stdClass Object ( [id] => 120971 [title] => Aleksandar Štulhofer: Nakon dobrog seksa život nam je lakši [alias] => aleksandar-stulhofer-nakon-dobrog-seksa-zivot-nam-je-laksi [catid] => 296 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Za one koji ne znaju, Aleksandar Štulhofer redoviti je profesor sociologije na Filozofskom fakultetu, pročelnik Katedre za seksologiju, suradnik Kinseyjeva instituta za istraživanje seksualnosti, konzultant Svjetske zdravstvene organizacije u području praćenja HIV-a, te član Međunarodne akademije za seksološka istraživanja.

Ovaj 48-godišnjak 2004. godine pokrenuo je prvi program profesionalne edukacije za seksualne psihoterapeute u Hrvatskoj. Dakle, razgovor s prof. Šulhoferom može imati niz povoda, no ovog puta to je njegova prva popularna knjiga pod naslovom “Što je za mene seks”, nastala od niza kolumni objavljenih u ‘Cosmopolitanu’, koja se nedavno pojavila u knjižarama ‘Profila’. Razgovarali smo u zagrebačkoj ‘Booksi’, maloj knjižari-kafiću  koja podsjeća na ugodni dnevni boravak - knjige po policama, nekoliko stolića s pomalo ishabanim i mekanim foteljama, diskretna glazba... Jeste li zadovoljni  knjigom?

- Da, baš sam zadovoljan. Moj posao nije takav tip literature, ali me jako veseli pisati o onome čime se bavim na jedan drugi način. Ova knjiga  nije edukacijsko štivo, intencija je bila pisati o seksu kao nečemu što je dio naše svakodnevice, tkivo života, nečemu što nas ponekad frustrira i što – kako god bilo –ima posljedice. Nakon izlaska knjige, razmišljao sam da li da nastavim s pisanjem kolumni i, za sada, odlučio sam napraviti pauzu. Pretpostavljam da će opet trebati 3-5 godina da se rodi i neka nova knjiga ovakvog tipa.

Već se 15 godina bavite istraživanjem seksualnosti, od anketa do seksualne terapije.

- Seksualnost je tema koja je istinski zadržala moj profesionalni interes do dana današnjeg. Počeo sam kvantitativno, seksologiju sam gledao kroz primarno brojke, no onda su kontakti sa stvarnim problemima, razgovori s ljudima i njihove osobne priče nadogradile pristup. Iza brojki su se počeo pojavljivati stvarni život. Surađivao sam s liječnicima, psiholozima, socijalnim radnicima… U inozemstvu, takav profesinalni put, takva profesionalna ‘plastičnost’ nije neobična. Kod nas je bavljenje društvenim znanostima još uvijek često zaključano u disciplinarne granice. Pristup ‘moje područje, tvoje područje’ je smiješan i jalov, osobito kada se bavite ljudskom seksualnošću.

I gdje smo mi? Jesmo li realniji, napredniji, zreliji i zdraviji u seksu nego prije 15 godina?

- Teško je generalizirati. Postoji samo nekoliko stvari koje bih se usudio tvrditi. Jedna se tiče tolerantnosti prema različitostima gdje je Hrvatska negdje u donjoj polovici europske ljestvice. S druge strane, seksualno je ponašanje među mladima, naročito u urbanim sredinama, prilično globalizirano. Možda je to nepopularno ili trivijalno reći, no vjerujem da će za 10-15 godina Hrvatska biti nerazaznatljiva od „stare“ Europe – barem kada je riječ o odnosu prema seksualnosti.

Djeca su nam napredna i bez seksualne edukacije u školama?


- Činjenica je da je internet bitno pridonio informiranosti. Prije interneta do informacija se dolazilo teško, bilo je puno mitova, rekla-kazala – osobito među adolescentima. Danas internet nudi i gomilu detaljnih i kvalitetnih informacija o seksualnosti, što je sjajno. Dakle, ne zaslugom društvenog planiranja, niti naporima prosvjetara, nego zahvaljujući internetu, mladima su barem dostupne potrebne informacije. Naravno, i dalje nam je potrebna seksualna edukacija u školama, ponajprije kako bismo razvili naviku odgovornog ponašanja i vještinu komuniciranja o delikatnim temama. Nažalost, takav pristup obrazovanju još uvijek je razmjerno stran hrvatskoj obrazovnoj praksi, da moralističke otpore i ne spominjem.

Koliko je seksualnost važna u našem životu?

- Danas je to područje gdje se također očekuje uspješnost. Kao što je nekad  problem  bio biti svjestan svoje  seksualnosti, naročito ako se radilo o ženi, danas se ne može priznati da ga nismo svjesni, odnosno da nas ne zanima. I seks je postao prostor kompeticije.

Analni seks, oralni seks - jesmo li se ‘oslobodili’, je li nam seksualnost iskrenija?

- Da, mislim da jest. Krajem 60-ih godina dogodile su se promjene čije posljedice danas uživamo. Promjene se nisu toliko ticale muškaraca, koliko žena. Današnja žena razlikuje se od svoje bake koja često ni danas ne želi razgovarati s unukom o svom seksualnom životu. Suvremena žena posjeduje mnogo više seksualnih sloboda od svojih prethodnica. I mnogo spremnije i otvorenije diskutira o svom seksualnom životu. To je sjajno za njezine prijateljice, intimnog partnera, djecu, ali i za nas, istraživače seksualnosti.

Pretjerujemo li javnim brojenjem orgazama, centimetara, općenito ‘pumpamo’ li svoj seksualni život?


- Možda, ponekad. Postoji pritisak tzv. striptiz-kulture - želje da se ogolimo pred drugima kako bismo bili uočeni i prepoznati kao posebni. To je, najvjerojatnije, posljedica kulture hiperindividualizma i konzumerizma u kojoj živimo.

Zašto se u znanstvenim istraživanjima ne anketiraju ljudi iznad 45 godina?


- To je posljedica  nedostatka financijskog interesa za istraživanje užitka i seksualnosti, pa su istraživanja seksualnosti često upakirana u borbu protiv spolnih bolesti, HIV-a... samim tim ograničene su i neke karakteristike ispitanika kao što je na primjer dob.

Bavite se i seksualnom terapijom. Tko vam dolazi i s  kakvim problemima se susrećete?


- Moja uloga je savjetnička, prije nego terapeutska. Uglavnom mi se obraćaju parovi u dobi od kasnih dvadesetih do četrdesetih godina. Teško je reći što je najčešći problem, no u posljednje vrijeme često susrećem parove koje tišti nedostatak seksualne želje, odnosno gubitak želje u jednog od partnera ili raskorak u motivaciji. Smanjena seksualna želja nije, čini se, više ništa češća kod žena. Možda problem počiva i na nefleksibilnom shvaćanju seksualnosti i nerealističnim očekivanjima. Seks je puno više od snošaja. Seks može biti sve što nam pruža seksualni užitak, od pogleda i fantazije do penetracije. Unutar takvog poimanja, seksa ima mnogo više nego što ga uobičajeno brojimo.

Jesu li moguće veze bez seksa?

- Danas teško, između ostalog i zato što je seksualnost mjera uspješnosti. Nekada, u vrijeme kada je većina žena imala samo jednog seksualnog partnera, supruga, brak bez seksa je vjerojatno bio prihvatljiviji, za neke čak i „normalan“.

A seks bez ljubavi?

- Dobar seks ne ovisi o ljubavi. Seks postoji i izvan emotivnog konteksta. No seks s ljubavlju je ljepilo koje podupire zajedništvo i pospješuje intimnost u paru. Nakon dobrog seksa mnogo je teških stvari u životu lakše. No, dobar seks može biti i uteg oko vrata - ako par funkcionira samo u seksu i ni u čemu drugom.

Prijeti li nam ekspanzija HIV-a?

- Kod nas je rizik HIV-a i dalje razmjerno nizak. Prosječnom građaninu i građanki mnogo su veća prijetnja druge spolne bolesti nego HIV. U svakom slučaju, mlade treba pravovremeno educirati i poduprijeti u nastojanju da budu seksualno odgovorni. Upotreba kondoma je, prema nekim istraživanjima, stvar navike, stoga ju treba steći što ranije.

Kakvi su vam profesionalni planovi?

- Postoji nekoliko projekata na kojima radim s bivšim studentima te s kolegama iz inozemstva: istraživanje u Prištini o HIV-u, s Norvežanima o konceptu seksualne plastičnosti, završetak istraživanja o seksualnim rizicima među mladima u Hrvatskoj – pri čemu, između ostaloga, istražujemo i utjecaj društvenih mreža vršnjaka. Tu je i nastavak istraživanja o analnom seksu heteroseksualnih osoba, na kojem je planirana suradnja i s američkim kolegama.

A privatni život?


- Moj posao je veliki dio mog privatnog života, jer je to nešto što me uistinu veseli i zabavljam se dok radim. No, to ne znači da uvijek ispočetka ne planiram kako ću raditi manje.

I još jedno pitanje: jeste li oženjeni?

- Ne, nisam oženjen, nemam svoju obitelj – osim one u kojoj sam rođen.

Piše Nives Bašić- Dorotka
Snimio Marko Misčević / CROPIX

Tabu: invalidi i stariji

Imamo li tabue u seksu? - Manje nego prije, osobito ako pogledamo izvan Hrvatske: transeksualnost pomalo prestaje biti tabu, naravno i homoseksualnost. Današnji tabui drukčiji su od nekadašnjih kada je i ženska seksualnost bila problematična. No i danas su seksualnost osoba s posebnim potrebama kao i seks u trećoj dobi svojevrsni tabui. Nešto o čemu se izbjegava govoriti. Nešto što se u pravilu ignorira. Popularna predodžba seks povezuje s mladošću i lijepim tijelom. Nažalost, protiv preostalih tabua nitko se danas ne bori


Jesmo li opsjednuti?

Postoji li danas opsjednutost seksom? - Ne bih to rekao, ali puno spremnije pomišljamo na seks, uočavamo probleme, nastojimo ih riješiti. Naravno postoje osobe koje ne uspijevaju kontrolirati svoj seksualni život, no razlog nije seks već nešto drugo. Seks tu samo služi kao zaborav ili analgetik.


‘Što je za mene seks’ (citati iz knjige)  

...Što je za mene seks?
Različite stvari u različitim situacijama - kao i pretpostavljam za vas- ali i metafora humanosti: dar bliskosti i dijeljenje užitka, krhkost razuma i emocionalni intenzitet.

...Prekrasna besmislenost seksa počiva na zaboravu zadanog i odbacivanju svih pravila - osim jednog. U seksu nikada nije svejedno tko je druga osoba. Ako nam je stvarno stalo do seksa.

 ...Kad žene govore o dimenzijama, ono na što misle je dobro pristajanje. Osjet i užitak koji proizlaze iz te genitalne usklađenosti - koja je anatomska, koliko i psihička - prije je pitanje međusobnog erotskog podudaranja nego centimetara. Veličina postaje važna jedino kada je nema ili kada je ima previše. Ili kad vlasnik uopće ne trza.

 ...U usporedbi sa seksom, samozadovoljavanje je kao unutarnji monolog. Seks je pak tako sjajan zato što uključuje i uživanje drugog. Nažalost, samozadovoljavanje ostaje predmetom srama.


 ...Imati previše preciznu ili rigidnu ideju o tome što je pravi seks na kraju uništava svaki seks. Seksualnost je naš drugi potpis, upisan u tijelu, kožom na koži. Njegova svježina, koja nas čini sretnima i seksualno zdravima, počiva na varijacijama.

  ...Seksepil je danas opsesija, do te mjere da je sve više američkih roditelja spremno podržati kćer u nastojanju da kiruškim povećanjem grudi uspostavi zdraviji odnos prema sebi i drugima.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Seks je puno više od snošaja. Seks može biti sve što nam pruža seksualni užitak, od pogleda i fantazije do penetracije. Unutar takvog poimanja, seksa ima mnogo više nego što ga uobičajeno brojimo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-01-01 16:39:36 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-01-01 16:57:20 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-01-02 13:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8450 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 296 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o modi i ljepoti. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, stil, moda, ljepota [secure] => 0 [page_title] => Stil [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/01/02/LinijaX/STULHOFER7-191210.1.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x466" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4787120 Threads: 4 Questions: 165795662 Slow queries: 71899 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4875412 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) ) [link] => /sd-plus/stil/aleksandar-stulhofer-nakon-dobrog-seksa-zivot-nam-je-laksi-120971 [printLink] => /sd-plus/stil/aleksandar-stulhofer-nakon-dobrog-seksa-zivot-nam-je-laksi-120971?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Seks je puno više od snošaja. Seks može biti sve što nam pruža seksualni užitak, od pogleda i fantazije do penetracije. Unutar takvog poimanja, seksa ima mnogo više nego što ga uobičajeno brojimo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Aleksandar Štulhofer: Nakon dobrog seksa život nam je lakši [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-12-13-23-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/01/02/LinijaX/STULHOFER7-191210.1.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/01/02/LinijaX/STULHOFER7-191210.1.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Za one koji ne znaju, Aleksandar Štulhofer redoviti je profesor sociologije na Filozofskom fakultetu, pročelnik Katedre za seksologiju, suradnik Kinseyjeva instituta za istraživanje seksualnosti, konzultant Svjetske zdravstvene organizacije u području praćenja HIV-a, te član Međunarodne akademije za seksološka istraživanja.

Ovaj 48-godišnjak 2004. godine pokrenuo je prvi program profesionalne edukacije za seksualne psihoterapeute u Hrvatskoj. Dakle, razgovor s prof. Šulhoferom može imati niz povoda, no ovog puta to je njegova prva popularna knjiga pod naslovom “Što je za mene seks”, nastala od niza kolumni objavljenih u ‘Cosmopolitanu’, koja se nedavno pojavila u knjižarama ‘Profila’. Razgovarali smo u zagrebačkoj ‘Booksi’, maloj knjižari-kafiću  koja podsjeća na ugodni dnevni boravak - knjige po policama, nekoliko stolića s pomalo ishabanim i mekanim foteljama, diskretna glazba... Jeste li zadovoljni  knjigom?

- Da, baš sam zadovoljan. Moj posao nije takav tip literature, ali me jako veseli pisati o onome čime se bavim na jedan drugi način. Ova knjiga  nije edukacijsko štivo, intencija je bila pisati o seksu kao nečemu što je dio naše svakodnevice, tkivo života, nečemu što nas ponekad frustrira i što – kako god bilo –ima posljedice. Nakon izlaska knjige, razmišljao sam da li da nastavim s pisanjem kolumni i, za sada, odlučio sam napraviti pauzu. Pretpostavljam da će opet trebati 3-5 godina da se rodi i neka nova knjiga ovakvog tipa.

Već se 15 godina bavite istraživanjem seksualnosti, od anketa do seksualne terapije.

- Seksualnost je tema koja je istinski zadržala moj profesionalni interes do dana današnjeg. Počeo sam kvantitativno, seksologiju sam gledao kroz primarno brojke, no onda su kontakti sa stvarnim problemima, razgovori s ljudima i njihove osobne priče nadogradile pristup. Iza brojki su se počeo pojavljivati stvarni život. Surađivao sam s liječnicima, psiholozima, socijalnim radnicima… U inozemstvu, takav profesinalni put, takva profesionalna ‘plastičnost’ nije neobična. Kod nas je bavljenje društvenim znanostima još uvijek često zaključano u disciplinarne granice. Pristup ‘moje područje, tvoje područje’ je smiješan i jalov, osobito kada se bavite ljudskom seksualnošću.

I gdje smo mi? Jesmo li realniji, napredniji, zreliji i zdraviji u seksu nego prije 15 godina?

- Teško je generalizirati. Postoji samo nekoliko stvari koje bih se usudio tvrditi. Jedna se tiče tolerantnosti prema različitostima gdje je Hrvatska negdje u donjoj polovici europske ljestvice. S druge strane, seksualno je ponašanje među mladima, naročito u urbanim sredinama, prilično globalizirano. Možda je to nepopularno ili trivijalno reći, no vjerujem da će za 10-15 godina Hrvatska biti nerazaznatljiva od „stare“ Europe – barem kada je riječ o odnosu prema seksualnosti.

Djeca su nam napredna i bez seksualne edukacije u školama?


- Činjenica je da je internet bitno pridonio informiranosti. Prije interneta do informacija se dolazilo teško, bilo je puno mitova, rekla-kazala – osobito među adolescentima. Danas internet nudi i gomilu detaljnih i kvalitetnih informacija o seksualnosti, što je sjajno. Dakle, ne zaslugom društvenog planiranja, niti naporima prosvjetara, nego zahvaljujući internetu, mladima su barem dostupne potrebne informacije. Naravno, i dalje nam je potrebna seksualna edukacija u školama, ponajprije kako bismo razvili naviku odgovornog ponašanja i vještinu komuniciranja o delikatnim temama. Nažalost, takav pristup obrazovanju još uvijek je razmjerno stran hrvatskoj obrazovnoj praksi, da moralističke otpore i ne spominjem.

Koliko je seksualnost važna u našem životu?

- Danas je to područje gdje se također očekuje uspješnost. Kao što je nekad  problem  bio biti svjestan svoje  seksualnosti, naročito ako se radilo o ženi, danas se ne može priznati da ga nismo svjesni, odnosno da nas ne zanima. I seks je postao prostor kompeticije.

Analni seks, oralni seks - jesmo li se ‘oslobodili’, je li nam seksualnost iskrenija?

- Da, mislim da jest. Krajem 60-ih godina dogodile su se promjene čije posljedice danas uživamo. Promjene se nisu toliko ticale muškaraca, koliko žena. Današnja žena razlikuje se od svoje bake koja često ni danas ne želi razgovarati s unukom o svom seksualnom životu. Suvremena žena posjeduje mnogo više seksualnih sloboda od svojih prethodnica. I mnogo spremnije i otvorenije diskutira o svom seksualnom životu. To je sjajno za njezine prijateljice, intimnog partnera, djecu, ali i za nas, istraživače seksualnosti.

Pretjerujemo li javnim brojenjem orgazama, centimetara, općenito ‘pumpamo’ li svoj seksualni život?


- Možda, ponekad. Postoji pritisak tzv. striptiz-kulture - želje da se ogolimo pred drugima kako bismo bili uočeni i prepoznati kao posebni. To je, najvjerojatnije, posljedica kulture hiperindividualizma i konzumerizma u kojoj živimo.

Zašto se u znanstvenim istraživanjima ne anketiraju ljudi iznad 45 godina?


- To je posljedica  nedostatka financijskog interesa za istraživanje užitka i seksualnosti, pa su istraživanja seksualnosti često upakirana u borbu protiv spolnih bolesti, HIV-a... samim tim ograničene su i neke karakteristike ispitanika kao što je na primjer dob.

Bavite se i seksualnom terapijom. Tko vam dolazi i s  kakvim problemima se susrećete?


- Moja uloga je savjetnička, prije nego terapeutska. Uglavnom mi se obraćaju parovi u dobi od kasnih dvadesetih do četrdesetih godina. Teško je reći što je najčešći problem, no u posljednje vrijeme često susrećem parove koje tišti nedostatak seksualne želje, odnosno gubitak želje u jednog od partnera ili raskorak u motivaciji. Smanjena seksualna želja nije, čini se, više ništa češća kod žena. Možda problem počiva i na nefleksibilnom shvaćanju seksualnosti i nerealističnim očekivanjima. Seks je puno više od snošaja. Seks može biti sve što nam pruža seksualni užitak, od pogleda i fantazije do penetracije. Unutar takvog poimanja, seksa ima mnogo više nego što ga uobičajeno brojimo.

Jesu li moguće veze bez seksa?

- Danas teško, između ostalog i zato što je seksualnost mjera uspješnosti. Nekada, u vrijeme kada je većina žena imala samo jednog seksualnog partnera, supruga, brak bez seksa je vjerojatno bio prihvatljiviji, za neke čak i „normalan“.

A seks bez ljubavi?

- Dobar seks ne ovisi o ljubavi. Seks postoji i izvan emotivnog konteksta. No seks s ljubavlju je ljepilo koje podupire zajedništvo i pospješuje intimnost u paru. Nakon dobrog seksa mnogo je teških stvari u životu lakše. No, dobar seks može biti i uteg oko vrata - ako par funkcionira samo u seksu i ni u čemu drugom.

Prijeti li nam ekspanzija HIV-a?

- Kod nas je rizik HIV-a i dalje razmjerno nizak. Prosječnom građaninu i građanki mnogo su veća prijetnja druge spolne bolesti nego HIV. U svakom slučaju, mlade treba pravovremeno educirati i poduprijeti u nastojanju da budu seksualno odgovorni. Upotreba kondoma je, prema nekim istraživanjima, stvar navike, stoga ju treba steći što ranije.

Kakvi su vam profesionalni planovi?

- Postoji nekoliko projekata na kojima radim s bivšim studentima te s kolegama iz inozemstva: istraživanje u Prištini o HIV-u, s Norvežanima o konceptu seksualne plastičnosti, završetak istraživanja o seksualnim rizicima među mladima u Hrvatskoj – pri čemu, između ostaloga, istražujemo i utjecaj društvenih mreža vršnjaka. Tu je i nastavak istraživanja o analnom seksu heteroseksualnih osoba, na kojem je planirana suradnja i s američkim kolegama.

A privatni život?


- Moj posao je veliki dio mog privatnog života, jer je to nešto što me uistinu veseli i zabavljam se dok radim. No, to ne znači da uvijek ispočetka ne planiram kako ću raditi manje.

I još jedno pitanje: jeste li oženjeni?

- Ne, nisam oženjen, nemam svoju obitelj – osim one u kojoj sam rođen.

Piše Nives Bašić- Dorotka
Snimio Marko Misčević / CROPIX

Tabu: invalidi i stariji

Imamo li tabue u seksu? - Manje nego prije, osobito ako pogledamo izvan Hrvatske: transeksualnost pomalo prestaje biti tabu, naravno i homoseksualnost. Današnji tabui drukčiji su od nekadašnjih kada je i ženska seksualnost bila problematična. No i danas su seksualnost osoba s posebnim potrebama kao i seks u trećoj dobi svojevrsni tabui. Nešto o čemu se izbjegava govoriti. Nešto što se u pravilu ignorira. Popularna predodžba seks povezuje s mladošću i lijepim tijelom. Nažalost, protiv preostalih tabua nitko se danas ne bori


Jesmo li opsjednuti?

Postoji li danas opsjednutost seksom? - Ne bih to rekao, ali puno spremnije pomišljamo na seks, uočavamo probleme, nastojimo ih riješiti. Naravno postoje osobe koje ne uspijevaju kontrolirati svoj seksualni život, no razlog nije seks već nešto drugo. Seks tu samo služi kao zaborav ili analgetik.


‘Što je za mene seks’ (citati iz knjige)  

...Što je za mene seks?
Različite stvari u različitim situacijama - kao i pretpostavljam za vas- ali i metafora humanosti: dar bliskosti i dijeljenje užitka, krhkost razuma i emocionalni intenzitet.

...Prekrasna besmislenost seksa počiva na zaboravu zadanog i odbacivanju svih pravila - osim jednog. U seksu nikada nije svejedno tko je druga osoba. Ako nam je stvarno stalo do seksa.

 ...Kad žene govore o dimenzijama, ono na što misle je dobro pristajanje. Osjet i užitak koji proizlaze iz te genitalne usklađenosti - koja je anatomska, koliko i psihička - prije je pitanje međusobnog erotskog podudaranja nego centimetara. Veličina postaje važna jedino kada je nema ili kada je ima previše. Ili kad vlasnik uopće ne trza.

 ...U usporedbi sa seksom, samozadovoljavanje je kao unutarnji monolog. Seks je pak tako sjajan zato što uključuje i uživanje drugog. Nažalost, samozadovoljavanje ostaje predmetom srama.


 ...Imati previše preciznu ili rigidnu ideju o tome što je pravi seks na kraju uništava svaki seks. Seksualnost je naš drugi potpis, upisan u tijelu, kožom na koži. Njegova svježina, koja nas čini sretnima i seksualno zdravima, počiva na varijacijama.

  ...Seksepil je danas opsesija, do te mjere da je sve više američkih roditelja spremno podržati kćer u nastojanju da kiruškim povećanjem grudi uspostavi zdraviji odnos prema sebi i drugima.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/stil/aleksandar-stulhofer-nakon-dobrog-seksa-zivot-nam-je-laksi-120971 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=86d7ed6320ea0f91ebdc311782a16ada122ac9ec [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Aleksandar+%C5%A0tulhofer%3A+Nakon+dobrog+seksa+%C5%BEivot+nam+je+lak%C5%A1i&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Faleksandar-stulhofer-nakon-dobrog-seksa-zivot-nam-je-laksi-120971 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Faleksandar-stulhofer-nakon-dobrog-seksa-zivot-nam-je-laksi-120971 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Seks je puno više od snošaja. Seks može biti sve što nam pruža seksualni užitak, od pogleda i fantazije do penetracije. Unutar takvog poimanja, seksa ima mnogo više nego što ga uobičajeno brojimo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Aleksandar Štulhofer: Nakon dobrog seksa život nam je lakši

Piše PSD.
2. siječnja 2011. - 14:31

Za one koji ne znaju, Aleksandar Štulhofer redoviti je profesor sociologije na Filozofskom fakultetu, pročelnik Katedre za seksologiju, suradnik Kinseyjeva instituta za istraživanje seksualnosti, konzultant Svjetske zdravstvene organizacije u području praćenja HIV-a, te član Međunarodne akademije za seksološka istraživanja.

Ovaj 48-godišnjak 2004. godine pokrenuo je prvi program profesionalne edukacije za seksualne psihoterapeute u Hrvatskoj. Dakle, razgovor s prof. Šulhoferom može imati niz povoda, no ovog puta to je njegova prva popularna knjiga pod naslovom “Što je za mene seks”, nastala od niza kolumni objavljenih u ‘Cosmopolitanu’, koja se nedavno pojavila u knjižarama ‘Profila’. Razgovarali smo u zagrebačkoj ‘Booksi’, maloj knjižari-kafiću  koja podsjeća na ugodni dnevni ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 14:13