stdClass Object ( [id] => 86625 [title] => ZULIMOV ZULUM Župnik načelnika prijavio USKOK-u [alias] => zulimov-zulum-zupnik-nacelnika-prijavio-uskok-u [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iako je 17 godina na vlasti, Zulim bježi od fotoreportera.
Ovo je jedna od njegovih rijetkih fotografija
Nakon što je u više navrata uoči prošlogodišnjih lokalnih izbora, ne birajući sredstva, javno kritizirao način vođenja općine Seget nedodirljivog HDZ-ova načelnika Vinka Zulima, sa segetskim župnikom don Nikolom Galovom kontaktiralo je Županijsko državno odvjetništvo, a prema neslužbenim informacijama, Zulimovim bi se osebujnim “likom i djelom” mogao pozabaviti i USKOK.

Sedamnaestogodišnja vladavina Zulima - lokalnog šerifa, kako ga Segećani koji mu oponiraju vole nazivati - aktualna je još od 1993. godine, kada je u općini Seget izveo puč s nekolicinom njemu sklonih općinskih vijećnika, koji su ga protuzakonito kao vijećnika tadašnje općine Trogir izabrali za načelnika Segeta.

Otada, pa do danas, unatoč brojnim aferama koje se vezuju uz njega, pa i javnog poziva župljanima od don Nikole Galova da svoje povjerenje na izborima daju onim ljudima koji će se svojim nesebičnim radom staviti u službu naroda, Zulima nitko nije uspio svrgnuti s trona općine u kojoj živi 4500 stanovnika. Mještani koji mu nisu skloni, a na posljednjim lokalnim izborima bilo ih je oko 40 posto, reći će kako se Zulim svaki put domogne vlasti zahvaljujući stranačkoj mašineriji i onima koje potkupljuje na raznorazne načine.

Iako smo u više navrata, unatoč tomu što nije sklon komunikaciji s novinarima, pokušavali stupiti u kontakt s načelnikom Vinkom Zulimom, na naše brojne pozive upućene na njegov mobitel nije nam odgovarao. Iako smo kontaktirali i s načelnikovom tajnicom, stalno smo slušali isto - “kako je načelnik zajedno sa svojim prvim suradnikom na putovanju”.

Tri kilometra šetnice

Zulimovi kritičari reći će da se uoči svakih izbora novcem iz općinskog proračuna kupuju glasovi tako da se samo podobnim mještanima isplaćuju naknade za elementarne nepogode ili im se prosljeđuje novac na račun udruga i asfaltiraju privatni putovi umjesto javnih. Samo glasovanje provodi se ni manje ni više nego u Uredu načelnika!

Zulim za kojega će njegovi dobri poznavatelji kazati kako ne podnosi ljude koji mu se ne klanjanju, na svim je dosadašnjim održanim izborima kao glavni adut razvoja Segeta isticao uređenje tri kilometra duge segetske šetnice koja se proteže od centra Segeta do apartmana “Medena”. Inače, Zulim je, kako ga u javnosti optužuju njegovi oponenti, kao član Nadzornog odbora kao od šale sređivao radna mjesta svojim stranačkim poslušnicima.

Šetnica, naravno, do dandanas nije uređena, no velika je stvar da je dobila ime, i to Zulimova pokojnoga djeda - Vice Zulima Virulice. Svi oni koji mu na izborima ne daju svoj glas, bivaju kažnjeni. Među njima je i župnik Nikola Galov, a Zulimova netrpeljivost prema njemu aktualna je godinama. - U dvadeset i dvije godine moje službe u Segetu Zulim je u crkvu ušao svega nekoliko puta. Na nedjeljne mise u segetsku crkvu ne dolazi ni on, a isto tako ni njegova obitelj.

Pa pogledajte malo stanje oko mog župnog ureda pokraj kojega je i dječji vrtić. Sve je u mrklom mraku! Prije pet godina, pred izbore je Općina postavila kabele za javnu rasvjetu, pred prošle kandelabre, a ja se nadam da će 2013. prije izbora i meni biti u rad puštena javna rasvjeta. Općina se za sve ovo vrijeme “zulimovanja” vodi kao da je njegova privatna tvrtka.

Činjenica je da se novac iz proračuna dijeli kapom i šakom potpuno netransparentno, a nekada i mimo zakona, te da se općinskim vozilom godinama vozi načelnikova sina na treninge nogometa u Split – tvrdi župnik Galov, izražavajući žaljenje što ga župljani nisu poslušali i što na zadnjim izborima nisu izabrali nove ljude.

Na naš upit jesu li su ga nakon javnog iznošenja načelnikova “prljavog rublja” u javnosti kontaktirali iz nadležnih prvosudnih institucija župnik Galov je kazao: ‘Da, zvali su me iz Županijskog državnog odvjetništva koje će slučaj uputiti prema USKOK-u, jer materijala za podizanje istrage i te kako ima - izričit je don Nikola Galov.

U široj javnosti malo je komu poznato da je općina Seget jedina u Hrvatskoj bez ustro- Izbori u Segetu se nikada nisu održali i mjesnih odbora uopće nema. I županijski i središnji ured državne uprave donijeli su odluke da se izbori po zakonu moraju održati, no to nikada nije učinjeno.

Kakva bahata politika se provodi u Općinskom vijeću najbolje oslikava odluka prema kojoj Klub vijećnika mora imati najmanje pet članova od devet koliko ih Vijeće ima. To vam je isto kao da Hrvatski sabor odredi da klub zastupnika treba imati najmanje 79 članova – pričaju nam općinski vijećnici SDP-a Ante Čaleta, Ante Projić i SDP-ovac iz Segeta Hari Lučin.

 Zulimovi oponenti iz SDP-a Segeta

Plaće od 8000 kuna

U prvoj polovici 2009. godine prema izvješću o izvršenju proračuna gdje je općina od planiranih 36 milijuna uprihodila svega 5,5 milijuna kuna najbolje se vidi kako i na što se troši novac. Za vodoopskrbu je, primjerice, potrošeno 3,8 posto planiranih sredstava, za razvoj gospodarstva i poduzetništvo 14 posto, obrazovanje 11 posto, a za održavanje javne rasvjete, i to baš u mjesecu pred lokalne izbore (!), ‘sprašeno’ je gotovo 99 posto predviđenih sredstava za cijelu godinu – ističe Čaleta.

- Rebalansom proračuna za 2009. godinu koji je sa 35 smanjen na 16,5 milijuna kuna ukinuti su svi financijski izdaci koji su pokretačrazvoja općine od gospodarske zone, izrade prostornoplanske dokumentacije, pa do izgradnje vodoopskrbnog sustava za Zagoru gdje su sredstva skresana za čak 92 posto – upozorava Hari Lučin.

Međutim, u isto vrijeme Zulim povećava naknade za članove općinskih povjerenstava, i to za 566 posto, dok se za redovite plaće 14 zaposlenih u općini izdvaja gotovo 30 posto rebalansiranog proračuna. - Prosječne neto plaće zaposlenika daleko premašuju one zaposlenih u drugim okolnim općinama, a za razliku od Marine gdje je naknada 4000 kuna, Okruga 5000 kuna, u Segetu dosežu čak 8000 kuna.

Samo u 2008. godini isplaćene su 762.000 kune za potrebe naknada i ugovora o djelu. U 2009. godini je, primjerice, za sitan inventar i autogume jednog jedinog općinskog vozila spiskano čak 50.000 kuna. Pri bahatu trošenju novca poreznih obveznika Segeta načelnik Zulim nije zaboravio ni sebe odredivši si plaću od nevjerojatnih 18.000 kuna.

JAKOV ŽARKO / EPEHA
SNIMIO: JOŠKO ŠUPIĆ / CROPIX

Privatno privezište

Mještani Segeta svojevremeno su upozoravali kako se privezište za brodice u Segetu gradi zbog osobnih interesa načelnika Zulima s obzirom na to da je prostorni plan izradio tako da lučica bude tik uz hotel koji je u vlasništvu njegove obitelji.

Na taj način, tvrde dobro upućeni izvori, umjesto planom predviđenog privezišta, po viđenom projektu pred načelnikovim obiteljskim hotelom trebala bi niknuti marina s 15 vezova za velike brodove popraćena cvjetnim trgom i velikom pješčanom plažom.

Progon zbog nacionalnosti

U javnosti su poznati Zulimovi obračuni s lokalnim stanovništvom, a jedna je segetska obitelj zbog produženja koncesije na plaži uz hotel Medenu prošla pravu kalvariju.

Nadležnim je institucijama Zulim ‘sugerirao’ razno-razna podmetanja na osnovu njihove nacionalnosti, pa su bili prisiljeni nadležnim uredima dostavljati izvode iz matičnih knjiga rođenih te čak preslike obiteljskih grobnica.

Ženi slomio ruku

Među brojnim gafovima Vinka Zulima bilježi se napad iz 2007. godine kada se fizički obračunao s fotoreporterom ‘Jutarnjeg lista’ Sinišom Russoom i to dan nakon što mu je pred obiteljskom kućom eksplodirala bomba, a cijeli slučaj oko eksplozije nikada nije rasvjetljen.

Zulim je napao grupu stranih turista na plaži pred hotelom ‘Medena’, a kao najžešći Zulimov fizički obračun navodi se onaj s Lenkom Kušljić, bivšom direktoricom apartmanskog naselja ‘Medena’, iz kojeg je Lenka Kušljić izišla slomljene ruke.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sa župnikom don Nikolom Galovom, glavnim protivnikom kontroverznog Vinka Zulima, kontaktiralo je Županijsko državno odvjetništvo kao s mogućim svjedokom. Oponenti načelniku zamjeraju kupnju glasova općinskim novcem, no on, unatoč silnim aferama koje ga p [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VINKA ZULIMA, NAČELNIKA OPĆINE SEGET, NITKO NE MOŽE SVRGNUTI S POLITIČKOG TRONA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-01-29 16:44:30 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-01-29 16:55:39 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-01-30 09:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6089 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/01/30/spektar/zul00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x230" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4973478 Threads: 2 Questions: 179190666 Slow queries: 77451 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 5216348 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/zulimov-zulum-zupnik-nacelnika-prijavio-uskok-u-86625 [printLink] => /sd-plus/spektar/zulimov-zulum-zupnik-nacelnika-prijavio-uskok-u-86625?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 80590 [name] => VinkoZulim [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vinkozulim [link] => /tag/vinkozulim ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sa župnikom don Nikolom Galovom, glavnim protivnikom kontroverznog Vinka Zulima, kontaktiralo je Županijsko državno odvjetništvo kao s mogućim svjedokom. Oponenti načelniku zamjeraju kupnju glasova općinskim novcem, no on, unatoč silnim aferama koje ga p [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VINKA ZULIMA, NAČELNIKA OPĆINE SEGET, NITKO NE MOŽE SVRGNUTI S POLITIČKOG TRONA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ZULIMOV ZULUM Župnik načelnika prijavio USKOK-u [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-15-59-21-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/01/30/spektar/zul00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/01/30/spektar/zul00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Iako je 17 godina na vlasti, Zulim bježi od fotoreportera.
Ovo je jedna od njegovih rijetkih fotografija
Nakon što je u više navrata uoči prošlogodišnjih lokalnih izbora, ne birajući sredstva, javno kritizirao način vođenja općine Seget nedodirljivog HDZ-ova načelnika Vinka Zulima, sa segetskim župnikom don Nikolom Galovom kontaktiralo je Županijsko državno odvjetništvo, a prema neslužbenim informacijama, Zulimovim bi se osebujnim “likom i djelom” mogao pozabaviti i USKOK.

Sedamnaestogodišnja vladavina Zulima - lokalnog šerifa, kako ga Segećani koji mu oponiraju vole nazivati - aktualna je još od 1993. godine, kada je u općini Seget izveo puč s nekolicinom njemu sklonih općinskih vijećnika, koji su ga protuzakonito kao vijećnika tadašnje općine Trogir izabrali za načelnika Segeta.

Otada, pa do danas, unatoč brojnim aferama koje se vezuju uz njega, pa i javnog poziva župljanima od don Nikole Galova da svoje povjerenje na izborima daju onim ljudima koji će se svojim nesebičnim radom staviti u službu naroda, Zulima nitko nije uspio svrgnuti s trona općine u kojoj živi 4500 stanovnika. Mještani koji mu nisu skloni, a na posljednjim lokalnim izborima bilo ih je oko 40 posto, reći će kako se Zulim svaki put domogne vlasti zahvaljujući stranačkoj mašineriji i onima koje potkupljuje na raznorazne načine.

Iako smo u više navrata, unatoč tomu što nije sklon komunikaciji s novinarima, pokušavali stupiti u kontakt s načelnikom Vinkom Zulimom, na naše brojne pozive upućene na njegov mobitel nije nam odgovarao. Iako smo kontaktirali i s načelnikovom tajnicom, stalno smo slušali isto - “kako je načelnik zajedno sa svojim prvim suradnikom na putovanju”.

Tri kilometra šetnice

Zulimovi kritičari reći će da se uoči svakih izbora novcem iz općinskog proračuna kupuju glasovi tako da se samo podobnim mještanima isplaćuju naknade za elementarne nepogode ili im se prosljeđuje novac na račun udruga i asfaltiraju privatni putovi umjesto javnih. Samo glasovanje provodi se ni manje ni više nego u Uredu načelnika!

Zulim za kojega će njegovi dobri poznavatelji kazati kako ne podnosi ljude koji mu se ne klanjanju, na svim je dosadašnjim održanim izborima kao glavni adut razvoja Segeta isticao uređenje tri kilometra duge segetske šetnice koja se proteže od centra Segeta do apartmana “Medena”. Inače, Zulim je, kako ga u javnosti optužuju njegovi oponenti, kao član Nadzornog odbora kao od šale sređivao radna mjesta svojim stranačkim poslušnicima.

Šetnica, naravno, do dandanas nije uređena, no velika je stvar da je dobila ime, i to Zulimova pokojnoga djeda - Vice Zulima Virulice. Svi oni koji mu na izborima ne daju svoj glas, bivaju kažnjeni. Među njima je i župnik Nikola Galov, a Zulimova netrpeljivost prema njemu aktualna je godinama. - U dvadeset i dvije godine moje službe u Segetu Zulim je u crkvu ušao svega nekoliko puta. Na nedjeljne mise u segetsku crkvu ne dolazi ni on, a isto tako ni njegova obitelj.

Pa pogledajte malo stanje oko mog župnog ureda pokraj kojega je i dječji vrtić. Sve je u mrklom mraku! Prije pet godina, pred izbore je Općina postavila kabele za javnu rasvjetu, pred prošle kandelabre, a ja se nadam da će 2013. prije izbora i meni biti u rad puštena javna rasvjeta. Općina se za sve ovo vrijeme “zulimovanja” vodi kao da je njegova privatna tvrtka.

Činjenica je da se novac iz proračuna dijeli kapom i šakom potpuno netransparentno, a nekada i mimo zakona, te da se općinskim vozilom godinama vozi načelnikova sina na treninge nogometa u Split – tvrdi župnik Galov, izražavajući žaljenje što ga župljani nisu poslušali i što na zadnjim izborima nisu izabrali nove ljude.

Na naš upit jesu li su ga nakon javnog iznošenja načelnikova “prljavog rublja” u javnosti kontaktirali iz nadležnih prvosudnih institucija župnik Galov je kazao: ‘Da, zvali su me iz Županijskog državnog odvjetništva koje će slučaj uputiti prema USKOK-u, jer materijala za podizanje istrage i te kako ima - izričit je don Nikola Galov.

U široj javnosti malo je komu poznato da je općina Seget jedina u Hrvatskoj bez ustro- Izbori u Segetu se nikada nisu održali i mjesnih odbora uopće nema. I županijski i središnji ured državne uprave donijeli su odluke da se izbori po zakonu moraju održati, no to nikada nije učinjeno.

Kakva bahata politika se provodi u Općinskom vijeću najbolje oslikava odluka prema kojoj Klub vijećnika mora imati najmanje pet članova od devet koliko ih Vijeće ima. To vam je isto kao da Hrvatski sabor odredi da klub zastupnika treba imati najmanje 79 članova – pričaju nam općinski vijećnici SDP-a Ante Čaleta, Ante Projić i SDP-ovac iz Segeta Hari Lučin.

 Zulimovi oponenti iz SDP-a Segeta

Plaće od 8000 kuna

U prvoj polovici 2009. godine prema izvješću o izvršenju proračuna gdje je općina od planiranih 36 milijuna uprihodila svega 5,5 milijuna kuna najbolje se vidi kako i na što se troši novac. Za vodoopskrbu je, primjerice, potrošeno 3,8 posto planiranih sredstava, za razvoj gospodarstva i poduzetništvo 14 posto, obrazovanje 11 posto, a za održavanje javne rasvjete, i to baš u mjesecu pred lokalne izbore (!), ‘sprašeno’ je gotovo 99 posto predviđenih sredstava za cijelu godinu – ističe Čaleta.

- Rebalansom proračuna za 2009. godinu koji je sa 35 smanjen na 16,5 milijuna kuna ukinuti su svi financijski izdaci koji su pokretačrazvoja općine od gospodarske zone, izrade prostornoplanske dokumentacije, pa do izgradnje vodoopskrbnog sustava za Zagoru gdje su sredstva skresana za čak 92 posto – upozorava Hari Lučin.

Međutim, u isto vrijeme Zulim povećava naknade za članove općinskih povjerenstava, i to za 566 posto, dok se za redovite plaće 14 zaposlenih u općini izdvaja gotovo 30 posto rebalansiranog proračuna. - Prosječne neto plaće zaposlenika daleko premašuju one zaposlenih u drugim okolnim općinama, a za razliku od Marine gdje je naknada 4000 kuna, Okruga 5000 kuna, u Segetu dosežu čak 8000 kuna.

Samo u 2008. godini isplaćene su 762.000 kune za potrebe naknada i ugovora o djelu. U 2009. godini je, primjerice, za sitan inventar i autogume jednog jedinog općinskog vozila spiskano čak 50.000 kuna. Pri bahatu trošenju novca poreznih obveznika Segeta načelnik Zulim nije zaboravio ni sebe odredivši si plaću od nevjerojatnih 18.000 kuna.

JAKOV ŽARKO / EPEHA
SNIMIO: JOŠKO ŠUPIĆ / CROPIX

Privatno privezište

Mještani Segeta svojevremeno su upozoravali kako se privezište za brodice u Segetu gradi zbog osobnih interesa načelnika Zulima s obzirom na to da je prostorni plan izradio tako da lučica bude tik uz hotel koji je u vlasništvu njegove obitelji.

Na taj način, tvrde dobro upućeni izvori, umjesto planom predviđenog privezišta, po viđenom projektu pred načelnikovim obiteljskim hotelom trebala bi niknuti marina s 15 vezova za velike brodove popraćena cvjetnim trgom i velikom pješčanom plažom.

Progon zbog nacionalnosti

U javnosti su poznati Zulimovi obračuni s lokalnim stanovništvom, a jedna je segetska obitelj zbog produženja koncesije na plaži uz hotel Medenu prošla pravu kalvariju.

Nadležnim je institucijama Zulim ‘sugerirao’ razno-razna podmetanja na osnovu njihove nacionalnosti, pa su bili prisiljeni nadležnim uredima dostavljati izvode iz matičnih knjiga rođenih te čak preslike obiteljskih grobnica.

Ženi slomio ruku

Među brojnim gafovima Vinka Zulima bilježi se napad iz 2007. godine kada se fizički obračunao s fotoreporterom ‘Jutarnjeg lista’ Sinišom Russoom i to dan nakon što mu je pred obiteljskom kućom eksplodirala bomba, a cijeli slučaj oko eksplozije nikada nije rasvjetljen.

Zulim je napao grupu stranih turista na plaži pred hotelom ‘Medena’, a kao najžešći Zulimov fizički obračun navodi se onaj s Lenkom Kušljić, bivšom direktoricom apartmanskog naselja ‘Medena’, iz kojeg je Lenka Kušljić izišla slomljene ruke.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/zulimov-zulum-zupnik-nacelnika-prijavio-uskok-u-86625 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9c59fc0cbab4ea1ba0733cd2d088a87b4133c99c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=ZULIMOV+ZULUM+%C5%BDupnik+na%C4%8Delnika+prijavio+USKOK-u&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fzulimov-zulum-zupnik-nacelnika-prijavio-uskok-u-86625 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fzulimov-zulum-zupnik-nacelnika-prijavio-uskok-u-86625 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sa župnikom don Nikolom Galovom, glavnim protivnikom kontroverznog Vinka Zulima, kontaktiralo je Županijsko državno odvjetništvo kao s mogućim svjedokom. Oponenti načelniku zamjeraju kupnju glasova općinskim novcem, no on, unatoč silnim aferama koje ga p [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VINKA ZULIMA, NAČELNIKA OPĆINE SEGET, NITKO NE MOŽE SVRGNUTI S POLITIČKOG TRONA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SpektarVINKA ZULIMA, NAČELNIKA OPĆINE SEGET, NITKO NE MOŽE SVRGNUTI S POLITIČKOG TRONA

ZULIMOV ZULUM Župnik načelnika prijavio USKOK-u

Piše PSD.
30. siječnja 2010. - 10:55

Iako je 17 godina na vlasti, Zulim bježi od fotoreportera.
Ovo je jedna od njegovih rijetkih fotografija
Nakon što je u više navrata uoči prošlogodišnjih lokalnih izbora, ne birajući sredstva, javno kritizirao način vođenja općine Seget nedodirljivog HDZ-ova načelnika Vinka Zulima, sa segetskim župnikom don Nikolom Galovom kontaktiralo je Županijsko državno odvjetništvo, a prema neslužbenim informacijama, Zulimovim bi se osebujnim “likom i djelom” mogao pozabaviti i USKOK.

Sedamnaestogodišnja vladavina Zulima - lokalnog šerifa, kako ga Segećani koji mu oponiraju vole nazivati - aktualna je još od 1993. godine, kada je u općini Seget izveo puč s nekolicinom njemu sklonih općinskih vijećnika, koj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 17:59