stdClass Object ( [id] => 222706 [title] => Papi bi u Hrvatskoj trebali socijalni biskupi [alias] => papi-bi-u-hrvatskoj-trebali-socijalni-biskupi [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Nakon 75 godina službe papa Franjo će u mirovinu i službeno poslati gospićko-senjskog biskupa Milu Bogovića, krčkog biskupa Valtera Župana, šibenskog biskupa Antu Ivasa i vojnog ordinarija biskupa Jurja Jezerinca. Na njih se izvan Crkve gledalo kao na klerikalce i desno orijentirane duhovnike kojima je važnije bilo da svi vjernici budu Hrvati negoli da građani Hrvatske slobodno izabiru da budu kršćani.

Oni su odigrali važnu ulogu u politizaciji HBK, ali, ruku na srce, nije li i cjelokupni HBK bio politiziran po mjeri desnice? Mišljenja o njihovoj smjeni su podijeljena pa neki misle da se Papa uopće ne interesira za malu Hrvatsku koja je, poput onih europskih država u kojima dominira katolička većina, fokusirana na održavanje nacionalnog identiteta, a ne provođenja Kristova duha iliti evanđelja, pa su ta umirovljenja puka kanonska stvar.

U Crkvi u Hrvata nema pedofilskih i korupcijskih afera, pa se ni po tom elementu ne može problemski nametnuti Vatikanu. Bilo je slučajeva kada je tadašnji predsjednik Mesić zahtijevao od Benedikta XVI. da smijeni Jezerinca čiji je paranoidni ideologizam nagrizao katoličku vjeroispovijest kao mir među svim ljudima i politički destabilizirao Hrvatsku.

Ivas i Bogović su se također bili specijalizirali za antikomunističku i nacionalističku propovijed, s time što se Ivas politički posve integrirao sa svojim zaleđem u Čavoglavama gdje stoluje Za dom spremni U-biskup Marko Perković Thompson. Župan, koji je od njih bio najmanje politički eksponiran, zapravo je imao premalo kontakata s ljudima, bio preozbiljan i duboko odan svom pozivu, Franji je već u kolovozu dao svoj biskupski mandat na raspolaganje i on će najlakše podnijeti izazov što više neće službeno sudjelovati u političkoj pastorali.

Papa u kašeti brokava

Druga idejno obilježena predviđanja očekuju da će te desne biskupe zamijeniti lijevi, s obzirom na to da Franjo dolazi iz Latinske Amerike gdje je svećenstvo više socijalno negoli nacionalno orijentirano, s obzirom na tamošnju multinacionalnu i multirasnu situaciju u kojem etničko kršćanstvo nema takvu privlačnost kao u etnički čistim državama poput Hrvatske. Međutim, to se prestrojavanje izgleda neće tako lako prihvaćati i već ima primjera u Hrvatskoj da neki župnici javno ignoriraju poslanje i poruke pape Franje, uzdajući se u nacionalno-budničarsku paradigmu Crkve u Hrvata.

Bilo bi lakše da se zanemarivanje Papinih uputa događa samo odozdo, ali njegovo se neprihvaćanje primjećuje i u najvišim vrhovima Crkve te među teolozima koji nisu naviknuti na takve turbulencije koje podsjećaju na višegodišnje pozive Hansa Künga na smanjivanje utjecaja rimskog biskupa u interesu ekumenskog ujedinjavanja svih kršćana. Don Ivan Grubišić misli da je Papa je upao u kašetu brokava! “Nije mu lako!

Previše je problema u Crkvi, a sekularizacija društva je snažna, nezaustavljiva. Njegov administrativni aparat, kongregacije, protiv su Papinih poteza, čuvaju svoje položaje. Imam informaciju da su zagrebački teolozi na Kaptolu protiv ovoga Pape. Mislim da je to utjecaj samih profesora na fakultetu počevši od samog dekana Tončija Matulića! To je znakovito i zabrinjavajuće! Čuo sam da je Papin državni tajnik Pietro Parolin izuzetno sposoban, dobar i relativno mlad čovjek. To bi mogla biti neka nada za uspjeh ovoga pontifikata.

Kad se radi o hrvatskim svećenicima kao kandidatima za nove biskupe, ne vidim među svećenstvom nikakva kandidata koji bi istinski bio za određene promjene. Uvijek su u prvom planu ‘talibani’! Ali čuvajmo nadu, premda ni nada nije više ono kako ju je shvaćao sveti Augustin. Nada je kod nas samo čekanje da netko drugi odradi ono što bi svatko trebao činiti.”

Stvari se ipak polako mijenjaju, što potvrđuju misna božićna slavlja, kada se s oltara nije razlijevala uobičajena užarena, politizirana retorika koja je Crkvu do sada svrstavala u ljutitu opoziciju. Oba ova navedena pristupa imaju svoje slabosti. Pape nisu samo zamišljeni urbi et orbi, već misle i na biskupije malih država. Benedikt XVI. jako se angažirao oko povratka Dajle talijanskim benediktincima i cijenu tog pritiska platio je porečko-pulski biskup Ivan Milovan koji je morao demisionirati iako ga je podržavalo sve istarsko svećenstvo. Ivan Pavao II. i Benedikt XVI. su u Bozaniću imali najvećeg partnera, ali se HBK pokazao jačim.

Nakon razdoblja uhodavanja i upoznavanja s prilikama na duhovnom terenu, novi apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D’Errico pohvatao je doktrinarne konce i konačno vratio biskupe za oltar. Po svemu sudeći on će biti taj koji će Franji predložiti kandidate za ličko-senjsku, krčku i šibensku biskupiju te vojni ordinarij, što je bila mrkva kojom je uspio pacificirati ratobornu klerikalnu desnicu. O eventualnom izboru socijalno usmjerenih biskupa ne odlučuju vjernici njihovih biskupija, nego Papa i oni nisu odgovorni nijednom drugom biskupu, a ne obvezuju ih čak ni zaključci HBK.

Prema tome u Crkvi nije kao u politici da nakon zamora desničarima na vlast po automatizmu dolaze ljevičari i obratno. Tu uvijek dolaze desničari. Naravno da postoje iznimke poput riječkog nadbiskupa Ivana Devčića koji nije spreman hrvatovati na Isusov račun, ali odbija da je “crveni biskup”, osim zbog odore, nakon što mu je na božićnoj misi bio premijer Zoran Milanović. Kada je progovorio o “grijehu struktura”, i nadbiskup je Bozanić za neke odmah postao “communist lover”, ali je brzo dokazao da mu manjka love za ljevicu.

Novi đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić kao bivši vjerski novinar lakše prepoznaje pluralizam stvarnosti kao i požeški biskup Antun Škvorčević koji crkvenu pastvu preferira političkoj te dubrovački biskup Mate Uzinić skloniji modernizmu negoli paseizmu. Činjenica da je Franjo nakon Marina Srakića postavio Hranića govori da želi “normalizaciju” Crkve, što će reći da daje prednost evangelizaciji nad politizacijom. Hranića je predložio D’Errico pa ga je Franjo već za mjesec dana nakon što je postao papa imenovao za nadbiskupa.

Promjena dogme

O papi Franji postoje razna teološka i laička mišljenja, od onih da radi isto što i Benedikt XVI., samo s većim komunikatorskim stilom, do onih da ruši kurijalne temelje vatikanskog monopolizma i naslanja se na velikog Ivana XXIII. i nešto manjeg Pavla VI. Kao buenosairski nadbiskup Jorge Bergoglio nije bio teologijski izdanak avangardne latinskoameričke teologije oslobođenja, ali je karitativnu praktičnu socijalnu solidarnost provodio uz pridržavanje temelja doktrine katoličke vjere, da bi takav pristup univerzalizirao dolaskom na mjesto pontifexa.

Svjestan da neoliberalizam ubrzano proizvodi sirotinju, Franjo se pouzdaje u evangelizacijske emisare, a ne traži svoje ovjekovječivanje nacionalnim spomenicima kakvi su u Hrvatskoj podignuti Ivanu Pavlu II. Hrvatska mu je važna radi ponajprije ispravljanja prakse, budući da je siromaštvo postalo društveni problem koji već dugo nije u stanju riješiti državna politika niti “državna crkva”. S takvim urbanim siromaštvom susretao se u brazilskim favelama, koje je katoličanstvo izgubilo u valu tješiteljskog protestantskog fundamentalizma.

Reakcija na taj prelazak morala bi biti ili promjena sirotinje ili promjena dogme jer je očito da katolička dogma nema više onu socijalnu funkciju kao nekada niti pak današnji ljudi imaju one probleme koji su prisiljavali da ta dogma zaživi. Povjesničar religije i politički filozof Eric Voegelin tvrdio je da je kršćanstvo Crkve od 18. stoljeća “degeneriralo u prazno ponavljanje dogme koja nema smisla, osim ako ne možete pokazati što je pozitivno iskustvo, infrastruktura, koja opravdava razvoj dogme protiv ludosti.”

Uvjeren sam da se ni nakon dva koncila granice dogme ne želi mijenjati, ali ni neke crkvene običaje i obrede, kao što je primjerice hirotonija, koji predstavljaju magijske ostatke. Kao što se još ne dopušta zamijeniti ono što je doktrinarno nadiđeno, jasno je da se ni siromaštvo ne može mirakulozno ex cathedra ukinuti, pa pape radije idu na konceptualizaciju teologije nego na današnjem vremenu primjerenu reformu dogme.

Takva konceptualizacija omogućuje Franji zauzimanje elastičnijih stavova prema homoseksualcima, ali ne i odlučnije unutarnje napredovanje Crkve. Vjerski razum ne pretpostavlja samo poznavanje vlastite esencije, nego i stvarne ljudske egzistencije, no Franjo je dosad više nadahnjivao emocije vjerskih masa nego umove kolegijaliteta.

Ali ni kršćanski nacionalizam, toliko privlačan širokom puku u Hrvatskoj, neće moći biti vječni supstitut za izbjegavanje radikalnijeg i racionalnijeg interpretiranja i rješavanja socijalnih pitanja. Papi bi u Hrvatskoj trebali socijalni biskupi radi iskrenije evangelizacije, deideologizacije Crkve i odmaka od kleronacionalizma, ali gdje ih u kratko vrijeme pronaći? Njegov veći problem je kako prvo srediti svoju kuću a da ne izgori.

Upravljanje inercijom nije jednostavno i on odjednom ne može na sva stara pitanja pružati samo nove odgovore. Otpori Kurije spadaju u tradiciju, a tradicija na okupu ne drži samo konzervativne biskupe, nego i konzervativne vjernike. Dvije tisuće godina doktrinacije nije stvar koja se može zasjeniti intenzivnom produkcijom osobne simpatičnosti.

- Iako nisam prorok, kazala je na ove aktualne dileme Anna Maria Gruenfelder, usuđujem se reći da Papa vjerojatno neće izabrati “lijeve” biskupe – uostalom, što se pod “desnim” i “lijevim” kandidatima ima podrazumijevati u rimskoj perspektivi, a što u Hrvatskoj. Koliko sada mogu prepoznati Papin profil, vidim da je vjerno na tragu svojih prethodnika. Uočavam sve više zajedničkih crta s papom Pavlom VI. i Ivanom Pavlom II., nešto manje s Benediktom – osim, glede odbijanja teologije oslobođenja i njezinih mislilaca.

Papa svakako nije na liniji onih koji su zagovarali političko oslobađanje iz okova, bilo kapitalističkih ili komunističkih zemalja. On ima istančan socijalni senzibilitet, no on je više za (pasivno) supatništvo s nevoljnicima nego za aktivno izbavljenje iz siromaštva. Iz toga zaključujem – premda ne mogu dokazati – da nije simpatizirao komunizam (baš bi me zanimalo kako je razmišljao o “vatikanskoj istočnoj politici” kasnijih 60-ih godina, kad je državni tajnik Casarolli provodio svoju mnogo osporavanu i kritiziranu, istočnu politiku.

Najizvjesnije mi se čini da bira biskupske kandidate po tome koliko slijede njegov skromni stil i drže li se crkvene “Opcije za siromašne”, te koliko im je razvijena socijalna svijest.

Globalizacija - glavna briga

Naziru li se u Hrvatskoj takvi kandidati? Hrvatski se biskupi profiliraju prvenstveno po svojim odnosima prema komunizmu i prema nacionalnome pitanju (u koje je uključen i odnos prema NDH). Svi su članovi HBK na ovoj liniji, razlikuju se samo po tome što neki ne kriju svoju nacionalnu svijest, a neki više idu redom “suaviter in modo, fortiter in re”. Izrazito “lijevih” kandidata – što bi značilo da imaju konstruktivan odnos prema današnjoj vladi, tj. prema socijaldemokratima i liberalima – ne vidim.

Poglavito im je odnos prema današnjoj socijaldemokraciji i njezinu vrludanju između socijalno-tržišnog i “prakapitalističkog” puta ostao isto toliko nedorečen i mutan, kao i odnos prema Europskoj uniji. Sumnjam u njihovu iskrenu opredijeljenost za europsko zajedništvo u Europskoj uniji; ne mogu se oteti dojmu da su radost pristupu EU-u iskazivali samo škrgućući zubima, mimo volje.

Papa je biskup Rima, a to naglašava upravo ovaj papa. Dakle, Rim, centar kršćanstva koji je bio centar antičkog svijeta, jedan je pol Papinih naklonosti – a drugi je njegova domovina, Južnoamerički (sub)kontinent, koji pars pro toto, stoji za sve zemlje na pragu prijelaza iz siromaštva, kolonijalne ovisnosti i nerazvijenosti u globalizirani svijet. Globalizacija je jedan od Papinih ključnih pojmova. Iz toga zaključujem da mu je Svijet u smislu Orbisa glavna briga – a manje pojedina zemlja.

Hrvatska se nakon pape Wojtyle morala otarasiti brižno njegovanog mita (još od nadbiskupa Stepinca) da je ona sa svojih 1300 godina pripadnosti zapadnom kršćanstvu i neprekinute vjernosti Petrovu nasljedniku, poseban “ljubimac” svih papa, napose pak pape iz Poljske. Hrvatska je jedna od mnogobrojnih europskih zemalja, a papa joj zacijelo ostaje naklon kao svakoj drugoj, poštuje hrvatske osobitosti i želi joj sve najbolje – baš kao što dobar roditelj svako dijete voli podjednako, ali ne na isti način – ni više ni manje.

Tko će biti novi biskupi – bit će zanimljivo. Jedan se već profilira (Tonči Matulić), što ne znači da će i biti imenovan - sumirala je doktorica Gruenfelder svoju analizu hrvatske biskupske scene.
O tome tko će biti novi biskupi vlada potpuno zatišje, ali važna je informacija i to da o tome još nema informacija.

Danko Plevnik
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: Duje Klarić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Velika smjena [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-01-10 11:54:19 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-01-10 11:58:53 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-01-12 19:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6057 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/01/10/PSD/crk0.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15308186 Threads: 2 Questions: 3181271475 Slow queries: 7136087 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235597280 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/papi-bi-u-hrvatskoj-trebali-socijalni-biskupi-222706 [printLink] => /sd-plus/spektar/papi-bi-u-hrvatskoj-trebali-socijalni-biskupi-222706?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: Duje Klarić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Velika smjena [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Papi bi u Hrvatskoj trebali socijalni biskupi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-13-27-22-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/01/10/PSD/crk0.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/01/10/PSD/crk0.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Nakon 75 godina službe papa Franjo će u mirovinu i službeno poslati gospićko-senjskog biskupa Milu Bogovića, krčkog biskupa Valtera Župana, šibenskog biskupa Antu Ivasa i vojnog ordinarija biskupa Jurja Jezerinca. Na njih se izvan Crkve gledalo kao na klerikalce i desno orijentirane duhovnike kojima je važnije bilo da svi vjernici budu Hrvati negoli da građani Hrvatske slobodno izabiru da budu kršćani.

Oni su odigrali važnu ulogu u politizaciji HBK, ali, ruku na srce, nije li i cjelokupni HBK bio politiziran po mjeri desnice? Mišljenja o njihovoj smjeni su podijeljena pa neki misle da se Papa uopće ne interesira za malu Hrvatsku koja je, poput onih europskih država u kojima dominira katolička većina, fokusirana na održavanje nacionalnog identiteta, a ne provođenja Kristova duha iliti evanđelja, pa su ta umirovljenja puka kanonska stvar.

U Crkvi u Hrvata nema pedofilskih i korupcijskih afera, pa se ni po tom elementu ne može problemski nametnuti Vatikanu. Bilo je slučajeva kada je tadašnji predsjednik Mesić zahtijevao od Benedikta XVI. da smijeni Jezerinca čiji je paranoidni ideologizam nagrizao katoličku vjeroispovijest kao mir među svim ljudima i politički destabilizirao Hrvatsku.

Ivas i Bogović su se također bili specijalizirali za antikomunističku i nacionalističku propovijed, s time što se Ivas politički posve integrirao sa svojim zaleđem u Čavoglavama gdje stoluje Za dom spremni U-biskup Marko Perković Thompson. Župan, koji je od njih bio najmanje politički eksponiran, zapravo je imao premalo kontakata s ljudima, bio preozbiljan i duboko odan svom pozivu, Franji je već u kolovozu dao svoj biskupski mandat na raspolaganje i on će najlakše podnijeti izazov što više neće službeno sudjelovati u političkoj pastorali.

Papa u kašeti brokava

Druga idejno obilježena predviđanja očekuju da će te desne biskupe zamijeniti lijevi, s obzirom na to da Franjo dolazi iz Latinske Amerike gdje je svećenstvo više socijalno negoli nacionalno orijentirano, s obzirom na tamošnju multinacionalnu i multirasnu situaciju u kojem etničko kršćanstvo nema takvu privlačnost kao u etnički čistim državama poput Hrvatske. Međutim, to se prestrojavanje izgleda neće tako lako prihvaćati i već ima primjera u Hrvatskoj da neki župnici javno ignoriraju poslanje i poruke pape Franje, uzdajući se u nacionalno-budničarsku paradigmu Crkve u Hrvata.

Bilo bi lakše da se zanemarivanje Papinih uputa događa samo odozdo, ali njegovo se neprihvaćanje primjećuje i u najvišim vrhovima Crkve te među teolozima koji nisu naviknuti na takve turbulencije koje podsjećaju na višegodišnje pozive Hansa Künga na smanjivanje utjecaja rimskog biskupa u interesu ekumenskog ujedinjavanja svih kršćana. Don Ivan Grubišić misli da je Papa je upao u kašetu brokava! “Nije mu lako!

Previše je problema u Crkvi, a sekularizacija društva je snažna, nezaustavljiva. Njegov administrativni aparat, kongregacije, protiv su Papinih poteza, čuvaju svoje položaje. Imam informaciju da su zagrebački teolozi na Kaptolu protiv ovoga Pape. Mislim da je to utjecaj samih profesora na fakultetu počevši od samog dekana Tončija Matulića! To je znakovito i zabrinjavajuće! Čuo sam da je Papin državni tajnik Pietro Parolin izuzetno sposoban, dobar i relativno mlad čovjek. To bi mogla biti neka nada za uspjeh ovoga pontifikata.

Kad se radi o hrvatskim svećenicima kao kandidatima za nove biskupe, ne vidim među svećenstvom nikakva kandidata koji bi istinski bio za određene promjene. Uvijek su u prvom planu ‘talibani’! Ali čuvajmo nadu, premda ni nada nije više ono kako ju je shvaćao sveti Augustin. Nada je kod nas samo čekanje da netko drugi odradi ono što bi svatko trebao činiti.”

Stvari se ipak polako mijenjaju, što potvrđuju misna božićna slavlja, kada se s oltara nije razlijevala uobičajena užarena, politizirana retorika koja je Crkvu do sada svrstavala u ljutitu opoziciju. Oba ova navedena pristupa imaju svoje slabosti. Pape nisu samo zamišljeni urbi et orbi, već misle i na biskupije malih država. Benedikt XVI. jako se angažirao oko povratka Dajle talijanskim benediktincima i cijenu tog pritiska platio je porečko-pulski biskup Ivan Milovan koji je morao demisionirati iako ga je podržavalo sve istarsko svećenstvo. Ivan Pavao II. i Benedikt XVI. su u Bozaniću imali najvećeg partnera, ali se HBK pokazao jačim.

Nakon razdoblja uhodavanja i upoznavanja s prilikama na duhovnom terenu, novi apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D’Errico pohvatao je doktrinarne konce i konačno vratio biskupe za oltar. Po svemu sudeći on će biti taj koji će Franji predložiti kandidate za ličko-senjsku, krčku i šibensku biskupiju te vojni ordinarij, što je bila mrkva kojom je uspio pacificirati ratobornu klerikalnu desnicu. O eventualnom izboru socijalno usmjerenih biskupa ne odlučuju vjernici njihovih biskupija, nego Papa i oni nisu odgovorni nijednom drugom biskupu, a ne obvezuju ih čak ni zaključci HBK.

Prema tome u Crkvi nije kao u politici da nakon zamora desničarima na vlast po automatizmu dolaze ljevičari i obratno. Tu uvijek dolaze desničari. Naravno da postoje iznimke poput riječkog nadbiskupa Ivana Devčića koji nije spreman hrvatovati na Isusov račun, ali odbija da je “crveni biskup”, osim zbog odore, nakon što mu je na božićnoj misi bio premijer Zoran Milanović. Kada je progovorio o “grijehu struktura”, i nadbiskup je Bozanić za neke odmah postao “communist lover”, ali je brzo dokazao da mu manjka love za ljevicu.

Novi đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić kao bivši vjerski novinar lakše prepoznaje pluralizam stvarnosti kao i požeški biskup Antun Škvorčević koji crkvenu pastvu preferira političkoj te dubrovački biskup Mate Uzinić skloniji modernizmu negoli paseizmu. Činjenica da je Franjo nakon Marina Srakića postavio Hranića govori da želi “normalizaciju” Crkve, što će reći da daje prednost evangelizaciji nad politizacijom. Hranića je predložio D’Errico pa ga je Franjo već za mjesec dana nakon što je postao papa imenovao za nadbiskupa.

Promjena dogme

O papi Franji postoje razna teološka i laička mišljenja, od onih da radi isto što i Benedikt XVI., samo s većim komunikatorskim stilom, do onih da ruši kurijalne temelje vatikanskog monopolizma i naslanja se na velikog Ivana XXIII. i nešto manjeg Pavla VI. Kao buenosairski nadbiskup Jorge Bergoglio nije bio teologijski izdanak avangardne latinskoameričke teologije oslobođenja, ali je karitativnu praktičnu socijalnu solidarnost provodio uz pridržavanje temelja doktrine katoličke vjere, da bi takav pristup univerzalizirao dolaskom na mjesto pontifexa.

Svjestan da neoliberalizam ubrzano proizvodi sirotinju, Franjo se pouzdaje u evangelizacijske emisare, a ne traži svoje ovjekovječivanje nacionalnim spomenicima kakvi su u Hrvatskoj podignuti Ivanu Pavlu II. Hrvatska mu je važna radi ponajprije ispravljanja prakse, budući da je siromaštvo postalo društveni problem koji već dugo nije u stanju riješiti državna politika niti “državna crkva”. S takvim urbanim siromaštvom susretao se u brazilskim favelama, koje je katoličanstvo izgubilo u valu tješiteljskog protestantskog fundamentalizma.

Reakcija na taj prelazak morala bi biti ili promjena sirotinje ili promjena dogme jer je očito da katolička dogma nema više onu socijalnu funkciju kao nekada niti pak današnji ljudi imaju one probleme koji su prisiljavali da ta dogma zaživi. Povjesničar religije i politički filozof Eric Voegelin tvrdio je da je kršćanstvo Crkve od 18. stoljeća “degeneriralo u prazno ponavljanje dogme koja nema smisla, osim ako ne možete pokazati što je pozitivno iskustvo, infrastruktura, koja opravdava razvoj dogme protiv ludosti.”

Uvjeren sam da se ni nakon dva koncila granice dogme ne želi mijenjati, ali ni neke crkvene običaje i obrede, kao što je primjerice hirotonija, koji predstavljaju magijske ostatke. Kao što se još ne dopušta zamijeniti ono što je doktrinarno nadiđeno, jasno je da se ni siromaštvo ne može mirakulozno ex cathedra ukinuti, pa pape radije idu na konceptualizaciju teologije nego na današnjem vremenu primjerenu reformu dogme.

Takva konceptualizacija omogućuje Franji zauzimanje elastičnijih stavova prema homoseksualcima, ali ne i odlučnije unutarnje napredovanje Crkve. Vjerski razum ne pretpostavlja samo poznavanje vlastite esencije, nego i stvarne ljudske egzistencije, no Franjo je dosad više nadahnjivao emocije vjerskih masa nego umove kolegijaliteta.

Ali ni kršćanski nacionalizam, toliko privlačan širokom puku u Hrvatskoj, neće moći biti vječni supstitut za izbjegavanje radikalnijeg i racionalnijeg interpretiranja i rješavanja socijalnih pitanja. Papi bi u Hrvatskoj trebali socijalni biskupi radi iskrenije evangelizacije, deideologizacije Crkve i odmaka od kleronacionalizma, ali gdje ih u kratko vrijeme pronaći? Njegov veći problem je kako prvo srediti svoju kuću a da ne izgori.

Upravljanje inercijom nije jednostavno i on odjednom ne može na sva stara pitanja pružati samo nove odgovore. Otpori Kurije spadaju u tradiciju, a tradicija na okupu ne drži samo konzervativne biskupe, nego i konzervativne vjernike. Dvije tisuće godina doktrinacije nije stvar koja se može zasjeniti intenzivnom produkcijom osobne simpatičnosti.

- Iako nisam prorok, kazala je na ove aktualne dileme Anna Maria Gruenfelder, usuđujem se reći da Papa vjerojatno neće izabrati “lijeve” biskupe – uostalom, što se pod “desnim” i “lijevim” kandidatima ima podrazumijevati u rimskoj perspektivi, a što u Hrvatskoj. Koliko sada mogu prepoznati Papin profil, vidim da je vjerno na tragu svojih prethodnika. Uočavam sve više zajedničkih crta s papom Pavlom VI. i Ivanom Pavlom II., nešto manje s Benediktom – osim, glede odbijanja teologije oslobođenja i njezinih mislilaca.

Papa svakako nije na liniji onih koji su zagovarali političko oslobađanje iz okova, bilo kapitalističkih ili komunističkih zemalja. On ima istančan socijalni senzibilitet, no on je više za (pasivno) supatništvo s nevoljnicima nego za aktivno izbavljenje iz siromaštva. Iz toga zaključujem – premda ne mogu dokazati – da nije simpatizirao komunizam (baš bi me zanimalo kako je razmišljao o “vatikanskoj istočnoj politici” kasnijih 60-ih godina, kad je državni tajnik Casarolli provodio svoju mnogo osporavanu i kritiziranu, istočnu politiku.

Najizvjesnije mi se čini da bira biskupske kandidate po tome koliko slijede njegov skromni stil i drže li se crkvene “Opcije za siromašne”, te koliko im je razvijena socijalna svijest.

Globalizacija - glavna briga

Naziru li se u Hrvatskoj takvi kandidati? Hrvatski se biskupi profiliraju prvenstveno po svojim odnosima prema komunizmu i prema nacionalnome pitanju (u koje je uključen i odnos prema NDH). Svi su članovi HBK na ovoj liniji, razlikuju se samo po tome što neki ne kriju svoju nacionalnu svijest, a neki više idu redom “suaviter in modo, fortiter in re”. Izrazito “lijevih” kandidata – što bi značilo da imaju konstruktivan odnos prema današnjoj vladi, tj. prema socijaldemokratima i liberalima – ne vidim.

Poglavito im je odnos prema današnjoj socijaldemokraciji i njezinu vrludanju između socijalno-tržišnog i “prakapitalističkog” puta ostao isto toliko nedorečen i mutan, kao i odnos prema Europskoj uniji. Sumnjam u njihovu iskrenu opredijeljenost za europsko zajedništvo u Europskoj uniji; ne mogu se oteti dojmu da su radost pristupu EU-u iskazivali samo škrgućući zubima, mimo volje.

Papa je biskup Rima, a to naglašava upravo ovaj papa. Dakle, Rim, centar kršćanstva koji je bio centar antičkog svijeta, jedan je pol Papinih naklonosti – a drugi je njegova domovina, Južnoamerički (sub)kontinent, koji pars pro toto, stoji za sve zemlje na pragu prijelaza iz siromaštva, kolonijalne ovisnosti i nerazvijenosti u globalizirani svijet. Globalizacija je jedan od Papinih ključnih pojmova. Iz toga zaključujem da mu je Svijet u smislu Orbisa glavna briga – a manje pojedina zemlja.

Hrvatska se nakon pape Wojtyle morala otarasiti brižno njegovanog mita (još od nadbiskupa Stepinca) da je ona sa svojih 1300 godina pripadnosti zapadnom kršćanstvu i neprekinute vjernosti Petrovu nasljedniku, poseban “ljubimac” svih papa, napose pak pape iz Poljske. Hrvatska je jedna od mnogobrojnih europskih zemalja, a papa joj zacijelo ostaje naklon kao svakoj drugoj, poštuje hrvatske osobitosti i želi joj sve najbolje – baš kao što dobar roditelj svako dijete voli podjednako, ali ne na isti način – ni više ni manje.

Tko će biti novi biskupi – bit će zanimljivo. Jedan se već profilira (Tonči Matulić), što ne znači da će i biti imenovan - sumirala je doktorica Gruenfelder svoju analizu hrvatske biskupske scene.
O tome tko će biti novi biskupi vlada potpuno zatišje, ali važna je informacija i to da o tome još nema informacija.

Danko Plevnik
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/papi-bi-u-hrvatskoj-trebali-socijalni-biskupi-222706 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e199f820fb75890ab833aa2f0bfe182b8bb26e39 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Papi+bi+u+Hrvatskoj+trebali+socijalni+biskupi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fpapi-bi-u-hrvatskoj-trebali-socijalni-biskupi-222706 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fpapi-bi-u-hrvatskoj-trebali-socijalni-biskupi-222706 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: Duje Klarić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Velika smjena [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SpektarVelika smjena

Papi bi u Hrvatskoj trebali socijalni biskupi

Piše PSD.
12. siječnja 2014. - 20:53
Nakon 75 godina službe papa Franjo će u mirovinu i službeno poslati gospićko-senjskog biskupa Milu Bogovića, krčkog biskupa Valtera Župana, šibenskog biskupa Antu Ivasa i vojnog ordinarija biskupa Jurja Jezerinca. Na njih se izvan Crkve gledalo kao na klerikalce i desno orijentirane duhovnike kojima je važnije bilo da svi vjernici budu Hrvati negoli da građani Hrvatske slobodno izabiru da budu kršćani.

Oni su odigrali važnu ulogu u politizaciji HBK, ali, ruku na srce, nije li i cjelokupni HBK bio politiziran po mjeri desnice? Mišljenja o njihovoj smjeni su podijeljena pa neki misle da se Papa uopće ne interesira za malu Hrvatsku koja je, poput onih europskih država u kojima dominira katolička većina, fokusirana na održavanje nacionalnog identiteta, a ne provođenja Kristova du...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 15:27