StoryEditor
SpektarOdnos snaga

Pet razloga zašto će Vlada izdržati do kraja

Piše PSD.
16. ožujka 2013. - 14:00
SDP će biti na vlasti dva, možda i tri mandata, ustvrdio je nedavno u neslužbenom razgovoru jedan utjecajni socijaldemokrat, uvjeren da će Milanovićeva era obilježiti idućih deset godina domaće politike. Naš sugovornik ne spada u red fanatičnih stranačkih navijača koji po svaku cijenu u prvi plan želi gurnuti prestiž vlastite stranke, a pod tepih trpati njezine slabosti. Prije je riječ o realistu koji se uvijek libio velikih riječi i navijački obojenih procjena, svjestan koliko politička sreća može biti varljiva, a ćud birača prevrtljiva pojava.

U vrijeme kada sindikati otvoreno prijete skorim prosvjedima i izazivanjem prijevremenih izbora, čelnik oporbenog HDZ-a Tomislav Karamarko daje moratorij Vladi samo do 1. srpnja i ulaska u Europsku uniju do prvih velikih pritisaka na Banske dvore, a šef IDS-a Ivan Jakovčić javno priznaje da je Plan 21 mrtav i da Vlada imperativno treba novu paradigmu ako želi opstati, ovakav stav može zvučati prepotentno, pomalo i bahato. Spektar “Slobodne Dalmacije” istražio je argumente na kojima počiva uvjerenje – prilično rašireno i u samim Banskim dvorima – da koalicija ne samo da će izdržati ovaj mandat do kraja nego će dobiti i iduće parlamentarne izbore.

1. DA BI IZGUBIO, TREBAŠ IMATI NEKOGA TKO TE MOŽE POBIJEDITI

Tajna dobitne karte za SDP-ovu dugovječnosti na vlasti ne leži toliko u vlastitim kvalitetama, dobrim vizijama ili osmišljenoj strategiji kojom će izvući zemlju iz krize, koliko u slabom, uzdrmanom i izazovima vremena nedoraslom HDZ-u. Poharana kriminalom u svojim redovima više nego porazom na parlamentarnim izborima, najjača oporbena stranka još uvijek traži svoj put. Više od godinu dana nakon izbora oni imaju rejting koji ne prelazi 20 posto. Ta petina birača njihova je čvrsta jezgra, no za ugrožavanje vladajuće treba im velik iskorak u politički centar. A on ne voli tešku ideološku artiljeriju kojoj je sklon pribjegavati Karamarko; njemu više godi praktičan know-how koji na gospodarskom polju nude Domagoj Milošević i Martina Dalić u ekonomiji ili u vanjskoj politici Andrej Plenković. Birači centra, neodlučni glasači i građani koji nemaju jasno izraženu sklonost prema jednoj političkoj opciji u pravilu odlučuju o izbornim pobjednicima. Oni vole vidjeti rješenja za borbu protiv krize, ne arhaičnu frazeologiju s praga devedesetih.

Gordan Jandroković jedan je pripadnika mlađe generacije HDZ-ovih političara, s četverogodišnjim iskustvom ministra vanjskih poslova i dužnosti člana stranačkog Predsjedništva na kojoj se sada nalazi. On priznaje da HDZ prolazi teško razdoblje, no vjeruje da je prošlotjedni Sabor u zagrebačkoj Ciboni jasno signalizirao da se stranačka baza oporavlja.

– HDZ je dugo bio na vlasti, a vlast kvari. Imali smo korupcijskih afera, stranka je još uvijek u sudskom postupku. Iza nas je jedna teška unutarstranačka kampanja i, realno govoreći, naš rejting u takvim okolnostima i nije mogao rasti. No, u Ciboni sam osjetio da se u stranku vraća pobjednički duh – kaže Jandroković, koji na skorim europskim i lokalnim izborima očekuje potpuni obrat situacije i povratak HDZ-a na mjesto prve i najjače hrvatske političke stranke. Zvuči kao utopija? Možda, sve dok izborni semafor u svibnju ne pokaže tko je pukovnik, a tko pokojnik.

2. KOALICIJA ĆE TRAJATI SVE DOK TO ŽELI HNS, A ON SE VLASTI NEĆE ODREĆI JER NIKADA VIŠE NEĆE DRŽATI TOLIKI BROJ FOTELJA

Ključna poluga koalicijske stabilnosti Kukuriku saveza je HNS. Čak sa 14 zastupnika u Saboru, narodnjaci i na papiru i u praksi čine strateškog partnera socijaldemokratima. Imaju li oni razloga za izlazak iz koalicije? Politička pragma kaže da nemaju, pogotovo ne u situaciji kada bi na izborima, s rejtingom četiri puta manjim od onoga koji su imali uoči ulaska u savez sa SDP-om, samostalno mogli osvojiti jedno, eventualno dva zastupnička mjesta. I proći kao HSS nakon koalicije s HDZ-om: poražen, ponižen, mariginaliziran.

– Možemo se mi natezati sa SDP-om oko ovog ili onog pitanja, ali kad se strasti smire, voljeli mi to ili ne, opet moramo surađivati jedni s drugima – kaže jedan visoki dužnosnik HNS-a koji je svjestan da je svaka pukotina unutar koalicije prostor na kojemu mogu poantirati njihovi suparnici iz HDZ-a.

– Matematički, stvari stoje tako da koalicija bez ikakvih problema može odraditi ovaj mandat do kraja i zadržati dobre šanse da i nakon njega ponovno dobije povjerenje birača – procjenjuje predsjednik HSU-a Silvano Hrelja. Ovaj bivši sindikalac koji posljednjih šest godina uspješno kormilari najjačom umirovljeničkom strankom svjestan je da broj mandata koji u ovome trenutku u parlamentu kontroliraju SDP, HNS i HSU – čak i uz uvjet da IDS istupi iz koalicije, a Milanović ostane bez podrške dvaju njihovih zastupnika – više nego dovoljan za miran san. SDP, naime, ima 59 zastupnika, HNS 14, a HSU četiri. Ukupno, uz podršku dojučerašnjeg IDS-ovca Damira Kajina, Kukuriku konglomerat broji 78 ruku u Saboru. S troje SDSS-ovih zastupnika, ukupan zbroj penje se na 81, što koalicijski brod čini poprilično sigurnim za plovidbu uzburkanim recesijskim morem.

Samo naizgled, tvrdi šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar. Nasuprot ovom statičnom pogledu na politiku, on upozorava da svaka sadašnja matematika može postati poprilično klimava kategorija ako građanima prekipi i iziđu na ulice.

– Tada svi padamo i karte se ponovno miješaju. Tek tada će se vidjeti tko će doći na tom valu, a koga će on otplaviti – ističe Lesar.

I HDZ-ovac Jandroković smatra da će do raspada koalicije doći zbog pritiska izvana, ne iznutra.

– Kukuriku koalicija se, nakon propasti Plana 21 koji je bio njihova programska podloga, pretvorila u savez isključivo zainteresiran za ostanak na vlasti. Oni žele opstati samo da bi zadržali fotelje – ističe Jandroković, koji je uvjeren da će Vlada pasti ako gospodarski i socijalni problemi dodatno eskaliraju i ako prosvjedi paraliziraju zemlju do te mjere da sruše i samu Vladu.

Lesar je uvjeren da takav scenarij Banski dvori mogu izbjeći ako Milanović promijeni svoj program i posluša stručnjake poput Ljube Jurčića i Željka Lovrinčevića, koji tvrde da se kriza ne može riješiti bjesomučnim rezanjem. U Vladi se ponašaju poput krojača koji nam stalno krati hlače. Na kraju ćemo svi završiti u šorcevima, a vani je hladna, recesijska zima, zaključuje Lesar.

3. SDP IMA VEĆI KOALICIJSKI KAPACITET OD HDZ-a

Sve ono što je godinama bila ključna Sanaderova prednost sada se, stjecajem okolnosti, može primijeniti na SDP-ov tabor. I to ne toliko zbog snage aktualnih političkih partnera. HNS-ov rejting je na povijesnom minimumu, HSU ima ograničen broj birača, IDS je također na nacionalnoj razini minorna stranka. I HDZ ima partnere slične težine u HSP-u, HSS-u, Bloku Umirovljenici zajedno... Prednost socijaldemokrata je što, u nekom novom preslagivanju karata, mogu privući jake partnere koji se sada nalaze izvan koalicije, u prvom redu Laburiste.

Koliko god Lesar igrao ulogu žestoke oporbe aktualnoj Vladi, neosporno je da za njega HDZ još uvijek nije opcija. U slučaju novih izbora i lošijeg rezultata SDP-ova saveza na njima, Milanović će uvijek moći Lesaru ponuditi ulazak u Vladu. Pritom će biti svjestan da su Laburisti rasli prvenstveno zahvaljujući razočaranju SDP-ovih tradicionalnih birača, a Lesar će, u to nema nikakve sumnje, tražiti velike ustupke, kako programske, tako i kadrovske. Njihov ulazak u koaliciju svakako će biti predmet pregovora, no Milanović će s Laburistima barem moći razgovarati. HDZ najvjerojatnije neće imati ni tu mogućnost.

Laburisti u Saboru imaju šest zastupnika, a ako zadrže sadašnji rejting od desetak posto – ili ga čak i dodatno povećaju, što u recesijsko vrijeme nije nemoguća misija – Lesar bi u novom sazivu Sabora mogao računati na 12 do 15 mandata. A to je već pozicija za razgovore o strateškom partnerstvu, ne više sa sitne trgovine.
Sličnu bi kombinaciju mogao izvesti i Karamarko s Glavaševim HDSSB-om. Ako bi, naravno, slavonski radikali uspjeli zaboraviti tko je uhapsio, zatočio i osudio njihovog ratnog heroja čije im ime i danas, četiri godine nakon presude za ratne zločine u Osijeku, donosi solidan broj glasova na svakim izborima.

4. NE POSTOJI SNAŽNA INTELEKTUALNA ELITA KOJA BI VLADU POZVALA NA OSTAVKU (I ČIJA BI SE RIJEČ SLUŠALA)

– U Hrvatskoj nema intelektualnog kruga koji bi se iz drugoga plana brinuo da zemlja ne otklizi u neželjenom smjeru. Kada su krenuli prosvjedi u Sloveniji, upravo ta intelektualna elita počela je nagovarati jednog po jednog zastupnika vladajuće Janšine koalicije da uskrati potporu Vladi. Tražili su naprosto da se sami raspuste, kako ih ne bi raspustio narod s ulice. E, toga mi u Hrvatskoj nemamo: nama ulica može srušiti Vladu, ali neće biti nikoga tko će moći reći što nakon toga – objašnjavao nam je ovih dana Ljubo Jurčić, ekonomski stručnjak i nekadašnji premijerski kandidat SDP-a, referirajući se na poteze koje je u susjednoj Deželi iz sjene vukla skupina okupljena oko nekadašnjeg slovenskog predsjednika Milana Kučana. Ista grupacija izdnjedrila je i novu premijerku Alenku Bratušek, u nadi da će se ona bolje nositi s izazovima kriznih vremena.

Možda Nacionalni forum prof. dr. Nikice Gabrića, poznatog hrvatskog oftalmologa i zvijezde nekadašnjeg Socijalističkog saveza, može odigrati takvu ulogu, no za nju treba puno više od nekoliko javnih tribina i uvijek prisutnog koketiranja s ulaskom u aktivnu politiku. Predsjednik Ivo Josipović – koji je podržao rad Foruma upravo zbog toga što u Hrvatskoj više ne postoji prostor za razgovor ni strateško razmatranje ključnih nacionalnih pitanja, od gospodarske do demografske politike – mogao bi prisvojiti dio tog autoriteta, no on se za sada strogo drži gabarita svojih ustavnih ovlasti. I očito ne želi riskirati da mu Milanovićev SDP uskrati svoju stranačku etiketu uoči njegove bitke za drugi predsjednički mandat.

5. SDP MOŽDA PRATI GLAS NESPOSOBNE, ALI NE I NEPOŠTENE STRANKE

Socijaldemokrati još uvijek u tolikoj mjeri nisu inkriminirani kao lopovska garnitura. To je veliki kredit i prema biračima i prema potencijalnim političkim partnerima, pogotovo ako se s druge strane nalazi HDZ kojemu domaći sudovi sude zbog izvlačenja državnog novca u privatne džepove. Nije riječ o tome da u SDP-u sjede listom poštenjačine, nego prije o tome da su socijaldemokrati toliko dugo bili daleko od Banskih dvora da se nisu mogli ni naći u prilici da ih ulove s prstom u pekmezu. Primjer zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, kojemu su godinama i Ivica Račan i Zoran Milanović držali stranu unatoč svim korupcijskim aferama, pa i slučaj ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, koji je nota bene prekršio Zakon o sukobu interesa, pokazuju da ni SDP nije imun na korupcijske marifetluke i protuzakonito ponašanje.

– Afera bivšeg ministra turizma Veljka Ostojića teška je 25 milijuna kuna, a “Fimi medija” 30 milijuna. Jakovčić optužuje Kajina i Žufića da su sudjelovali u mešetarenju sa zemljištem, što su slučajevi koji još nisu istraženi. SDP kao da ništa nije naučio iz našeg iskustva i nakon godinu dana vlasti definitivno je izgubio kredibilitet da govori o poštenju – kaže Jandroković. I sam je svjestan koliko je teško vraćati izgubljeno povjerenje birača. Bio je šef zagrebačkog HDZ-a u gradu u kojemu ta stranka ne uspijeva ostvariti zamjetniji rezultat posljednjih 18 godina, još od poznate zagrebačke krize iz 1995. godine i tvrdoglavog odbijanja Franje Tuđmana da prizna legalno izabrane oporbene gradonačelnike Zagreba.

– Znam da je vraćanje vjerodostojnosti težak i mukotrpan posao, no mi u HDZ-u smo na njega spremni. Jasno smo osudili korupciju, otvoreno zagovaramo politiku čistih ruku. To će sigurno dati rezultate – uvjeren je Jandroković.
Ipak, bez obzira koliko se trudili, HDZ će još dugo vremena nositi stigmu stranke kojoj se sudi za korupciju. A takvima birači, nakon što su ih jednom iznevjerili, u pravilu teško daju povjerenje da ponovno upravljaju državnim financijama.

Ili se za njega moraju puno više namučiti.

marina karlović sabolić

Razlozi izglednog opstanka

1. DA BI IZGUBIO, TREBAŠ IMATI NEKOGA TKO TE MOŽE POBIJEDITI

2. KOALICIJA ĆE TRAJATI SVE DOK TO ŽELI HNS, A ON SE VLASTI NEĆE ODREĆI JER NIKADA VIŠE NEĆE DRŽATI TOLIKI BROJ FOTELJA

3. SDP IMA VEĆI KOALICIJSKI KAPACITET OD HDZ-a

4. NE POSTOJI SNAŽNA INTELEKTUALNA ELITA KOJA BI VLADU POZVALA NA OSTAVKU
(I ČIJA BI SE RIJEČ SLUŠALA)

5. SDP MOŽDA PRATI GLAS NESPOSOBNE, ALI NE I NEPOŠTENE STRANKE


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2021 22:17