StoryEditor
StilProdaja porasla za 50 posto

Kompaktni auti opet osvajaju SAD

Piše PSD.
30. listopada 2012. - 12:50
Zahvaljujući značajno unaprijeđenim proizvodima i osjetnom rastu cijena nafte, kompaktni automobili su na putu osvajanja najvećeg tržišnog udjela u SAD-u u posljednjih 20 godina. Prodaja kompaktnih i subkompaktnih modela je porasla za 50 posto, na 240.288 vozila, prošlog mjeseca, stavljajući segment na put obaranja dosadašnjeg rekorda tržišnog udjela na američkom tržištu.

Do rujna, kompaktni automobili su zauzimali 19,3 posto tržišnog udjela, što je nešto niže od rezultata iz 1993. godine, kada je taj postotak iznosio 20,5 posto, odnosno nešto više od petine. Tradicionalno, kompaktne automobile su kupovali oni kupci koji sebi nisu mogli priuštiti neki veći automobil. Međutim, to sada nije slučaj. Danas ih ljudi kupuju jer im se čine prikladnijim trenutnim uvjetima.

Sami proizvođači automobila su se prebacili na proizvodnju manjih luksuznijih automobila u kojima se nudi sve što se nudi i u znatno većim modelima, a što je do prije koju godinu bilo nezamislivo. Naravno, dio općeg trenda kupnjee ovakvih automobila je njihova očito bolja ekonomičnost, koju sve više cijene naftnih derivata dodatno populariziraju.

Cijene derivata u maloprodajama su za 10 posto više nego prije godinu dana, u pojedinim državama i više, poput Kalifornije. Stoga ne iznenađuje podatak da je upravo u ovoj najbogatijoj državi popularnost kompaktnih automobila i najveća.

(R.R.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

09. ožujak 2021 08:37