StoryEditorOCM
StilINSPIRIRAJTE SE

Ova predivna keramička jaja morate imati ovog Uskrsa na stolu: mlada dizajnerica Valentina Šeb otkrila nam je kako ih izrađuje

Piše Nina Glučina Ramadža
23. ožujka 2020. - 12:41

- Moje ime je Valentina Šeb i „Odeata“ je moja životna priča- ovom rečenicom predstavila nam se mlada i kreativna umjetnica Valentina s kojom smo stupili u kontakt nakon što smo vidjeli prekrasna dekorativna jaja koja izrađuje prigodno za Uskrs, a koji samo što nije pokucao na naša vrata. Živi i radi u Svetom Ivanu Zelina, keramikom se bavi već dugo godina a već devet godina ima svoj obrt za izradu keramike.

Osim keramička jaja, u koja smo se zaljubili na prvi pogled i odmah ih zamislili kao savršen dodatak našem uskršnjem vjenčiću i dekoraciji koja će uskoro stajati na blagovaonskom stolu, Valentina izrađuje i šalice, tanjuriće, čajnike i još mnogo toga od keramike.

-Prije nešto više od godinu dana počela sam izrađivati funkcionalnu keramiku i osmislila brend Odeata. Izrađujemo šalice, tanjure, zdjelice i razne uporabne predmete. Materijale koje koristimo prilikom izrade su kamenina i glina ovisno o kojoj kolekciji se radi- ispričala nam je dizajnerica brenda Odeata.
Svaki komad koji izađe iz radione je Valentinin dizajn.. Sama radi kalupe i osmišljava načine za lakšu proizvodnju. Neki predmeti su ručno izrađeni od početka do kraja. Sve radi u malim serijama, oslikava svaki komad zasebno tako da se slobodno može reći da je posuđe unikatno.

- Trenutno radimo ja i pomoćnica, a suprug Dario je prema potrebi podrška u tehničkom dijelu proizvodnje- dodaje. Proces izrade uopće nije jednostavan, a za izradu jednog komada treba joj više od 10 dana.
-Proces izrade keramičkih predmeta zahtjeva vještinu i strpljenje, svaki komad u obradi prolazi kroz mnogo faza i ne tolerira greške u procesu, a ako se u procesu pogriješi ta se greška vrati u najmanje očekivanom trenutku. Od tu potječe ona „glina pamti“ koji je svim keramičarima jako dobro poznata.

Da bi završili jedan predmet potrebno je 10-12 dana, faze kroz koje prolazi su modeliranje, sušenje, biskvitno paljenje, bojanje, glaziranje, glazurno paljenje i nanošenje zlata (nanošenje zlata ovisi o dizajnu). Sve se pali na visokim temperaturama od 1000-1100°C, paljenje je proces od 24 sata, a najčešće predmet prolazi kroz tri paljenja- detaljno nas sugovornica upoznaje s procesom izrade.

Sve se radi paralelno u serijama, obično u danu radi na više stvari…dok je jedna serija u početnoj fazi drugu oslikavaju ili završavaju.

I keramička jaja rade već nekoliko godina, ali ove godine su im dali poseban pečat u obliku dizajna zbog kojih su mnogi poludjeli za njima.
-Radimo ih već nekoliko godina ali ove godine smo ih prvi put ilustrirali proljetnim cvijećem. Svako jaje oslikamo rukom tako da je svako unikatno i različito od drugog- veli Valentina koja kaže da inspiraciju crpi iz malih svakodnevnih stvari.
- Potpuno im se predajem jer iz iskustva znam da tako nastaju one velike. Inspirira me svakodnevni život. Kada svakodnevni život začinimo zahvalnošću, on postaje blagoslov pun inspiracije.

Inspiriraju me ljudi. Vjerujem da svaka obična osoba ima neobičnu priču. Velika inspiracija mi je i priroda. Smatram da nas vrijeme provedeno u prirodi vodi izvoru nas samih, pročišćava i kreativno nadahnjuje. Posebno bih istaknula anđele. Osjećam veliku ljubav i prisutnost tih divnih bića u svemu- kazala je na kraju dizajnerica iz Svetog Ivana Zeline i poručila.

- Nadamo se da će predmeti koje stvaramo u našoj radionici, prenijeti osjećaj koji pažljivo utiskujemo u njih i uljepšati svijet donoseći svojim vlasnicima ostvarene snove, vedrinu i osjećaj da je baš sve moguće i ostvarivo. Naši keramički radovi mogu se pronaći u mnogim galerijama u Hrvatskoj i diljem Europe isto kao i na našem web shopu. Sretni smo što smo tijekom naših godina uz glinu i keramiku dobili priliku svojim radom dotaknuti i uljepšati mnoge domove..

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 10:41