njihovom deinstitucionalizacijom počeli su, tvrdi, još prije osam godina, jer su 85 posto njihovih korisnika bili bivši stanari neke od institucija socijalne skrbi, dok su kod preostalih 15 morali djelovati preventivno, ističe predsjednica Jelić. Naši korisnici žive u stambenim zajednicama, a u svakom stanu nalazi se njih dvoje do četvero, što je zapravo i nekakav standard stanovanja uobičajenih obiteljskih zajednica – kaže Jelić.

Od ukupno šest stanova, četiri su unajmljena, dok su dva kupili od prikupljenih donacija. U kupnji prvoga stana veliku ulogu odigrala je tvrtka “Dalmacijacement” koja je donirala većinu iznosa, dok je drugi kupljen zahvaljujući projektu koji je inicirao “Brodomerkur” u suradnji sa “Slobodnom Dalmacijom” i fotografom Antom Verzottijem, čijom su prodajom fotomonografija skupili novac za kupnju stana.

U životima naših korisnika smo sveprisutni, pratimo njihov razvoj i pružamo im podršku, a svaka zajednica ima i svoju domaćicu koja o njima brine – kaže Jelić. Od njih se, veli naša sugovornica, s druge strane očekuje da vode brigu o sebi, o kućanskim poslovima i obvezama, kao i trošenju novca.

Povezanost prije svega

Korisnici se na obiteljskim ručkovima u krovnoj udruzi sastaju tri puta tjedno, ostale dane ukućani po dogovoru pripremaju ručak ili večeru, dok se nedjeljom na objed uvijek rado odlazi kod drugih “lastavica”.

Međusobno se viđaju i na kavama, u šetnjama i radionicama u sklopu Udruge. Osim toga, zajedno putuju i ljetuju, kao što je bio slučaj i prošloga ljeta, kada se “ekipa” skupila na otoku Zlarinu.

Nova godina kod ‘lastavica’

I za najluđu noć u godini Udruga “Lastavice” je pomno pripremala plan. Ove su se godine tako okupili u jednom od “Lastavičinih” stanova, nakon čega su otišli na spektakularan doček na Rivu.

Nedostatak stanova

Rado bismo, kaže predsjednica Udruge “Lastavice” Danijela Jelić u stambene zajednice primili što više korisnika, no zbog manjka životnog prostora i nedostatka stanova, to za sada, nažalost, nije moguće.

Vidjet ćemo kako će se situacija oko toga razvijati iduće godine i hoćemo li od Grada dobiti makar jedan stan na korištenje – ističe Danijela Jelić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zadovoljan sam i uživam. S obzirom kakva mi je alternativa mogla biti... ne smijem se buniti – iskreno kaže ‘lastavica’ Tomislav Cecić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => štićenik udruge koja je za 18-ero mladih osigurala smještaj u šest stanova, govori o tome kako žive i čega se boje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-01-03 17:41:42 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-01-03 17:51:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-01-04 12:14:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4587 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 296 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o modi i ljepoti. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, stil, moda, ljepota [secure] => 0 [page_title] => Stil [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/01/04/Nedjeljna/ceci00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8258797 Threads: 5 Questions: 1701504191 Slow queries: 5079486 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112922110 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) ) [link] => /sd-plus/stil/tomislav-cecic-sretni-smo-sto-imamo-lastavicino-gnijezdo-35109 [printLink] => /sd-plus/stil/tomislav-cecic-sretni-smo-sto-imamo-lastavicino-gnijezdo-35109?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 38126 [name] => TomislavCecić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislavcecic [link] => /tag/tomislavcecic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 38127 [name] => Lastavice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lastavice [link] => /tag/lastavice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zadovoljan sam i uživam. S obzirom kakva mi je alternativa mogla biti... ne smijem se buniti – iskreno kaže ‘lastavica’ Tomislav Cecić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => štićenik udruge koja je za 18-ero mladih osigurala smještaj u šest stanova, govori o tome kako žive i čega se boje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tomislav Cecić: Sretni smo što imamo Lastavičino gnijezdo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-21-57-14-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/01/04/Nedjeljna/ceci00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/01/04/Nedjeljna/ceci00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Zadovoljan sam i uživam. S obzirom kakva mi je alternativa mogla biti... ne smijem se buniti – iskreno kaže ‘lastavica’ Tomislav Cecić

Tomislav Cecić i Danijela Jelić, jedan od štićenika i predsjednica
Udruge ‘Lastavice’ / Paun PAUNOVIĆ / CROPIX
Udruga za inkluziju “Lastavice” iz Splita, koja djeluje kako bi promicala kvalitetu življenja, samostalnog stanovanja i osamostaljenja osoba s intelektualnim teškoćama i djece i mladeži bez roditeljske skrbi, osnovana 2000. u Splitu, trenutačno 18-orici korisnika, od kojih je 13 s teškoćama u razvoju, pruža podršku u samostalnom stanovanju i življenju u šest stambenih zajednica.

Iako je danas svih 18 lastavica zbrinuto, većina ih se ne želi prisjećati prošlosti i zatečenih sudbina koje su ih kroz djetinjstvo pratile. Ni devetnaestogodišnji Tomislav Cecić, kao ni njegova pet minuta starija sestra blizanka (koja je u razgovoru za Slobodnu htjela ostati anonimna), nisu iznimke. Do devete godine sestra i ja živjeli smo s djedom i mamom, no nepredviđeni niz okolnosti odveo nas je u dječji dom...

Možete samo zamisliti kako nam je tamo bilo, nismo imali volje ni za život, a kamoli za učenje. Na sreću, u domu smo ostali kratko jer nas je u svoj obiteljski dom, nakon samo dva mjeseca, primila familija Kazolini iz Kaštela. Ta je obitelj sljedećih devet godina bila naše utočište – kazuje nam Tomislav Cecić. Jedno drugome uvijek su bili potpora, i ne samo zato, kaže Tomislav, što su blizanci, nego je “trnovit” put još više učvrstio veze između njih.

Nakon što su napunili osamnaest, znali su da moraju otići iz hraniteljske obitelji, no zapravo baš i nisu znali kako i kamo. No, na sreću, naišli su na dobro ljudsko srce, gospođu Ljubicu Pavić-Kabić, profesoricu trogirske Ekonomske škole koju su blizanci pohađali. Došla je u kontakt s “Lastavicama”, nakon čega se ispostavilo da je Udruga u to vrijeme imala dva slobodna mjesta u jednom od stanova njihove zajednice.

Brat i sestra ubrzo su pronašli svoj novi dom, a u jednom od tih stanova Udruge danas žive s još dvije djevojke i kažu kako se odlično slažu. Svatko ima svoja zaduženja, zna se tko i kada kuha, tko mijenja žarulje i popravlja po kući, ali i ostala kućna zaduženja. Tu i tamo, govore nam blizanci, porječkaju se međusobno, naljute jedni na druge, no u kojoj obitelji nije tako, dodaje Tomislav.

Tomislav i sestra blizanka danas su uspješni studenti prve godine Visoke poslovne škole “Minerva” u Dugopolju, a za pruženu priliku i mogućnost studiranja i danas zahvaljuju Zlati Božić-Pavletić, članici savjeta Upravnog vijeća VPS-a “Minerva”. Zadovoljan sam i uživam. S obzirom kakva mi je alternativa mogla biti... ne smijem se buniti – iskreno će Tomislav.

Puno djece, malo odgojiteljica

Druga stambena zajednica postala je utočište za tri starija mladića s teškoćama u razvoju. Za njih su “Lastavice” čak organizirale pojačanu skrb, kaže nam Danijela Jelić, predsjednica Udruge. Organiziranu 24-satnu skrb imaju “Lastavice” i u trećem stanu, za njihova četiri korisnika, gdje živi i svima dobro poznata Primorka Jakšić, od milja zvana Gaga, inače najstarija ženska osoba u Hrvatskoj s Downovim sindromom.

U našem četvrtom stanu smještene su tri sestre, koje danas imaju 21, 17 i 15 godina. Prije nekoliko godina, u kratkom vremenskom razdoblju, umrle su im mama i baka. Nakon tragedije, 2005. godine, djevojke su bile smještene u dom koji je tada, nažalost, pokazao koliko je okrutan i nemilosrdan... Nemojte me krivo shvatiti, no u domu je puno djece, a odgojiteljica jako malo – veli Danijela Jelić.

U Udrugu su, govori dalje, došle dvije godine poslije. S njima je trebalo raditi ispočetka, korak po korak. Srednjoj i starijoj sestri s teškoćama u razvoju najmlađa sestra bila je sve, no ona nije ni htjela čuti za njih... Zamislite takvu situaciju, dodaje. Prošlo je vremena i vremena dok su sve tri sestre zajedno sjele jedna pokraj druge, a kamoli nešto drugo. No, stvari su se odnedavno ipak vratile na mjesto – kaže prva žena Udruge. U preostala dva stana živi još pet korisnika. I njihove su se sudbine s njima poigrale...

U jednom od stanova sada sretno žive stariji brat i pet godina mlađa sestra. Godinama nisu htjeli čuti jedno za drugo. On je kod nas došao 2002., a ona ove godine. Ispočetka su odbijali viđati se, a pomisao da žive skupa, za njih je bila tisuću godina daleko. No, nakon razgovora i nagovaranja, samo dva dana nakon što su počeli zajedno živjeti, on joj je kupio mobitel – kaže. Tu je i jedan dečko kojega je majka ostavila nakon rođenja, a kod nas je došao prije tri godine...

Još uvijek, iako je najgore prošlo, intenzivno moramo raditi s njim... Iako je svatko od njih već kroz rano djetinjstvo doslovce prolazio “kalvariju” koju većina nas ne osjeti za čitava života, danas su to izgrađene, vesele i druželjubive osobe. Sa svakim od njih radili smo zasebno, za svakoga smo imali drugačiji pristup, što i je ključ uspjeha. Ne možete djecu samo “provući kroz šprancu” i misliti da je posao time gotov – kaže Jelić.

U Udruzi se posebno ponose time što je čak petero od 13 “Lastavičinih” korisnika s teškoćama u razvoju uključeno u radne aktivnosti, zajedno s još dvojicom koji sudjeluju u različitim radnim aktivnostima kroz podršku Udruge – troje radi u Drogerie marktu (DM), dvoje u restoranu Arkada, jedan u DES-u i još jedan kod privatnika. Jednoj od njihovih korisnica koja radi u DM-u, kroz smijeh će Danijela Jelić, trebalo je tri mjeseca da svlada posao, no bila je uporna, trud se zaista isplatio i višestruko vratio.

Pet lastavica trenutačno studira, dok jedna još uvijek ide u srednju školu. Jedino što nas brine jest kako osigurati stipendije za naše studente, koje do 21. godine stipendira resorno Ministarstvo. Za dvije godine, recimo, Tomislav i njegova sestra blizanka napunit će 21 i nismo sigurni hoćemo li imati novca za daljnje financiranje njihova školovanja – kaže Jelić.

Donacijama do stanova

Samo želimo da završe fakultet, nađu posao, osamostale se i krenu kroz život dodaje naša sugovornica. Govoreći o pristupima koje “Lastavice” u svojim radnim terapijama koriste, Danijela Jelić ističe kako je najbitnije da se inkluzijom osobe u prirodnu društvenu okolinu zapravo izbjegava institucionalizacija.

Kaže i kako korisnike uključuju u sve sadržaje života u zajednici. S njihovom deinstitucionalizacijom počeli su, tvrdi, još prije osam godina, jer su 85 posto njihovih korisnika bili bivši stanari neke od institucija socijalne skrbi, dok su kod preostalih 15 morali djelovati preventivno, ističe predsjednica Jelić. Naši korisnici žive u stambenim zajednicama, a u svakom stanu nalazi se njih dvoje do četvero, što je zapravo i nekakav standard stanovanja uobičajenih obiteljskih zajednica – kaže Jelić.

Od ukupno šest stanova, četiri su unajmljena, dok su dva kupili od prikupljenih donacija. U kupnji prvoga stana veliku ulogu odigrala je tvrtka “Dalmacijacement” koja je donirala većinu iznosa, dok je drugi kupljen zahvaljujući projektu koji je inicirao “Brodomerkur” u suradnji sa “Slobodnom Dalmacijom” i fotografom Antom Verzottijem, čijom su prodajom fotomonografija skupili novac za kupnju stana.

U životima naših korisnika smo sveprisutni, pratimo njihov razvoj i pružamo im podršku, a svaka zajednica ima i svoju domaćicu koja o njima brine – kaže Jelić. Od njih se, veli naša sugovornica, s druge strane očekuje da vode brigu o sebi, o kućanskim poslovima i obvezama, kao i trošenju novca.

Povezanost prije svega

Korisnici se na obiteljskim ručkovima u krovnoj udruzi sastaju tri puta tjedno, ostale dane ukućani po dogovoru pripremaju ručak ili večeru, dok se nedjeljom na objed uvijek rado odlazi kod drugih “lastavica”.

Međusobno se viđaju i na kavama, u šetnjama i radionicama u sklopu Udruge. Osim toga, zajedno putuju i ljetuju, kao što je bio slučaj i prošloga ljeta, kada se “ekipa” skupila na otoku Zlarinu.

Nova godina kod ‘lastavica’

I za najluđu noć u godini Udruga “Lastavice” je pomno pripremala plan. Ove su se godine tako okupili u jednom od “Lastavičinih” stanova, nakon čega su otišli na spektakularan doček na Rivu.

Nedostatak stanova

Rado bismo, kaže predsjednica Udruge “Lastavice” Danijela Jelić u stambene zajednice primili što više korisnika, no zbog manjka životnog prostora i nedostatka stanova, to za sada, nažalost, nije moguće.

Vidjet ćemo kako će se situacija oko toga razvijati iduće godine i hoćemo li od Grada dobiti makar jedan stan na korištenje – ističe Danijela Jelić.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/stil/tomislav-cecic-sretni-smo-sto-imamo-lastavicino-gnijezdo-35109 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9b02067abff8fa7d02deb1d6a5a929288fd7b91f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tomislav+Ceci%C4%87%3A+Sretni+smo+%C5%A1to+imamo+Lastavi%C4%8Dino+gnijezdo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Ftomislav-cecic-sretni-smo-sto-imamo-lastavicino-gnijezdo-35109 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Ftomislav-cecic-sretni-smo-sto-imamo-lastavicino-gnijezdo-35109 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zadovoljan sam i uživam. S obzirom kakva mi je alternativa mogla biti... ne smijem se buniti – iskreno kaže ‘lastavica’ Tomislav Cecić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => štićenik udruge koja je za 18-ero mladih osigurala smještaj u šest stanova, govori o tome kako žive i čega se boje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Stilštićenik udruge koja je za 18-ero mladih osigurala smještaj u šest stanova, govori o tome kako žive i čega se boje

Tomislav Cecić: Sretni smo što imamo Lastavičino gnijezdo

Piše PSD.
4. siječnja 2009. - 13:14
Zadovoljan sam i uživam. S obzirom kakva mi je alternativa mogla biti... ne smijem se buniti – iskreno kaže ‘lastavica’ Tomislav Cecić

Tomislav Cecić i Danijela Jelić, jedan od štićenika i predsjednica
Udruge ‘Lastavice’ / Paun PAUNOVIĆ / CROPIX
Udruga za inkluziju “Lastavice” iz Splita, koja djeluje kako bi promicala kvalitetu življenja, samostalnog stanovanja i osamostaljenja osoba s intelektualnim teškoćama i djece i mladeži bez roditeljske skrbi, osnovana 2000. u Splitu, trenutačno 18-orici korisnika, od kojih je 13 s teškoćama u razvoju, pruža podršku u samostalnom stanovanju i življenju u šest stambe...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 23:57