StoryEditor
StilSedmi rođendan ovo mlado Sveučilište je dočekalo sa šest tisuća studenAta, među kojima je tri četvrtine žena i puno došljaka iz svih krajeva hrvatske

I Zagrepčani studiraju u Zadru

Piše PSD.
6. travnja 2009. - 13:59

Sedmu godinu postojanja, Sveučilište u Zadru dočekalo je sa šest tisuća studenata, koji su u Zadru zalog stvaranja sveučilišnoga grada i prije planirane izgradnje sveučilišnog kampusa. Pod motom “Zadar - sveučilišni grad”, rektor dr. Ante Uglešić najavio je javnosti kako se akademska zajednica vraća u grad u kojem će pridonositi razvoju lokalne zajednice.

Samo Sveučilište druga je po veličini radna zajednica u Zadru koja je lani raspolagala s proračunom od 126 milijuna kuna. Studenti iz drugih sredina plaćaju stanarinu u rasponu od 800 do tisuću kuna, te na taj način Zadranima uplaćuju nemjerljiv financijski doprinos, jer za podstanarstvo rijetko tko dobiva ugovor od najmodavaca.

Ali zato mnogi studenti podstanari dobiju, barem na vrijeme, najavu da se zbog nadolazećih turista moraju iseliti 1. srpnja, ili možda ranije, ali svakako u jeku ispitnog roka. Potražnja za privatnim smještajem je velika, a posljednjih godina je u Zadru izgrađeno puno stanova, pa studenti mogu unajmiti i potpuno nove stanove ili apartmane, zamijetio je Igor Šlafer, koji je na studij u Zadar stigao iz Jasenovca.

Manje Splićana, ali dolaze Slavonci

Studenti u Zadar dolaze iz različitih dijelova Hrvatske, čak i iz Zagreba. Najviše ih je, naravno, iz Zadra, slijede Splićani, koji su do osnivanja Filozofskog fakulteta u Splitu bili dominantni gosti u Zadru. Posljednjih godina ih je nešto manje, ali svejedno su na drugome mjestu u strukturi studentske populacije, u kojoj je najviše Dalmatinaca, od Šibenika, preko Sinja i Imotskog, Metkovića do Dubrovnika, te Hercegovine.

U porastu je i broj studenata koji stižu iz Slavonije, Varaždinske županije te Like. Dio studenata ostaje u Zadru - poslom ili ženidbom. Na Sveučilištu je studentica tri puta više nego studenata. Žene imaju i bolji prosjek ocjena - 3,5, dok je kod studenata taj prosjek 3,2, što upućuje da će u bliskoj budućnosti doći do prevage žena i kod ostalih društvenih uloga, procjenjuje prorektorica dr. Ana Proroković.

Najborbeniji zadarski student Branko Radonić kaže kako se Zadar još nije najbolje snašao u ulozi sveučilišnoga grada. Ipak, studenti su kroz Studentski zbor i udrugu AKTUS izborili proširenje menze i besplatan gradski prijevoz. Traže ambulantu, rampu kako bi invalidi mogli u Znanstvenu knjižnicu, ali i pokaz za besplatnu vožnju studenata iz ostalih dijelova Zadarske županije, upozorio je Ivo Kravić, predsjednik Skupštine Studentskog zbora.

Rektor dr. Ante Uglešić uručuje Lani Pećnik nagradu

Studentska pravobraniteljica

Prava studenata na Senatu uspješno brani Jelena Kupsjak, studentica iz Bjelovara koja je nedavno upozorila i na to da je državna stipendija već godinama ista i nedovoljna. Sve druge probleme koje imaju s profesorima ili administracijom, zadarski studenti rješavaju preko prve studentske pravobraniteljice Antonije Čirjak, pametne i sposobne studentice sociologije, koja je i revna i na studentskom portalu “Sajt”.

Studentima je u Zadru lani otvoreno savjetovalište koje ne samo da daje psihološku potporu, nego studente uči kroz radionice svakojakim vještinama, pa čak i izradi znanstvenih prezentacija. Iz savjetovališta je ponikao i projekt “Volontiram” koji provodi studentica i majka studenta, te dobitnica rektorove nagrade Vilma Kotlar.

Studenti psihologije aktivni su kroz udrugu Kasper, koja priređuje i Dane seksualnosti, prvi su počeli s mentorstvom nad brucošima. Sad oni svi prolaze radionicu, kako bi bili educirani mentori i svoje sposobnosti i vještine prenosili studentima ostalih odjela. - I drugi su pokazali zanimanje, što je nama iznimno drago te ćemo mentore pripremiti za iduću akademsku godinu - kazala je Ivana Dujić.

Antonia Čirjak, prva studentica pravobraniteljica
Sveučilište je uvelo profesore mentore brucošima od ove godine, a studenti mentori neće biti oni koji će nadgledati učenje ili s njima učiti, napominje autorica projekta: - Mi im želimo biti na raspolaganju u teškim trenucima, kada izgube samopoštovanje i misle da oni to ne mogu, a nama zavide misleći kako smo položili ispite bez imalo truda.

U takvim situacijama studenti odustaju ili gube godinu, a mi upravo to želimo spriječiti, jer ipak u te su studente uložile njihove obitelji i država - ustvrdila je Ivana. Rektorovu nagradu dobila su ove godine 22 studenta Zadarskog sveučilišta, uz koju ide i 1000 kuna, koje je rektor obećao, unatoč krizi, povećati dogodine. No, i tih tisuću kuna dobro je došlo za džeparac Lani Pećnik, koja je istu večer otputovala u Firencu, na studijsko putovanje Odjela povijesti umjetnosti. 

- Prošli smo tijekom studija cijelu Europu, a kako pohađam znanstveni smjer, Odjel nam plaća polovicu troškova - kazala je Lana, jedna od dvoje studenata koji su upisali znanstveni smjer na diplomskom studiju. Da studira ono što voli, potvrdila je rektorovom nagradom i Maja Panđić iz Požege, studentica ruskog i engleskog jezika.

U Zadru najviše odlazi u kazalište, a nedostaje joj Studentski klub “Božo Lerotić”, koji je pola godine bio zatvoren zbog radova na menzi. Tamo su jedini pravi studentski tulumi i slušaonice glazbe, ističe. Zadarski diplomanti uglavnom se zapošljavaju u školama ili turizmu. Većina ih, s obzirom na današnju situaciju, ne želi govoriti o budućnosti nakon faksa, osim Branka Radonića koji zna da ga u Vrgorcu čeka mjesto u školi ili u lokalnim novinama.

Nedostaje novca za sport

Posljednje tri godine na Sveučilištu se razvijaju i sportske aktivnosti, koje su zbog financija, na žalost voditeljice Gordane Ivković, ove godine smanjene. Otpala je veslačka regata, upitan je košarkaški turnir, a studenti se vole i rekreirati. No, zato će Sportski savez Sveučilišta, zahvaljujući svojoj predsjednici Antoniji Čerkez, ove jeseni biti domaćin skupa Europske sveučilišne federacije.

piše dijana mijatović/epeha

‘Kultura i turizam’

Od 22 sveučilišna odjela koja čine Zadarsko sveučilište tzv. departmanskog tipa, potencijalne brucoše najviše zanima studij engleskog jezika, sve više se javljaju za ruski jezik te sociologiju, ali su pravi rekorder studij kulture i turizma te menadžmenta.

S velikim očekivanjem za tržišno pozicioniranje Zadarskog sveučilišta, najavljuje se studij mehatronike, ali i poljoprivrede, za koji se, nažalost, već više godine čeka dopusnica, iako odjel ima već veliki vinograd i voćnjak s kojeg se ubiru i prvi plodovi, odnosno radi sveučilišno sortno vino.

Zadarski studenti razvijaju katalonsku zastavu kao podršku kolegama u Barceloni  /Vladimir Ivanov / CROPIX

Crne točke

Iako Zadarsko sveučilište ima ambicioznu i otvorenu rektorsku upravu, te dobiva pohvale zbog primjene bolonjskog procesa, nakon prvog ciklusa “bolonjaca” uočene su “crne točke”. Svega 31 posto studenata upisalo je diplomski studij, što je nekakav hrvatski prosjek, ali zadarskog rektora ne zadovoljava.

Prorektorica za provođenje “Bolonje” Proroković evidentirala je da je najveća prolaznost od 44 posto na studijima prirodnog i tehničkog područja - pomorstvo i ekonomija 43 posto. Manja je prolaznost na dvopredmetnim studijima (27 posto) od jednopredmetnih (38 posto) pa se već za predstojeće upise najavljuje smanjenje broja kombinacija dvopredmetnih studija.

Rektor dr. Ante Uglešić

Potpora ‘Španjolaca’ studentima u Barceloni

Studenti s odjela španjolskog jezika nedavno su organizirali javni prosvjed potpore studentima u Barceloni. Iako mnogi nisu shvaćali vezu u toj podršci, pokazala se duboka osviještenost zadarskih studenata koji su upozorili i da studente u Hrvatskoj čeka vrlo brzo američki model plaćanja školarine po kojem će tek deset posto njih imati pravo na državnu potporu.

Vilma i Mario Kotlar, mama i sin - oboje zadarski studenti / Vladimir Ivanov / CROPIX

Studenti mentori

Jedinstven projekt “studenata mentora” pokrenula je studentica psihologije Ivana Dujić, dvostruka dobitnica rektorove nagrade i jedna od najaktivnijih studentica. Među ostalim, Ivana predstavlja Hrvatsku u Europskom udruženju psihologa.

- Nema tu nikakve tajne. Stvar je organizacije vremena. Inspiraciju i zadovoljstvo nalazim u samom studiju psihologije, svojim kolegama i profesorima. Nije mi teško zbog svega toga spavati četiri sata - kaže Ivana Dujić, Zadranka koja ne zapostavlja ni svoj obiteljski i društveni život, a ponajmanje momka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. rujan 2020 06:39