StoryEditor

Još jedan DVD format

Piše PSD.
14. ožujka 2008. - 17:17

Kompanija New Medium Enterprises koja stoji iza novog formata HD VMD se nada kako će naći svoj prostor na tržištu. HD VMD je jeftiniji, a nudi istu kvalitetu i kapacitet kao i Bluray. Glavni razlog za mnogo manju cijenu je što HD VMD koristi stari dobri crveni laser, za razliku od tehnologije plavog lasera koju koriste Bluray i već izumirući HD-DVD.

Prema riječima predstavnika kompanije, nije im namjera da se takmiče sa Blurayom i ne žele obnavljati rat formata, već naći mjesto na tržištu kao nastavak današnjih standardnih DVD-ova, poboljšanih do HD kvalitete.

Međutim svi ostali, pa i Bluray će to teško, olako i miroljubivo primiti s obzirom na veliku razliku u cijeni. HD-VMD se naime za 5 tjedana treba početi prodavati po cijeni od 199 USD, a po izjavama proizvođača cijena može ići i ispod 100 USD, a da još uvijek imaju i zaradu.

HD-DVD tabor je s druge strane izjavio kako će HD-VMD propasti, a za vjerovati im je jer će i cijene proizvodnje plavog lasera padati sa omasovljenjem i jer iza HD-VMD formata ne stoji nitko osim proizvođača, što će reći nijedna filmska kompanija nijedan proizvođač računala ili konzola i sl.

ŽELJKO BABIĆ

#NEW#MEDIUM#ENTERPRISES

Izdvojeno