stdClass Object ( [id] => 117314 [title] => Tuđmanovima propali poslovi, Miloševići dospjeli na tjeralicu [alias] => tudmanovima-propali-poslovi-milosevici-dospjeli-na-tjeralicu [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prije nekoliko dana na izborima u Bosni i Hercegovini za predstavnika Bošnjaka u Predsjedništvu BiH izabran je Bakir Izetbegović, za kojeg analitičari tvrde da mu je najznačajnija politička referenca to što je sin pokojnog bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića.

Po zanimanju arhitekt, ovaj bivši šef Urbanističkog zavoda u Sarajevu te višegodišnji parlamentarni zastupnik i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), čiji je osnivač i prvi predsjednik bio njegov otac, mlađi Izetbegović danas je među najbogatijim Sarajlijama, što, između ostaloga, rado pokazuje zastakljenim bazenom ispred kuće, a uz to ga mediji često povezuju sa sarajevskim kriminalnim podzemljem.

Ponukani njegovim najnovijim političkim uspjehom, odlučili smo ukratko prikazati životne puteve djece i potomaka drugih ključnih ličnosti raspada Jugoslavije, odnosno tadašnjih predsjednika bivših jugoslavenskih republika, prije svih Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića, ali i slovenskih predsjednika Milana Kučana i Janeza Drnovšeka te makedonskog Kire Gligorova. Možemo vidjeti da, dok su djeca Miloševića i Tuđmana (osim Miroslava Tuđmana) poznata po enormnom bogatstvu u 90-ima i brojnim sudskim procesima nakon silaska s vlasti njihovih očeva, potomci ostalih predsjednika su najpoznatiji po vrhunskom obrazovanju.

Svi biznisi dinastije Tuđman

Prvi predsjednik samostalne Hrvatske ostavio je iza sebe troje djece: sinove Miroslava i Stjepana te kćer Nevenku. U 90-ima, sve do predsjednikove smrti, njegova obitelj je bila ogledan primjer poduzetničke i društvene uspješnosti: supruga Ankica kroz zakladu “Za djecu Hrvatske“ bavila se humanitarnim radom, djeca su kroz svoje tvrtke zarađivala milijunske iznose, dok su unuci Dejan i Siniša imali svoje banke i bili automobilistički prvaci.

Najstariji sin Miroslav početkom 90-ih, odnosno dolaskom svog oca na vlast, napušta radno mjesto profesora na Filozofskom fakultetu te se zapošljava u Ministarstvu obrane, da bi kasnije postao šef Hrvatske izvještajne službe (HIS). U političkom i društvenom smislu je napredovao, ali se, kažu, nije materijalno okoristio. Za razliku od brata, Nevenka i Stjepan Tuđman na svom su prezimenu i materijalno profitirali. Prije očeva dolaska na vlast Nevenka je radila kao službenica u Leksikografskom zavodu, a Stjepan kao komercijalist u “Agrokoki”, da bi se u 90-ima oboje prometnulo u uspješne poduzetnike, a njihove tvrtke su dobile unosne poslove s državom.

Nevenka, primjerice, svoju trgovinu luksuznom tehničkom robom otvorila je u atraktivnom poslovnom prostoru MORH-a u Zvonimirovoj ulici, i to po izravnom nalogu tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška, dok je Stjepan Tuđman tih godina bio dobavljač hrane za MUP te uvoznik različite robe za Hrvatsku vojsku i pojedine državne tvrtke, a nekoliko je godina voćem i povrćem opskrbljivao i zagrebački Studentski centar, premda su cijene na njegovim fakturama, kako su pisali mediji, bile pet do deset puta veće nego na tržnici

 U to vrijeme njegova tvrtka “Domovina holding” imala je prosječan godišnji prihod od 1,6 milijuna eura. U priči o Tuđmanovima ne smije se zaboraviti ni Franjine unuke Sinišu i Dejana Košutića, Nevenke sinove. Siniša se u 90-ima bavio sportskim automobilizmom, vozeći autotrke koje su tadašnji državotvorni mediji pomno pratili, dok je njegov stariji brat Dejan već 1992. otvorio streljanu “Domagojevi strijelci“, da bi samo dvije godine kasnije postao suvlasnik Kaptol banke skupa s Hrvojem Petračem, koji je danas u zatvoru kao jedan od šefova organiziranog kriminala u Hrvatskoj.

Nakon smrti Franje Tuđmana poslovi i društveni statusi njegovih potomaka počinju stagnirati i propadati. Udovica Ankica danas je umirovljenica, za koju se od Tuđmanove smrti čulo tek kad je 2006. objavila knjigu “Moj život s Francekom“ (nagađa se da je od “Večernjeg lista” dobila 300 tisuća kuna), dok se sin Miroslav - nakon niza neuspješnih pokušaja da kroz danas ugašene stranke Hrvatski istinski preporod (HIP) i Hrvatski blok naslijedi oca na mjestu predsjednika države - vratio znanstvenom radu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Nevenkin pad

Sin Stjepan u proteklom desetljeću dolazio je u fokus javnosti tek prigodom maratonskog sudskog procesa koji je protiv njega pokrenula Antonija Vlatković, majka njegova izvanbračnog sina kojeg je Stjepan godinama odbijao priznati, sve dok mu sud nije naložio plaćanje alimentacije. Javnost od tada za njega nije čula sve dok lani nije zatražio smanjenje alimentacije s 2000 na 1000 kuna, s obrazloženjem da mu biznis – od kojeg mu je ostala samo tvrtka “Domovina holding” i restoran “Lady Šram” u Mesničkoj ulici u Zagrebu - ide loše.

Kćer Nevenka je službeno nezaposlena. Njezine tvrtke iz 90-ih “Kornet” i “Netel” više ne posluju, dok tvrtka TNT posluje s drastično manjim prihodima u odnosu na 90-e godine, ako još uopće posluje: zadnji zapisi poslovnih aktivnosti te tvrtke potječu iz 2007., kad je na računu zabilježen prihod od 100 eura. U 2000-ima se i ona u javnosti pojavljivala isključivo u okviru sudskog procesa u kojem je optužena da je uzimala proviziju za ugradnju telefonskih centrala u državne tvrtke. Tuđmanovi unuci u međuvremenu su odustali od banaka i autorelija, pa Siniša danas radi u Hrvatskoj gospodarskoj komori kao savjetnik za međunarodnu suradnju, dok je Dejan vlasnik zagrebačke tvrtke “Kvadra savjetovanje”.

Većina Tuđmanove obitelji i danas živi u luksuznoj vili u Nazorovoj ulici u Zagrebu, koju je Franjo Tuđman početkom 90-ih za male novce otkupio samo dan prije donošenja zakona koji to onemogućuje, a koja po nekim procjenama danas vrijedi više od dva milijuna eura: udovica Ankica zauzela je prizemlje, sin Stjepan živi u jednom dijelu na prvom katu, dok je kćer Nevenka još krajem 90-ih za sebe renovirala i pregradila desni dio vile. Jedino sin Miroslav živi u stanu na glavnom zagrebačkom trgu, koji je njegova supruga naslijedila od roditelja.

Sve će da sredi tata Slobo

Marko i Marija Milošević
Marko Milošević, Slobodanov sin, rođen je 1974. te je u vrijeme kad je njegov otac počinjao ratove u Sloveniji i Hrvatskoj imao 17 godina. Dok se istočno od Beograda ratovalo, Marko je na aerodromu u Surčinu vozio sportske automobile, a pehare za dobru vožnju dodjeljivali su mu predstavnici srpske vlade, rukovodstvo JAT-a i Aerodroma Beograd. U stankama između sumanutih vožnji (srpski mediji su više puta objavili kako je slupao više desetaka skupocjenih vozila, po sistemu “sve će to tata da sredi“), dok su u njegovu zemlju pristizale tisuće srpskih izbjeglica iz Hrvatske i Bosne a srpska nacija postajala sve siromašnija, prosječna plaća doktora ili profesora bila je nekoliko maraka, Marko Milošević je samo od šverca cigaretama zarađivao milijune maraka mjesečno.

Pored tog uhodanog biznisa (kojeg je navodno odrađivao u suradnji i uz zaštitu srbijanskih tajnih službi), Marko je razvio impresivan poslovni imperij: osim diskoteke “Madona”, opremljene najsuvremenijim tehničkim uređajima, u Požarevcu je posjedovao i prodavaonicu tehničke robe, pekaru i pizzeriju, radio stanicu, internet-centar i sportsko-rekreativni centar “Bambilend”, u središtu Beograda otvorio je luksuznu parfumeriju “Skandal”, a na granici s Makedonijom i Mađarskom duty-free shopove, koji su mu, također, donosili ogromnu dobit

 “Nestašni” Miloševićev sin još se od 2001., odnosno rušenja očeva režima, skriva u Rusiji, gdje je upravo prije nekoliko tjedana dobio i status političkog izbjeglice. Tim povodom glasnogovornik Republičkog javnog tužiteljstva Srbije Tomo Zorić izjavio je da će biti uhapšen ako se pojavi u Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji jer se protiv njega na Specijalnom sudu u Beogradu vodi postupak u kojem je osumnjičen da je u razdoblju između 1996. do 2001. bio jedan od glavnih organizatora šverca duhana. Specijalno tužiteljstvo taj postupak protiv Miloševićeva sina pokrenulo je u lipnju 2007., a sud mu je odredio pritvor i protiv njega je raspisana crvena Interpolova tjeralica, koja je i danas na snazi.

Histerično pucala po vili

Neke druge optužbe protiv Miloševićeva sina u međuvremenu su odbačene. Sud u Požarevcu tako je nedavno, zbog zastarjelosti predmeta, oslobodio Marka Miloševića optužbe da je nanio teške tjelesne ozljede trojici pripadnika studentske organizacije Otpor. Miloševićeva kćer Marija, Markova sestra, svojedobno, u vrijeme dok je njezin otac bio najmoćniji čovjek Srbije, od tate je na dar dobila Radio-televizijsku stanicu Košava – iz tog vremena datiraju njezine izjave kako nikad ne gleda informativne emisije vlastite televizije, jer je “mnogo nerviraju”.

U kolektivnoj memoriji Marija Milošević je najpoznatija po tome što je u noći Slobodanova uhićenja histerično pucala iz pištolja po obiteljskoj vili u Užičkoj 34 na Dedinju. Prema pisanju srbijanskih i crnogorskih medija, Miloševićeva kćer nedavno je zatražila brisanje srpskog državljanstva.

Zahtjev joj je odbijen jer se i protiv nje u Beogradu vodi sudski postupak, kojim je država Srbija, u “paketu” s majkom Mirjanom i bratom Markom, tuži zbog nelegalnog prisvajanja kuće u Užičkoj 34 na Dedinju, veličine 100 četvornih metara, koju je Slobodan Milošević 1999. otkupio za oko 2000 eura, po uzoru na svog starijeg kolegu s Pantovčaka koji je svoju obiteljsku vilu – doduše, po nešto višoj, ali još uvijek simboličnoj cijeni – na slično smiješan način otkupio nekoliko godina ranije. Kako Marija Milošević posljednjih nekoliko godina živi u Crnoj Gori, nedostupna je srbijanskim pravosudnim organima.

piše DAMIR PILIĆ

Pljuske Siniši i Marku

Miloševićeva sina Marka i Tuđmanova unuka Sinišu ne povezuje samo to što su svojedobno bezbrižno vozili sportske autoutrke, praćeni državotvornim medijima, nego i to što ih kuloarska naklapanja povezuju s ubojstvima ozloglašenih srpskih, odnosno hrvatskih kriminalaca. Po beogradskom podzemlju i danas se priča kako je nekoliko dana prije svoje likvidacije šef tamošnje mafije Željko Ražnatović Arkan na jednoj splavi pljusnuo Marka Miloševića, dok su pojedini hrvatski mediji nakon ubojstva zagrebačkog kriminalca Sphejtima Taqija izvijestili kako je ubijeni nekoliko dana ranije u jednom zagrebačkom noćnom klubu udario Sinišu Košutića.

Može i drukčije

Da predsjednička funkcija ne mora za potomke automatski značiti lagodan život bez rada, svjedoče primjeri bivših predsjednika Slovenije i Makedonije. Tako kćer ratnog predsjednika Slovenije Milana Kučana danas radi kao sociolog na jednom znanstvenom institutu, dok je sin posljednjeg predsjednika Jugoslavije i potonjega slovenskog predsjednika, pokojnog Janeza Drnovšeka, zaposlen kao novinar kulturne rubrike slovenskog “Dela”; Drnovšekova izvanbračna kćer, pak, danas je uspješna skladateljica. Isto tako, Vladimir Gligorov, sin pokojnoga makedonskog predsjednika Kire Gligorova, danas radi kao ekonomist na jednom znanstvenom institutu u Beču, te povremeno objavljuje makroekonomske eseje u hrvatskom tisku. Kao što vidimo, ovi predsjednici ograničili su se na to da svojoj djeci pruže vrhunsko obrazovanje.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dok su djeca Miloševića i Tuđmana (osim Miroslava) poznata po enormnom bogatstvu u 90-ima i sudskim procesima nakon silaska s vlasti njihovih očeva, potomci predsjednika Slovenije i Makedonije poznati su ‘samo’ po vrhunskom obrazovanju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAKO danas ŽIVE POTOMCI RATNIH PREDSJEDNIKA nekadašnjih JUGOSLAVENSKIH REPUBLIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-11-19 17:29:32 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-11-19 17:59:52 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-11-20 12:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4785 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/11/20/spektar/milo00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4950891 Threads: 5 Questions: 177337167 Slow queries: 76339 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 5167165 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/tudmanovima-propali-poslovi-milosevici-dospjeli-na-tjeralicu-117314 [printLink] => /sd-plus/spektar/tudmanovima-propali-poslovi-milosevici-dospjeli-na-tjeralicu-117314?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dok su djeca Miloševića i Tuđmana (osim Miroslava) poznata po enormnom bogatstvu u 90-ima i sudskim procesima nakon silaska s vlasti njihovih očeva, potomci predsjednika Slovenije i Makedonije poznati su ‘samo’ po vrhunskom obrazovanju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAKO danas ŽIVE POTOMCI RATNIH PREDSJEDNIKA nekadašnjih JUGOSLAVENSKIH REPUBLIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tuđmanovima propali poslovi, Miloševići dospjeli na tjeralicu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-09-42-54-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/11/20/spektar/milo00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/11/20/spektar/milo00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prije nekoliko dana na izborima u Bosni i Hercegovini za predstavnika Bošnjaka u Predsjedništvu BiH izabran je Bakir Izetbegović, za kojeg analitičari tvrde da mu je najznačajnija politička referenca to što je sin pokojnog bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića.

Po zanimanju arhitekt, ovaj bivši šef Urbanističkog zavoda u Sarajevu te višegodišnji parlamentarni zastupnik i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), čiji je osnivač i prvi predsjednik bio njegov otac, mlađi Izetbegović danas je među najbogatijim Sarajlijama, što, između ostaloga, rado pokazuje zastakljenim bazenom ispred kuće, a uz to ga mediji često povezuju sa sarajevskim kriminalnim podzemljem.

Ponukani njegovim najnovijim političkim uspjehom, odlučili smo ukratko prikazati životne puteve djece i potomaka drugih ključnih ličnosti raspada Jugoslavije, odnosno tadašnjih predsjednika bivših jugoslavenskih republika, prije svih Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića, ali i slovenskih predsjednika Milana Kučana i Janeza Drnovšeka te makedonskog Kire Gligorova. Možemo vidjeti da, dok su djeca Miloševića i Tuđmana (osim Miroslava Tuđmana) poznata po enormnom bogatstvu u 90-ima i brojnim sudskim procesima nakon silaska s vlasti njihovih očeva, potomci ostalih predsjednika su najpoznatiji po vrhunskom obrazovanju.

Svi biznisi dinastije Tuđman

Prvi predsjednik samostalne Hrvatske ostavio je iza sebe troje djece: sinove Miroslava i Stjepana te kćer Nevenku. U 90-ima, sve do predsjednikove smrti, njegova obitelj je bila ogledan primjer poduzetničke i društvene uspješnosti: supruga Ankica kroz zakladu “Za djecu Hrvatske“ bavila se humanitarnim radom, djeca su kroz svoje tvrtke zarađivala milijunske iznose, dok su unuci Dejan i Siniša imali svoje banke i bili automobilistički prvaci.

Najstariji sin Miroslav početkom 90-ih, odnosno dolaskom svog oca na vlast, napušta radno mjesto profesora na Filozofskom fakultetu te se zapošljava u Ministarstvu obrane, da bi kasnije postao šef Hrvatske izvještajne službe (HIS). U političkom i društvenom smislu je napredovao, ali se, kažu, nije materijalno okoristio. Za razliku od brata, Nevenka i Stjepan Tuđman na svom su prezimenu i materijalno profitirali. Prije očeva dolaska na vlast Nevenka je radila kao službenica u Leksikografskom zavodu, a Stjepan kao komercijalist u “Agrokoki”, da bi se u 90-ima oboje prometnulo u uspješne poduzetnike, a njihove tvrtke su dobile unosne poslove s državom.

Nevenka, primjerice, svoju trgovinu luksuznom tehničkom robom otvorila je u atraktivnom poslovnom prostoru MORH-a u Zvonimirovoj ulici, i to po izravnom nalogu tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška, dok je Stjepan Tuđman tih godina bio dobavljač hrane za MUP te uvoznik različite robe za Hrvatsku vojsku i pojedine državne tvrtke, a nekoliko je godina voćem i povrćem opskrbljivao i zagrebački Studentski centar, premda su cijene na njegovim fakturama, kako su pisali mediji, bile pet do deset puta veće nego na tržnici

 U to vrijeme njegova tvrtka “Domovina holding” imala je prosječan godišnji prihod od 1,6 milijuna eura. U priči o Tuđmanovima ne smije se zaboraviti ni Franjine unuke Sinišu i Dejana Košutića, Nevenke sinove. Siniša se u 90-ima bavio sportskim automobilizmom, vozeći autotrke koje su tadašnji državotvorni mediji pomno pratili, dok je njegov stariji brat Dejan već 1992. otvorio streljanu “Domagojevi strijelci“, da bi samo dvije godine kasnije postao suvlasnik Kaptol banke skupa s Hrvojem Petračem, koji je danas u zatvoru kao jedan od šefova organiziranog kriminala u Hrvatskoj.

Nakon smrti Franje Tuđmana poslovi i društveni statusi njegovih potomaka počinju stagnirati i propadati. Udovica Ankica danas je umirovljenica, za koju se od Tuđmanove smrti čulo tek kad je 2006. objavila knjigu “Moj život s Francekom“ (nagađa se da je od “Večernjeg lista” dobila 300 tisuća kuna), dok se sin Miroslav - nakon niza neuspješnih pokušaja da kroz danas ugašene stranke Hrvatski istinski preporod (HIP) i Hrvatski blok naslijedi oca na mjestu predsjednika države - vratio znanstvenom radu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Nevenkin pad

Sin Stjepan u proteklom desetljeću dolazio je u fokus javnosti tek prigodom maratonskog sudskog procesa koji je protiv njega pokrenula Antonija Vlatković, majka njegova izvanbračnog sina kojeg je Stjepan godinama odbijao priznati, sve dok mu sud nije naložio plaćanje alimentacije. Javnost od tada za njega nije čula sve dok lani nije zatražio smanjenje alimentacije s 2000 na 1000 kuna, s obrazloženjem da mu biznis – od kojeg mu je ostala samo tvrtka “Domovina holding” i restoran “Lady Šram” u Mesničkoj ulici u Zagrebu - ide loše.

Kćer Nevenka je službeno nezaposlena. Njezine tvrtke iz 90-ih “Kornet” i “Netel” više ne posluju, dok tvrtka TNT posluje s drastično manjim prihodima u odnosu na 90-e godine, ako još uopće posluje: zadnji zapisi poslovnih aktivnosti te tvrtke potječu iz 2007., kad je na računu zabilježen prihod od 100 eura. U 2000-ima se i ona u javnosti pojavljivala isključivo u okviru sudskog procesa u kojem je optužena da je uzimala proviziju za ugradnju telefonskih centrala u državne tvrtke. Tuđmanovi unuci u međuvremenu su odustali od banaka i autorelija, pa Siniša danas radi u Hrvatskoj gospodarskoj komori kao savjetnik za međunarodnu suradnju, dok je Dejan vlasnik zagrebačke tvrtke “Kvadra savjetovanje”.

Većina Tuđmanove obitelji i danas živi u luksuznoj vili u Nazorovoj ulici u Zagrebu, koju je Franjo Tuđman početkom 90-ih za male novce otkupio samo dan prije donošenja zakona koji to onemogućuje, a koja po nekim procjenama danas vrijedi više od dva milijuna eura: udovica Ankica zauzela je prizemlje, sin Stjepan živi u jednom dijelu na prvom katu, dok je kćer Nevenka još krajem 90-ih za sebe renovirala i pregradila desni dio vile. Jedino sin Miroslav živi u stanu na glavnom zagrebačkom trgu, koji je njegova supruga naslijedila od roditelja.

Sve će da sredi tata Slobo

Marko i Marija Milošević
Marko Milošević, Slobodanov sin, rođen je 1974. te je u vrijeme kad je njegov otac počinjao ratove u Sloveniji i Hrvatskoj imao 17 godina. Dok se istočno od Beograda ratovalo, Marko je na aerodromu u Surčinu vozio sportske automobile, a pehare za dobru vožnju dodjeljivali su mu predstavnici srpske vlade, rukovodstvo JAT-a i Aerodroma Beograd. U stankama između sumanutih vožnji (srpski mediji su više puta objavili kako je slupao više desetaka skupocjenih vozila, po sistemu “sve će to tata da sredi“), dok su u njegovu zemlju pristizale tisuće srpskih izbjeglica iz Hrvatske i Bosne a srpska nacija postajala sve siromašnija, prosječna plaća doktora ili profesora bila je nekoliko maraka, Marko Milošević je samo od šverca cigaretama zarađivao milijune maraka mjesečno.

Pored tog uhodanog biznisa (kojeg je navodno odrađivao u suradnji i uz zaštitu srbijanskih tajnih službi), Marko je razvio impresivan poslovni imperij: osim diskoteke “Madona”, opremljene najsuvremenijim tehničkim uređajima, u Požarevcu je posjedovao i prodavaonicu tehničke robe, pekaru i pizzeriju, radio stanicu, internet-centar i sportsko-rekreativni centar “Bambilend”, u središtu Beograda otvorio je luksuznu parfumeriju “Skandal”, a na granici s Makedonijom i Mađarskom duty-free shopove, koji su mu, također, donosili ogromnu dobit

 “Nestašni” Miloševićev sin još se od 2001., odnosno rušenja očeva režima, skriva u Rusiji, gdje je upravo prije nekoliko tjedana dobio i status političkog izbjeglice. Tim povodom glasnogovornik Republičkog javnog tužiteljstva Srbije Tomo Zorić izjavio je da će biti uhapšen ako se pojavi u Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji jer se protiv njega na Specijalnom sudu u Beogradu vodi postupak u kojem je osumnjičen da je u razdoblju između 1996. do 2001. bio jedan od glavnih organizatora šverca duhana. Specijalno tužiteljstvo taj postupak protiv Miloševićeva sina pokrenulo je u lipnju 2007., a sud mu je odredio pritvor i protiv njega je raspisana crvena Interpolova tjeralica, koja je i danas na snazi.

Histerično pucala po vili

Neke druge optužbe protiv Miloševićeva sina u međuvremenu su odbačene. Sud u Požarevcu tako je nedavno, zbog zastarjelosti predmeta, oslobodio Marka Miloševića optužbe da je nanio teške tjelesne ozljede trojici pripadnika studentske organizacije Otpor. Miloševićeva kćer Marija, Markova sestra, svojedobno, u vrijeme dok je njezin otac bio najmoćniji čovjek Srbije, od tate je na dar dobila Radio-televizijsku stanicu Košava – iz tog vremena datiraju njezine izjave kako nikad ne gleda informativne emisije vlastite televizije, jer je “mnogo nerviraju”.

U kolektivnoj memoriji Marija Milošević je najpoznatija po tome što je u noći Slobodanova uhićenja histerično pucala iz pištolja po obiteljskoj vili u Užičkoj 34 na Dedinju. Prema pisanju srbijanskih i crnogorskih medija, Miloševićeva kćer nedavno je zatražila brisanje srpskog državljanstva.

Zahtjev joj je odbijen jer se i protiv nje u Beogradu vodi sudski postupak, kojim je država Srbija, u “paketu” s majkom Mirjanom i bratom Markom, tuži zbog nelegalnog prisvajanja kuće u Užičkoj 34 na Dedinju, veličine 100 četvornih metara, koju je Slobodan Milošević 1999. otkupio za oko 2000 eura, po uzoru na svog starijeg kolegu s Pantovčaka koji je svoju obiteljsku vilu – doduše, po nešto višoj, ali još uvijek simboličnoj cijeni – na slično smiješan način otkupio nekoliko godina ranije. Kako Marija Milošević posljednjih nekoliko godina živi u Crnoj Gori, nedostupna je srbijanskim pravosudnim organima.

piše DAMIR PILIĆ

Pljuske Siniši i Marku

Miloševićeva sina Marka i Tuđmanova unuka Sinišu ne povezuje samo to što su svojedobno bezbrižno vozili sportske autoutrke, praćeni državotvornim medijima, nego i to što ih kuloarska naklapanja povezuju s ubojstvima ozloglašenih srpskih, odnosno hrvatskih kriminalaca. Po beogradskom podzemlju i danas se priča kako je nekoliko dana prije svoje likvidacije šef tamošnje mafije Željko Ražnatović Arkan na jednoj splavi pljusnuo Marka Miloševića, dok su pojedini hrvatski mediji nakon ubojstva zagrebačkog kriminalca Sphejtima Taqija izvijestili kako je ubijeni nekoliko dana ranije u jednom zagrebačkom noćnom klubu udario Sinišu Košutića.

Može i drukčije

Da predsjednička funkcija ne mora za potomke automatski značiti lagodan život bez rada, svjedoče primjeri bivših predsjednika Slovenije i Makedonije. Tako kćer ratnog predsjednika Slovenije Milana Kučana danas radi kao sociolog na jednom znanstvenom institutu, dok je sin posljednjeg predsjednika Jugoslavije i potonjega slovenskog predsjednika, pokojnog Janeza Drnovšeka, zaposlen kao novinar kulturne rubrike slovenskog “Dela”; Drnovšekova izvanbračna kćer, pak, danas je uspješna skladateljica. Isto tako, Vladimir Gligorov, sin pokojnoga makedonskog predsjednika Kire Gligorova, danas radi kao ekonomist na jednom znanstvenom institutu u Beču, te povremeno objavljuje makroekonomske eseje u hrvatskom tisku. Kao što vidimo, ovi predsjednici ograničili su se na to da svojoj djeci pruže vrhunsko obrazovanje.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/tudmanovima-propali-poslovi-milosevici-dospjeli-na-tjeralicu-117314 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ea9693b93ba25dfeaa94485d98d6ea6ee02ef814 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tu%C4%91manovima+propali+poslovi%2C+Milo%C5%A1evi%C4%87i+dospjeli+na+tjeralicu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Ftudmanovima-propali-poslovi-milosevici-dospjeli-na-tjeralicu-117314 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Ftudmanovima-propali-poslovi-milosevici-dospjeli-na-tjeralicu-117314 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dok su djeca Miloševića i Tuđmana (osim Miroslava) poznata po enormnom bogatstvu u 90-ima i sudskim procesima nakon silaska s vlasti njihovih očeva, potomci predsjednika Slovenije i Makedonije poznati su ‘samo’ po vrhunskom obrazovanju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAKO danas ŽIVE POTOMCI RATNIH PREDSJEDNIKA nekadašnjih JUGOSLAVENSKIH REPUBLIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SpektarKAKO danas ŽIVE POTOMCI RATNIH PREDSJEDNIKA nekadašnjih JUGOSLAVENSKIH REPUBLIKA

Tuđmanovima propali poslovi, Miloševići dospjeli na tjeralicu

Piše PSD.
20. studenog 2010. - 13:00

Prije nekoliko dana na izborima u Bosni i Hercegovini za predstavnika Bošnjaka u Predsjedništvu BiH izabran je Bakir Izetbegović, za kojeg analitičari tvrde da mu je najznačajnija politička referenca to što je sin pokojnog bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića.

Po zanimanju arhitekt, ovaj bivši šef Urbanističkog zavoda u Sarajevu te višegodišnji parlamentarni zastupnik i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), čiji je osnivač i prvi predsjednik bio njegov otac, mlađi Izetbegović danas je među najbogatijim Sarajlijama, što, između ostaloga, rado pokazuje zastakljenim bazenom ispred kuće, a uz to ga mediji često povezuju sa sarajevskim kriminalnim podzemljem.

Ponukani njegovim najnovijim političkim uspjehom, odlučili smo ukratko prikazati životne puteve djece...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 11:42