StoryEditorOCM
Spektarodvjetnik, magistar kaznenog prava, o zakonu o kaznenom postupku koji stupa na snagu 1. rujna

Željko Gulišija: Okrivljenik i tužitelj više nisu ravnopravni

Piše PSD.
20. kolovoza 2011. - 14:13

Prvog rujna na snagu stupa novi Zakon o kaznenom postupku, prema kojemu su se do sada procesuirali samo predmeti u nadležnosti USKOK-a. Intencija zakonodavca bila je da se ubrza cjelokupni kazneni postupak i izbjegnu dugogodišnja suđenja prema kojima je naše pravosuđe postalo prepoznatljivo.

Kolokvijalno kazano, namjera je što više skratiti vrijeme od uhićenja do utuženja i eventualne presude. Koliko će novi ZKP u praksi ubrzati sudske postupke te koliko dobrih, a koliko loših strana dolazi s njegovom primjenom, upitali smo splitskog odvjetnika Željka Gulišiju, magistra kaznenog prava. Koje su temeljne razlike između starog i novog ZKP-a te koliko će izmjene utjecati na prosječnog građanina?

− Dosadašnje kazneno pravo temeljilo se na kontinentalnim pravnim standardima, dok se sada u bitnom uvode elementi kaznenog postupovnog zakonodavstva koje je karakteristično za englesko-američko kazneno pravo. Ovo je značajan novitet jer izravno utječe na udomaćenost zakonskih normi te, prema tome, u određenom smislu i na pravnu sigurnost.

Kada krenemo od početka kaznenog postupka, koje su najbitnije promjene?

− Prije svega, promijenila se uloga državnog odvjetnika, on upravlja istragom, donosi nalog o njezinu provođenju i vodi je. Nova je istraga, prema mojem mišljenju, državnoodvjetnička istraga, iako je intencija zakona bila da istragu vode u jednakoj mjeri obje strane u postupku, i tužitelj i okrivljenik. Dosadašnji zakon i te kako je vodio računa o ravnopravnosti položaja stranaka, a sada će to načelo biti znatno narušeno. Također je novost da je istraga obvezna samo za kaznena djela za koja je propisana kazna dugotrajnog zatvora.

U kojim segmentima državni odvjetnik ima bolju poziciju ako zakon predviđa da i suprotna strana ima pravo provoditi istragu u istoj mjeri?

− Treba voditi računa o tome da o donošenju naloga o istrazi državni odvjetnik odlučuje u roku od 90 dana od upisa kaznene prijave. Dakle, od saznanja o počinjenju kaznenog djela državni odvjetnik i bez otvaranja istrage ima rok od tri mjeseca, koliko može trajati dokazni postupak, tijekom kojih se prikupljaju podaci koje može poslije koristiti kao dokaz. U isto vrijeme, osoba koja je eventualni počinitelj cijelo to vrijeme ne zna da se protiv nje gradi slučaj.

Mislite da je početna faza kaznenog postupka najbolji pokazatelj neravnopravnosti stranaka u predstojećim postupcima?

− Tako je. Ravnopravnost osumnjičenika u ovom najvažnijem dijelu postupka, kad se prikupljaju dokazi, vrlo je ugrožena. Ne zaboravimo također da su i njegove mogućnosti provođenja istrage vrlo sužene, primjerice, mogućnost pozivanja svjedoka i angažiranja sudskih vještaka, u tome se ne može usporediti s državnim odvjetništvom. Naime, sve troškove navedenih izvođenja dokaza snosi onaj koji ih predloži. U gospodarskom su kriminalitetu, primjerice, često potrebna vještačenja stručnih ustanova, što enormno povisuje troškove za samo taj jedan dokaz.

Koliki bi napredak u postupku trebala donijeti novina da se ispitivanje okrivljenika mora snimati, za što će se osigurati posebne prostorije u državnim odvjetništvima i u pritvorskim jedinicama u policiji?

− Prema novom ZKP-u, obvezno je snimati samo prvo ispitivanje okrivljenika. Dosadašnja praksa pokazuje da se oni na prvom ispitivanju u pravilu brane šutnjom te je upitno što se točno dobilo navedenom odredbom, odnosno zašto se ne snimaju sva ispitivanja.

Nakon istrage slijedi faza optuženja, koja je prema novom ZKP-u sadržajno dosta promijenjena, a u kolikoj mjeri to utječe na ulogu optužnog vijeća?

− Postupak pred optužnim vijećem posebno je važan jer se tijekom njega odlučuje o zakonitosti prikupljenih dokaza. Na taj način znatno bi se rasteretio postupak na glavnoj raspravi jer bi se filtrirali prikupljeni dokazi, čime bi se smanjila mogućnost njihova osporavanja tijekom glavne rasprave. Sada se može očekivati znatno veći angažman optužnog vijeća, ali i stranaka u postupku koje su prisutne.

Novi zakon predviđa mogućnost nagodbe u toj fazi postupka. Mislite li da će se na taj način u praksi izbjeći velik broj suđenja?

− Okrivljenik se optužnom vijeću očituje o krivnji. Ako izjavi da se osjeća krivim, to otvara mogućnost dogovora o sankciji i u konačnici rezultira donošenjem presude na temelju sporazuma stranaka, bez glavne rasprave. Ako stranke u postupku budu realno procjenjivale dotadašnje rezultate kaznenog postupka, bit će mogući i sporazumi. Međutim, bude li nerealnih prijedloga, a što je za sada česta situacija, može se očekivati da slučaj završi na glavnoj raspravi i ponovno dolazi do dugotrajnih i kompliciranih postupaka.

Na glavnoj raspravi, tj. suđenju, jedna je od novina i unakrsno ispitivanje?

− Takva iskustva ne postoje na temelju dosadašnjeg zakona, te će biti zanimljivo vidjeti kako su se na to pripremili suci, državni odvjetnici i branitelji. U svakom slučaju, novi ZKP dovest će do znatno angažiranije uloge ne samo državnih odvjetnika, nego i branitelja.

Primjena novog ZKP-a već sada je pitanje brojnih ustavnih tužbi vezano uz slučajeve u nadležnosti USKOK-a. Mislite li da bi se potpuna primjena trebala odgoditi do ocjene ustavnosti pojedinih odredbi?

− Bit će zanimljivo vidjeti što će Ustavni sud kazati o brojnim osporenim odredbama, a žalosno je da njegove odluke u ovim prevažnim pitanjima nismo dočekali prije potpune primjene novog zakona. Može se steći dojam o nekakvoj politici svršenog čina. Naime, tko će više mijenjati ZKP po kojemu su odrađene istrage i završena suđenja u najkrupnijim kaznenim predmetima koji su ikada vođeni u državi, a tiču se korupcije i gospodarskoga kriminaliteta.

katarina marić banje

Oprosnica

Novi Zakon o kaznenom postupku predviđa i tzv. oprosnicu. U članku 286. navodi da državni odvjetnik može dati izjavu svjedoku da protiv njega neće poduzeti progon za kazneno djelo ako mu svjedok može dati odgovore na određena pitanja važna za dokazivanje težega kaznenog djela koje je počinila neka druga osoba.

Za to teže kazneno djelo mora biti propisana kazna zatvora u trajanju od 10 i više godina zatvora. Zloporaba “oprosnice” spriječena je odredbom prema kojoj se protiv svjedoka može, po potrebi, poduzeti kazneni progon za davanje lažnog iskaza.

Tajni nadzor

Tajne mjere nadzora, kojim se ograničavaju zajamčene ustavne slobode, mora, kao i do sada, odobriti sudac. Poduzimaju se ako se zbog objektivnih okolnosti ne mogu prikupiti dokazi na drugi način. Kad se izda nalog za njihovo provođenje, omogućen je ulazak u privatne prostorije i postavljanje prislušnih uređaja.

Prisluškivanje može trajati do godinu i pol dana. Sve što se prikupi tijekom tajnih mjera može se koristiti kao dokaz na sudu. U pojedinim slučajevima, kad je to jedini dokaz optužbe, na njemu se može zasnivati osuđujuća presuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 22:02