stdClass Object ( [id] => 152616 [title] => Samo planinarke znaju ‘draži’ higijene na šest tisuća metara [alias] => samo-planinarke-znaju-drazi-higijene-na-sest-tisuca-metara [catid] => 296 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

 

Ma kog li vraga ta mlada žena radi sama na planini? Što li nju tjera da odjednom digne krpe, pardon silnu prtljagu, i iz Rijeke odleti ravno u Nepal, bez družbe, plana, prethodnih dogovora?
Patricija Kos je žena zmaj, mlada, obrazovana Istrijanka, doktorica dentalne medicine, strastvena ljubiteljica visina, snijega, joge, padobranstva, planinarenja... Do sutra bismo mogli nabrajati sve njene interese, ali fokusirat ćemo se na onaj koji ju je i doveo do osvajanja 6189 metara Imja Tse/Island Peak ledenosnježnog vrha.

Dakle, Patricija se nakon osvojenih vrhunaca po Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji i nakon već jednog nepalskog iskušenja, odnosno osvajanja 5416 metara visoke planine, odlučila opet vratiti na “mjesto zločina”. No, ovaj put je željela ići iznad šest tisuća. I tako bi.

Spakirala je kovčege i sama ko ćuk otišla na Istok, prethodno se čuvši s poznanikom, Nepalcem Shivom. Upoznala ga je tijekom prethodnog nepalskog posjeta, i odlučila mu vjerovati kada joj je rekao da se spakira i samo dođe, a sve ostalo prepusti njemu.

- Nepalci su krasni ljudi, veseli, sretni, čista pozitiva. Nisam dvojila, osjetila sam zov Nepala i otišla, a da nisam znala kuda, kako i s kime idem u veliku snježnu avanturu. Shiva me dočekao u Kathmanduu, nakon čega smo zajednički iskombinirali grupu i plan puta. Više nisam bila sama, u jednom trenu sam dobila suputnike, tri Norvežanina, Austrijanca i nepalskog vodiča koji su bili u rasponu godina od 24 do 56. Ej, dogodio mi se izbor kakav se rijetko može posložiti. Dobila sam fenomenalnu ekipu koja je takva bila od početka do kraja.
A uz njih Shiva nam je pronašao i tri nosača te dvojicu Šerpa za uspon na Island Peak. I tako je počelo – priča Patricija o svojih 26 dana boravka u Nepalu, od kojih 17 otpada na ledenu penjačku planinsku priču.

A kada kažemo ledena, onda to uistinu i mislimo jer temperature koje su se spuštale i do minus 15, ali i rasle do plus 20, nisu okruženje za one slabih živaca. Mnogo se toga, kaže Patricija, prošlo na putu, od spavanja u naseljima, do onoga u šatoru. Iako se takvo spavanje zapravo više može definirati kao isprekidano dremuckanje.

Lijeka protiv hladnoće nema, priča Patricija, prezentirajući nam sliku sebe u vreći koju je napunila svim toplim što je sa sobom nosila u svojoj prtljazi. U vreću je noću stavljala i cipele jer ih sutradan, da ih nije tako “toplila”, više ne bi mogla obuti.

- Joj koja je to hladnoća, nemate pojma. U borbi s ledom nosila sam noću i male papučice od perja, ali ni to ne pomaže. Uvučeš se duboko u vreću, ono ful, i pustiš tek mali otvor za zrak, a ono što ulazi ledi te. I tako čekaš nastavak uspona, dizanje u ponoć i pohod prema vrhu koji bi startao u mrzlih 1.30 u noći. To hodanje prema gore je najvažnije, to je taj adrenalin koji pokreće cijelu ovu priču. Ma koliko god ona bila ledena, i koliko god bila praćena nestašicom niza stvari – doznajemo od Patricije.

Rasplakala se kao dijete

Svi znamo da ledene visine ne nude topli tuš, WC  školjku, grijani prostor za ekipu. Nas je zanimalo kako onda u takvim uvjetima alpinistička sila održava redovnu higijenu, kako sve to podnose žene, posebice kada imaju one dane u mjesecu. Patricija nam je otkrila i takve detalje.
IMG_0050[1]
Patricija se pokušavala zagrijati na razne načine...
-Da, dobro pitanje, nitko me to do sada nije pitao. Kako se penjete, tako polako nestaju neke stvari. Seoca koja žive od ovakvih kao što sam ja polako postaju sve rjeđa. Pomalo se gubi WC, pa umjesto školjke dobijete rupu, nestane putem i tuš, ali se pojavi bačva s vodom... A onda odjednom nemate više ništa. Na putu do vrha dogodi se vrijeme bez tuširanja koje je u mojem zadnjem pohodu trajalo 11 dana. Totalka. I onda se naučite racionalnom trošenju papirnatih vlažnih maramica, pametnoj uporabi. Dnevno možete maksimalno koristiti njih tri do četiri – otkriva nam i ovu enigmu Patricija.

Cure se svakako snalaze, no naravno ipak postoje određeni prioriteti pri čemu se naglasak stavlja na određene dijelove tijela, intimnu zonu i stopala. Stopala su na vrhu liste zbog opasnosti od napada gljivica, objašnjava Patricija. Planina iziskuje restrikciju prtljage, a na udaru je i donje rublje. Upravo zato gaćice se ne mijenjaju svakodnevno, a da bi se higijena ipak poštovala, nose se dnevni ulošci. Patricija također ni pod koju cijenu, usprkos tome što vode ima jako malo, ne propušta svakodnevnu brigu oko usne šupljine. Zubi i njihovo zdravlje ipak su njezina primarna profesija.

- Izdrži se sve to, izazov vrha je u tom trenu prvi. Nakon nekog vremena na pranje više i ne misliš, jednostavno ti iziđe iz glave. Ali kad počne povratak u civilizaciju, ono je prvo što ti padne na pamet. Tri dana do naselja sanjala sam o tušu, iščekivala ga, i kada sam došla konačno do njega, rekli su mi da nema tople vode. I ponudili mi tuširanje vani u nekoj daščari. A šta ću, pristala sam. Mogla sam birati, ledeno tuširanje u sobi ili vrelo u toj daščari. Ozebline ili opekline? Pristala sam na opekline. Nakon one ledare sve vruće je dobrodošlo! – smije se Patricija.
PICT0355[1]
Patricija je u Nepalu srela tri Norvežanina i jednog Austrijanca, a vodič ovog malog tima bio je jedan Nepalac
Uhvatili smo se i vrha, one nevjerojatne, široke, daleke bjeline, ledenjačkih tirkiznih jezera, svježine, pobjede nad visinskom bolešću, umorom, napornim satima penjanja... Patricija ne krije da se na vrhu rasplakala kao malo dijete. Prvo je pala na koljena, a onda su došle suze. Znala je da je pobijedila samu sebe, pokazala da može što hoće, uspjela je nešto na što se netko ni u snu ne bi usudio. Kaže kako je bila presretna, i da joj je trebalo neko vrijeme da se pribere od navale emocija.

  - Ovoga puta svi su se potencijalni problemi makli dalje od mene. U torbi uvijek nosim antiupalne lijekove, tablete protiv visinske bolesti, proljeva, antibiotike... Ništa od toga nisam trebala, sve je prošla kako treba. Jedan član ekipe bio je toliko uništen proljevom da se morao vratiti dolje, nije izdržao. Visinska bolest je gruba i naporna. A ja sam sve to izdržala. U prvom trenu, gore na toj visini ne vidiš ništa. Onda sam se digla na noge, pogledala okolo i zapitala se pa di sam ja to došla. Onda sam počela plakati. Od sreće. Suze nisam mogla kontrolirati.

Znate kako je gore, nebo je plavlje, zrak je leden i rijedak, sve je drukčije. U tren zaboraviš sve, i istu spizu koju si jeo danima, i nespavanje, hladnoću, nedostatak vode... Zbog vrha je sve to vrijedilo, a i zbog pogleda na planinske gigante MtEverest, Lhotse, Lhotse Shar, Makalu, Cho Oyu, Nuptse... – ne krije emocije Patricija.

A kada se vratila dolje, osim tuša dočekalo ju je i brdo nepalskih specijaliteta. Shivina žena Annu se svojski potrudila, pa je za našu Istrijanku napravila sve, ali baš sve, što se u ovoj zemlji drži za autohtonu deliciju. Sa Shivom i Annu se toliko sprijateljila da su joj rekli da će u njihovoj novoj kući uvijek biti mjesta za nju. I to ne ako ponovno dođe, već kada opet dođe. A kada će to biti, pitamo je.
- Bit će. U jednom će se trenu opet sve posložiti, ne znam ni kada ni kako. Znam samo da ću u Nepal opet otići   – kaže naša sugovornica.

 

 

Tanja ŠIMUNDIĆ BENDIĆ

 

Voli dijeliti s drugima

Bez mojih dragih kolegica ne bih uspjela cijelu ovu priču izrealizirati. Na mjesec dana preuzele su moje pacijente kojima ponekad pričam o svojrm nepalskom iskustvu. U međuvremenu po Hrvatskoj održavam predavanja na temu moga nepalskog sna. Imam brdo fotografija, na tisuće, i idem gdje me ljudi zovu. To je iskustvo koje volim dijeliti s drugima – kaže Patricija Kos.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kako se penjete na planinu, tako polako nestaju neke stvari. Pomalo se gubi WC, pa umjesto školjke dobijete rupu, nestane putem i tuš, ali se pojavi bačva s vodom... A onda odjednom nemate više ništa. Tako sam na ovom pohodu 11 dana bila bez tuširanja - [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-12-24 14:28:57 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-12-26 08:48:04 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-12-25 16:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4639 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 296 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o modi i ljepoti. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, stil, moda, ljepota [secure] => 0 [page_title] => Stil [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/12/24/Linija X/PA230351[1].jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x525" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15699265 Threads: 3 Questions: 3228855648 Slow queries: 7308778 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236525650 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) ) [link] => /sd-plus/stil/samo-planinarke-znaju-drazi-higijene-na-sest-tisuca-metara-152616 [printLink] => /sd-plus/stil/samo-planinarke-znaju-drazi-higijene-na-sest-tisuca-metara-152616?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kako se penjete na planinu, tako polako nestaju neke stvari. Pomalo se gubi WC, pa umjesto školjke dobijete rupu, nestane putem i tuš, ali se pojavi bačva s vodom... A onda odjednom nemate više ništa. Tako sam na ovom pohodu 11 dana bila bez tuširanja - [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Samo planinarke znaju ‘draži’ higijene na šest tisuća metara [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-02-05-20-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/12/24/Linija X/PA230351[1].jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/12/24/Linija X/PA230351[1].jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

 

Ma kog li vraga ta mlada žena radi sama na planini? Što li nju tjera da odjednom digne krpe, pardon silnu prtljagu, i iz Rijeke odleti ravno u Nepal, bez družbe, plana, prethodnih dogovora?
Patricija Kos je žena zmaj, mlada, obrazovana Istrijanka, doktorica dentalne medicine, strastvena ljubiteljica visina, snijega, joge, padobranstva, planinarenja... Do sutra bismo mogli nabrajati sve njene interese, ali fokusirat ćemo se na onaj koji ju je i doveo do osvajanja 6189 metara Imja Tse/Island Peak ledenosnježnog vrha.

Dakle, Patricija se nakon osvojenih vrhunaca po Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji i nakon već jednog nepalskog iskušenja, odnosno osvajanja 5416 metara visoke planine, odlučila opet vratiti na “mjesto zločina”. No, ovaj put je željela ići iznad šest tisuća. I tako bi.

Spakirala je kovčege i sama ko ćuk otišla na Istok, prethodno se čuvši s poznanikom, Nepalcem Shivom. Upoznala ga je tijekom prethodnog nepalskog posjeta, i odlučila mu vjerovati kada joj je rekao da se spakira i samo dođe, a sve ostalo prepusti njemu.

- Nepalci su krasni ljudi, veseli, sretni, čista pozitiva. Nisam dvojila, osjetila sam zov Nepala i otišla, a da nisam znala kuda, kako i s kime idem u veliku snježnu avanturu. Shiva me dočekao u Kathmanduu, nakon čega smo zajednički iskombinirali grupu i plan puta. Više nisam bila sama, u jednom trenu sam dobila suputnike, tri Norvežanina, Austrijanca i nepalskog vodiča koji su bili u rasponu godina od 24 do 56. Ej, dogodio mi se izbor kakav se rijetko može posložiti. Dobila sam fenomenalnu ekipu koja je takva bila od početka do kraja.
A uz njih Shiva nam je pronašao i tri nosača te dvojicu Šerpa za uspon na Island Peak. I tako je počelo – priča Patricija o svojih 26 dana boravka u Nepalu, od kojih 17 otpada na ledenu penjačku planinsku priču.

A kada kažemo ledena, onda to uistinu i mislimo jer temperature koje su se spuštale i do minus 15, ali i rasle do plus 20, nisu okruženje za one slabih živaca. Mnogo se toga, kaže Patricija, prošlo na putu, od spavanja u naseljima, do onoga u šatoru. Iako se takvo spavanje zapravo više može definirati kao isprekidano dremuckanje.

Lijeka protiv hladnoće nema, priča Patricija, prezentirajući nam sliku sebe u vreći koju je napunila svim toplim što je sa sobom nosila u svojoj prtljazi. U vreću je noću stavljala i cipele jer ih sutradan, da ih nije tako “toplila”, više ne bi mogla obuti.

- Joj koja je to hladnoća, nemate pojma. U borbi s ledom nosila sam noću i male papučice od perja, ali ni to ne pomaže. Uvučeš se duboko u vreću, ono ful, i pustiš tek mali otvor za zrak, a ono što ulazi ledi te. I tako čekaš nastavak uspona, dizanje u ponoć i pohod prema vrhu koji bi startao u mrzlih 1.30 u noći. To hodanje prema gore je najvažnije, to je taj adrenalin koji pokreće cijelu ovu priču. Ma koliko god ona bila ledena, i koliko god bila praćena nestašicom niza stvari – doznajemo od Patricije.

Rasplakala se kao dijete

Svi znamo da ledene visine ne nude topli tuš, WC  školjku, grijani prostor za ekipu. Nas je zanimalo kako onda u takvim uvjetima alpinistička sila održava redovnu higijenu, kako sve to podnose žene, posebice kada imaju one dane u mjesecu. Patricija nam je otkrila i takve detalje.
IMG_0050[1]
Patricija se pokušavala zagrijati na razne načine...
-Da, dobro pitanje, nitko me to do sada nije pitao. Kako se penjete, tako polako nestaju neke stvari. Seoca koja žive od ovakvih kao što sam ja polako postaju sve rjeđa. Pomalo se gubi WC, pa umjesto školjke dobijete rupu, nestane putem i tuš, ali se pojavi bačva s vodom... A onda odjednom nemate više ništa. Na putu do vrha dogodi se vrijeme bez tuširanja koje je u mojem zadnjem pohodu trajalo 11 dana. Totalka. I onda se naučite racionalnom trošenju papirnatih vlažnih maramica, pametnoj uporabi. Dnevno možete maksimalno koristiti njih tri do četiri – otkriva nam i ovu enigmu Patricija.

Cure se svakako snalaze, no naravno ipak postoje određeni prioriteti pri čemu se naglasak stavlja na određene dijelove tijela, intimnu zonu i stopala. Stopala su na vrhu liste zbog opasnosti od napada gljivica, objašnjava Patricija. Planina iziskuje restrikciju prtljage, a na udaru je i donje rublje. Upravo zato gaćice se ne mijenjaju svakodnevno, a da bi se higijena ipak poštovala, nose se dnevni ulošci. Patricija također ni pod koju cijenu, usprkos tome što vode ima jako malo, ne propušta svakodnevnu brigu oko usne šupljine. Zubi i njihovo zdravlje ipak su njezina primarna profesija.

- Izdrži se sve to, izazov vrha je u tom trenu prvi. Nakon nekog vremena na pranje više i ne misliš, jednostavno ti iziđe iz glave. Ali kad počne povratak u civilizaciju, ono je prvo što ti padne na pamet. Tri dana do naselja sanjala sam o tušu, iščekivala ga, i kada sam došla konačno do njega, rekli su mi da nema tople vode. I ponudili mi tuširanje vani u nekoj daščari. A šta ću, pristala sam. Mogla sam birati, ledeno tuširanje u sobi ili vrelo u toj daščari. Ozebline ili opekline? Pristala sam na opekline. Nakon one ledare sve vruće je dobrodošlo! – smije se Patricija.
PICT0355[1]
Patricija je u Nepalu srela tri Norvežanina i jednog Austrijanca, a vodič ovog malog tima bio je jedan Nepalac
Uhvatili smo se i vrha, one nevjerojatne, široke, daleke bjeline, ledenjačkih tirkiznih jezera, svježine, pobjede nad visinskom bolešću, umorom, napornim satima penjanja... Patricija ne krije da se na vrhu rasplakala kao malo dijete. Prvo je pala na koljena, a onda su došle suze. Znala je da je pobijedila samu sebe, pokazala da može što hoće, uspjela je nešto na što se netko ni u snu ne bi usudio. Kaže kako je bila presretna, i da joj je trebalo neko vrijeme da se pribere od navale emocija.

  - Ovoga puta svi su se potencijalni problemi makli dalje od mene. U torbi uvijek nosim antiupalne lijekove, tablete protiv visinske bolesti, proljeva, antibiotike... Ništa od toga nisam trebala, sve je prošla kako treba. Jedan član ekipe bio je toliko uništen proljevom da se morao vratiti dolje, nije izdržao. Visinska bolest je gruba i naporna. A ja sam sve to izdržala. U prvom trenu, gore na toj visini ne vidiš ništa. Onda sam se digla na noge, pogledala okolo i zapitala se pa di sam ja to došla. Onda sam počela plakati. Od sreće. Suze nisam mogla kontrolirati.

Znate kako je gore, nebo je plavlje, zrak je leden i rijedak, sve je drukčije. U tren zaboraviš sve, i istu spizu koju si jeo danima, i nespavanje, hladnoću, nedostatak vode... Zbog vrha je sve to vrijedilo, a i zbog pogleda na planinske gigante MtEverest, Lhotse, Lhotse Shar, Makalu, Cho Oyu, Nuptse... – ne krije emocije Patricija.

A kada se vratila dolje, osim tuša dočekalo ju je i brdo nepalskih specijaliteta. Shivina žena Annu se svojski potrudila, pa je za našu Istrijanku napravila sve, ali baš sve, što se u ovoj zemlji drži za autohtonu deliciju. Sa Shivom i Annu se toliko sprijateljila da su joj rekli da će u njihovoj novoj kući uvijek biti mjesta za nju. I to ne ako ponovno dođe, već kada opet dođe. A kada će to biti, pitamo je.
- Bit će. U jednom će se trenu opet sve posložiti, ne znam ni kada ni kako. Znam samo da ću u Nepal opet otići   – kaže naša sugovornica.

 

 

Tanja ŠIMUNDIĆ BENDIĆ

 

Voli dijeliti s drugima

Bez mojih dragih kolegica ne bih uspjela cijelu ovu priču izrealizirati. Na mjesec dana preuzele su moje pacijente kojima ponekad pričam o svojrm nepalskom iskustvu. U međuvremenu po Hrvatskoj održavam predavanja na temu moga nepalskog sna. Imam brdo fotografija, na tisuće, i idem gdje me ljudi zovu. To je iskustvo koje volim dijeliti s drugima – kaže Patricija Kos.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/stil/samo-planinarke-znaju-drazi-higijene-na-sest-tisuca-metara-152616 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=aa69c95f36e5eee32a703f8c40d0df07bae7c551 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Samo+planinarke+znaju+%E2%80%98dra%C5%BEi%E2%80%99+higijene+na+%C5%A1est+tisu%C4%87a+metara+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fsamo-planinarke-znaju-drazi-higijene-na-sest-tisuca-metara-152616 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fsamo-planinarke-znaju-drazi-higijene-na-sest-tisuca-metara-152616 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kako se penjete na planinu, tako polako nestaju neke stvari. Pomalo se gubi WC, pa umjesto školjke dobijete rupu, nestane putem i tuš, ali se pojavi bačva s vodom... A onda odjednom nemate više ništa. Tako sam na ovom pohodu 11 dana bila bez tuširanja - [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Samo planinarke znaju ‘draži’ higijene na šest tisuća metara

Piše PSD.
25. prosinca 2011. - 17:13

 

Ma kog li vraga ta mlada žena radi sama na planini? Što li nju tjera da odjednom digne krpe, pardon silnu prtljagu, i iz Rijeke odleti ravno u Nepal, bez družbe, plana, prethodnih dogovora?
Patricija Kos je žena zmaj, mlada, obrazovana Istrijanka, doktorica dentalne medicine, strastvena ljubiteljica visina, snijega, joge, padobranstva, planinarenja... Do sutra bismo mogli nabrajati sve njene interese, ali fokusirat ćemo se na onaj koji ju je i doveo do osvajanja 6189 metara Imja Tse/Island Peak ledenosnježnog vrha.

Dakle, Patricija se nakon osvojenih vrhunaca po Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji i nakon već jednog nepalskog iskušenja, odnosno osvajanja 5416 metara visoke planine, odlučila opet vratiti na “mjesto zločina”. No, ovaj put je željela ići iznad šest tisuća. I tako bi....
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 04:05