stdClass Object ( [id] => 224326 [title] => ‘Pametna obrana’ ili ‘pametna obmana’? [alias] => pametna-obrana-ili-pametna-obmana [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Dok hrvatska kopnena vojska, što se vatrene moći tiče, sve više nalikuje na kakvu žandarmeriju negoli na suvremeno pješaštvo, dok nam je ratna mornarica svedena na jurcanje s gumenjacima i klapsko pjevanje, sada već kažu u Novoj 2014. kako je, navodno, i ratno zrakoplovstvo preskupo. Samostalna zračna obrana Hrvatske je preskupa, smatraju u Washingotnu i Bruxellesu. Još su nam vojni stratezi iz Pentagona, kao i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, poručili kako nam borbeni zrakoplovi baš i ne trebaju. Zapad rekao, naši prihvatili.

Zbog globalne financijske krize Sjevernoatlantska vojna alijansa od Međunarodne konferencije u Münchenu 2011. godine, promovira koncept “smart defence”, tj. “pametnu obranu”. U prijevodu bilo bi to međusobno dijeljenje sposobnosti članica NATO-a kako bi održali borbene sposobnosti, ali i uštedjeli u svojim vojnim budžetima.

Dakle, kad je u pitanju Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, više se ne skriva ideja o mogućnosti zajedničkog projekta nadzora zračnog prostora s Mađarskom, Češkom te Slovačkom, čiji su ministri obrana nedavno imali sastanak sa Šveđanima na temu mogućnosti zajedničkoga korištenja švedskih borbenih zrakoplova JAS-39 gripen kakvog koriste Mađari i Česi, a i Slovaci mjerkaju gripene. U logističkom smislu ideja bi trebala rezultirati smanjenju operativnih troškova korištenja gripena.

Ipak, da se prije radi o “pametnoj obmani” negoli “pametnoj obrani” navodi podatak kako Češka i Mađarska jedva spajaju kraj s krajem u vojnim izdacima zbog troškova koje im “piju” gripeni.

Nema lovaca

Češka je od 2004. pa do danas samo za najam 14 gripena platila gotovo milijardu dolara, ili 100 milijuna troškova leasniga na godišnjoj razini. Slične astronomske troškove desetogodišnjeg leasinga ima i Mađarska za svoje gripene. U MORH-u su “smart defence” zamislili tako da Hrvatska u njemu participira na način da kompenzira financijske probleme koje Mađarska i Češka ima s najmom skupih lovaca. Hrvati bi, prema zamisli, od Mađara unajmili nekoliko gripena, barata se brojkom do pet komada, a čije bismo održavanje, tobože, radili zajedno. Ukratko, avioni tuđi, a troškovi naši.

Osnovni je problem, ali i stara boljka, upozoravaju stručnjaci, to što Hrvatska nema dozvučne zrakoplove s kojeg bi hrvatski piloti u obuci jednostavnije prešli na zrakoplov kao što je gripen ili bilo koji drugi suvremeni avion.

Zamišljeni “smart defence” ima smisla samo ako HRZ uspije izlobirati suradnju u kojoj bi hrvatski piloti u obuci letjeli na na dozvučnom mlaznom avionu poput L-159 kakvog imaju Česi. MORH se nastoji etablirati samo s bazom u Zadru kao “najsunčanijom” i sličnim frazama kao da se radi o turističkoj promidžbi, a ne vojnim pitanjima. Suvremene lovce nemamo, pa ih ne možemo ni ponuditi, pa tako ni biti ravnopravni u ‘smart defencu’ koji promoviraju elite iz MORH-a.

Johan Vodzutka, umirovljeni pilot MiG-a i slovački vojni analitičar, te konzultant, pita se što Hrvatska uopće može ponuditi u “smart defencu” s obzirom na to da, kako primjećuje, Hrvatska “kontinuirano smanjuje borbenu komponentu ratnog zrakoplovstva”. Vodzutka sumnja da će Hrvatska uskoro kupiti švedske borbene zrakoplove kakve imaju Češka i Mađarska.

- Slovačka je na vrijeme uvidjela kako će u dogledno vrijeme vrlo vjerojatno prijeći na suvremeniji tip aviona, te je započela s pripremama za njegovo uvođenje. Krenuli smo sa rekonstrukcijom infrastrukture baze u Sliaču, obukom časničkog i dočasničkog kadra u inozemstvu, a nabava aviona bi se trebala dogoditi sama po sebi kada se za to ostvare nužni financijski uvjeti. U takvim uvjetima novi avioni će se integrirati u kratkom vremenu i postići operativne sposobnosti.

Razmišljamo o nabavi oko 6 aviona gripen, dok bi zadržali MiGove-29, što je bitno za održavanje nacionalnih i NATO-ovih zadaća, uz paralenu preobuku na gripena. Tek tada sa svojim vlastitim gripenima možemo biti kompetentni osmisliti i predložiti koncept zajedničkoga djeljenja aktivnosti s Češkom i Mađarskom. “Smart defence” za Hrvatsku ima smisla samo ako posjeduje svoje suvremene lovce - kaže stručnjak Vodzutka.

Ovo o čemu priča Vodztuka zasigurno je jasno i švedskim tvrtkama SAAB, FMV i FXM, koji su potratili pet godina na kampanju gripena u Hrvatskoj, nudeći nam razne modele ponuda aviona i ‘offset’ programa za domaće firme. U Ministarstvu obrane RH nisu pokazali konkretniji interes da u bližoj ili daljoj budućnosti kupe švedskog lovca.

Hrvatski pilatusi

Tomas Voluch, ugledni češki vojni komentator, pojašnjava kako ono što postoji na razini NATO EU, a veže se za “smart defence” je Multinational Training Aviation Centre (MATC).

- Svaka zemlja se treba izboriti i ponuditi NATO-u u okviru MATC-a neku od vrsta obuke koja je u toj zemlji jedinstvena za provedbu. Po pitanju MATC-a najdalje je otišla Češka. Raspustili smo vojnu bazu u Pardubicama, pistu i infrastruktutu dali firmi „LOM Praha“ u zakup koja je nabavila helikoptere Mi-2 i Mi-17,te avione L-39 te osnovala školu za civilnu/vojnu letačku obuku za potrebe Češke te i zemlje koje se jave u okviru MATC-a.

Prvi smo se toga sjetili i sada dominiramo na ovom polju. Hrvatska ima najveći broj trenažnih zrakoplova PC-9 pilatus, no oni mogu poslužiti za naprednu civilnu obuku, ali nikako ne za vojnu obuku, jer sve zemlje u Europskoj uniji imaju normalnu obuku vojnih pilota koja podrazumijeva letenje na turbopropu kao što je pilatus. Hrvatska svoje pilatuse može ponuditi jedino Libiji i drugim afričkim zemljama, a to već sa ‘smart defensom’ nema veze-konstatira Voluchka.

U RH je doduše zaživio koncept “pametne obrane”, ali u helikoptersko transportnoj kompomenti HRZ-a. U zadnje dvije godine provedeno je pet kontingenata zajedničke obuke helikopterskih posada HRZ-a s češkim te mađarskim kolegama. Primijenjeni model koncepta u RH podrazumijeva preduputnu obuku NATO zrakoplovnih savjetodavnih timova (Air Advisory Team Pre Deployment Course - AAT PDC) koji se upućuju u misiju Afganistan, gdje im je zadaća obučiti posade i tehničare helikoptera Mi-17 i Mi-24/35 afganistanskih oružanih snaga. Tečaj podrazumijeva teoretsku obuku na simulatoru u Češkoj te letenje u 93. zrakoplovnoj bazi u Zemuniku kod Zadra.

U ovoj priči, a što se financijskih troškova tiče, i češka i hrvatska strana imaju podjednake uloge, te kako iste pokriva SAD, nijedna od zemalja ne mora o istima voditi brigu. No, u pogledu uloga i potrošnje resursa, RH sudjeluje znatno više nego Češka. U ovakvoj “obmani” RH podilazi NATO-u i kao na pladnju servira svoje dragocjene resurse koji se višestruko isplate konačnim NATO ciljevima, a manje pripadnicima HRZ-a u cjelini.

Letačko iskustvo u različitim geografskim uvjetima na jednom mjestu, te elementi borbene obuke na poligonu “Crvena zemlja” zasigurno bi se trebali snažnije vrednovati. Ovo pokazuje kako su u MORH-u tek djelomično shvatili koncept “smart defencea”, te su nemoćni u vrhu NATO-a izlobirati povoljniju ulogu za Hrvatsku i njezine oružane snage.

Dakle, kada je u pitanju borbena komponenta HRZ-a, mnogi se pitaju radi li se doista o “smart defencu” ili tek o iluziji napretka?

Denis Krnić

Češka pragmatičnost

Simulator za helikopter Mi-171Š ruske tvrtke “Dinamika” u Ostravi, na kojem se provodi teoretski dio obuke, bio je aktualan i namijenjem za RH, a razgovori za mogućnost nabave istog počeli su nedugo nakon isporuke 10 Mi-171Š 2008. godine kojim je Ruska Federacija pokrila dio klirinškog duga prema našoj državi.

Dok su u MORH-u procijenili kako im takav uređaj ne treba, Česi su se brže-bolje javili i kupili simulator koji danas iznajmljuju u sklopu posebno osnovane tvrtke za pružanje usluga obuke. Stav MORH-a o marginalizaciji simulatora ima korijene u personalu koji vuče korijene iz bivše JNA te u kojoj se nikada nisu susreli sa simulatorom i čije korištenje rado ismijavaju.

Uloga i prednost simulatora su nemjerljivi u uvježbavanju opasnih situacija, što je u MORH-u postalo valjda malo jasnije nakon što je visoki časnik HRZ-a uništio helikopter u Afganistanu prilikom slijetanja zbog banalne pogreške.

Iako je ovo prvi put da se HRZ može “podičiti” rušenjem helikoptera neke strane zemlje, nije novost da najviši časnici u letačkim knjižicama imaju zabilježena rušenja vlastitih helikoptera zbog povreda elementarnih pravila sigurnosti letenja.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Smart defence [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-01-27 13:32:20 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-01-27 15:17:13 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-01-27 13:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8440 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/01/27/Split/avioni.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x355" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15578788 Threads: 2 Questions: 3214404139 Slow queries: 7254909 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236243827 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/pametna-obrana-ili-pametna-obmana-224326 [printLink] => /sd-plus/spektar/pametna-obrana-ili-pametna-obmana-224326?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Smart defence [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Pametna obrana’ ili ‘pametna obmana’? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-16-37-23-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/01/27/Split/avioni.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/01/27/Split/avioni.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Dok hrvatska kopnena vojska, što se vatrene moći tiče, sve više nalikuje na kakvu žandarmeriju negoli na suvremeno pješaštvo, dok nam je ratna mornarica svedena na jurcanje s gumenjacima i klapsko pjevanje, sada već kažu u Novoj 2014. kako je, navodno, i ratno zrakoplovstvo preskupo. Samostalna zračna obrana Hrvatske je preskupa, smatraju u Washingotnu i Bruxellesu. Još su nam vojni stratezi iz Pentagona, kao i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, poručili kako nam borbeni zrakoplovi baš i ne trebaju. Zapad rekao, naši prihvatili.

Zbog globalne financijske krize Sjevernoatlantska vojna alijansa od Međunarodne konferencije u Münchenu 2011. godine, promovira koncept “smart defence”, tj. “pametnu obranu”. U prijevodu bilo bi to međusobno dijeljenje sposobnosti članica NATO-a kako bi održali borbene sposobnosti, ali i uštedjeli u svojim vojnim budžetima.

Dakle, kad je u pitanju Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, više se ne skriva ideja o mogućnosti zajedničkog projekta nadzora zračnog prostora s Mađarskom, Češkom te Slovačkom, čiji su ministri obrana nedavno imali sastanak sa Šveđanima na temu mogućnosti zajedničkoga korištenja švedskih borbenih zrakoplova JAS-39 gripen kakvog koriste Mađari i Česi, a i Slovaci mjerkaju gripene. U logističkom smislu ideja bi trebala rezultirati smanjenju operativnih troškova korištenja gripena.

Ipak, da se prije radi o “pametnoj obmani” negoli “pametnoj obrani” navodi podatak kako Češka i Mađarska jedva spajaju kraj s krajem u vojnim izdacima zbog troškova koje im “piju” gripeni.

Nema lovaca

Češka je od 2004. pa do danas samo za najam 14 gripena platila gotovo milijardu dolara, ili 100 milijuna troškova leasniga na godišnjoj razini. Slične astronomske troškove desetogodišnjeg leasinga ima i Mađarska za svoje gripene. U MORH-u su “smart defence” zamislili tako da Hrvatska u njemu participira na način da kompenzira financijske probleme koje Mađarska i Češka ima s najmom skupih lovaca. Hrvati bi, prema zamisli, od Mađara unajmili nekoliko gripena, barata se brojkom do pet komada, a čije bismo održavanje, tobože, radili zajedno. Ukratko, avioni tuđi, a troškovi naši.

Osnovni je problem, ali i stara boljka, upozoravaju stručnjaci, to što Hrvatska nema dozvučne zrakoplove s kojeg bi hrvatski piloti u obuci jednostavnije prešli na zrakoplov kao što je gripen ili bilo koji drugi suvremeni avion.

Zamišljeni “smart defence” ima smisla samo ako HRZ uspije izlobirati suradnju u kojoj bi hrvatski piloti u obuci letjeli na na dozvučnom mlaznom avionu poput L-159 kakvog imaju Česi. MORH se nastoji etablirati samo s bazom u Zadru kao “najsunčanijom” i sličnim frazama kao da se radi o turističkoj promidžbi, a ne vojnim pitanjima. Suvremene lovce nemamo, pa ih ne možemo ni ponuditi, pa tako ni biti ravnopravni u ‘smart defencu’ koji promoviraju elite iz MORH-a.

Johan Vodzutka, umirovljeni pilot MiG-a i slovački vojni analitičar, te konzultant, pita se što Hrvatska uopće može ponuditi u “smart defencu” s obzirom na to da, kako primjećuje, Hrvatska “kontinuirano smanjuje borbenu komponentu ratnog zrakoplovstva”. Vodzutka sumnja da će Hrvatska uskoro kupiti švedske borbene zrakoplove kakve imaju Češka i Mađarska.

- Slovačka je na vrijeme uvidjela kako će u dogledno vrijeme vrlo vjerojatno prijeći na suvremeniji tip aviona, te je započela s pripremama za njegovo uvođenje. Krenuli smo sa rekonstrukcijom infrastrukture baze u Sliaču, obukom časničkog i dočasničkog kadra u inozemstvu, a nabava aviona bi se trebala dogoditi sama po sebi kada se za to ostvare nužni financijski uvjeti. U takvim uvjetima novi avioni će se integrirati u kratkom vremenu i postići operativne sposobnosti.

Razmišljamo o nabavi oko 6 aviona gripen, dok bi zadržali MiGove-29, što je bitno za održavanje nacionalnih i NATO-ovih zadaća, uz paralenu preobuku na gripena. Tek tada sa svojim vlastitim gripenima možemo biti kompetentni osmisliti i predložiti koncept zajedničkoga djeljenja aktivnosti s Češkom i Mađarskom. “Smart defence” za Hrvatsku ima smisla samo ako posjeduje svoje suvremene lovce - kaže stručnjak Vodzutka.

Ovo o čemu priča Vodztuka zasigurno je jasno i švedskim tvrtkama SAAB, FMV i FXM, koji su potratili pet godina na kampanju gripena u Hrvatskoj, nudeći nam razne modele ponuda aviona i ‘offset’ programa za domaće firme. U Ministarstvu obrane RH nisu pokazali konkretniji interes da u bližoj ili daljoj budućnosti kupe švedskog lovca.

Hrvatski pilatusi

Tomas Voluch, ugledni češki vojni komentator, pojašnjava kako ono što postoji na razini NATO EU, a veže se za “smart defence” je Multinational Training Aviation Centre (MATC).

- Svaka zemlja se treba izboriti i ponuditi NATO-u u okviru MATC-a neku od vrsta obuke koja je u toj zemlji jedinstvena za provedbu. Po pitanju MATC-a najdalje je otišla Češka. Raspustili smo vojnu bazu u Pardubicama, pistu i infrastruktutu dali firmi „LOM Praha“ u zakup koja je nabavila helikoptere Mi-2 i Mi-17,te avione L-39 te osnovala školu za civilnu/vojnu letačku obuku za potrebe Češke te i zemlje koje se jave u okviru MATC-a.

Prvi smo se toga sjetili i sada dominiramo na ovom polju. Hrvatska ima najveći broj trenažnih zrakoplova PC-9 pilatus, no oni mogu poslužiti za naprednu civilnu obuku, ali nikako ne za vojnu obuku, jer sve zemlje u Europskoj uniji imaju normalnu obuku vojnih pilota koja podrazumijeva letenje na turbopropu kao što je pilatus. Hrvatska svoje pilatuse može ponuditi jedino Libiji i drugim afričkim zemljama, a to već sa ‘smart defensom’ nema veze-konstatira Voluchka.

U RH je doduše zaživio koncept “pametne obrane”, ali u helikoptersko transportnoj kompomenti HRZ-a. U zadnje dvije godine provedeno je pet kontingenata zajedničke obuke helikopterskih posada HRZ-a s češkim te mađarskim kolegama. Primijenjeni model koncepta u RH podrazumijeva preduputnu obuku NATO zrakoplovnih savjetodavnih timova (Air Advisory Team Pre Deployment Course - AAT PDC) koji se upućuju u misiju Afganistan, gdje im je zadaća obučiti posade i tehničare helikoptera Mi-17 i Mi-24/35 afganistanskih oružanih snaga. Tečaj podrazumijeva teoretsku obuku na simulatoru u Češkoj te letenje u 93. zrakoplovnoj bazi u Zemuniku kod Zadra.

U ovoj priči, a što se financijskih troškova tiče, i češka i hrvatska strana imaju podjednake uloge, te kako iste pokriva SAD, nijedna od zemalja ne mora o istima voditi brigu. No, u pogledu uloga i potrošnje resursa, RH sudjeluje znatno više nego Češka. U ovakvoj “obmani” RH podilazi NATO-u i kao na pladnju servira svoje dragocjene resurse koji se višestruko isplate konačnim NATO ciljevima, a manje pripadnicima HRZ-a u cjelini.

Letačko iskustvo u različitim geografskim uvjetima na jednom mjestu, te elementi borbene obuke na poligonu “Crvena zemlja” zasigurno bi se trebali snažnije vrednovati. Ovo pokazuje kako su u MORH-u tek djelomično shvatili koncept “smart defencea”, te su nemoćni u vrhu NATO-a izlobirati povoljniju ulogu za Hrvatsku i njezine oružane snage.

Dakle, kada je u pitanju borbena komponenta HRZ-a, mnogi se pitaju radi li se doista o “smart defencu” ili tek o iluziji napretka?

Denis Krnić

Češka pragmatičnost

Simulator za helikopter Mi-171Š ruske tvrtke “Dinamika” u Ostravi, na kojem se provodi teoretski dio obuke, bio je aktualan i namijenjem za RH, a razgovori za mogućnost nabave istog počeli su nedugo nakon isporuke 10 Mi-171Š 2008. godine kojim je Ruska Federacija pokrila dio klirinškog duga prema našoj državi.

Dok su u MORH-u procijenili kako im takav uređaj ne treba, Česi su se brže-bolje javili i kupili simulator koji danas iznajmljuju u sklopu posebno osnovane tvrtke za pružanje usluga obuke. Stav MORH-a o marginalizaciji simulatora ima korijene u personalu koji vuče korijene iz bivše JNA te u kojoj se nikada nisu susreli sa simulatorom i čije korištenje rado ismijavaju.

Uloga i prednost simulatora su nemjerljivi u uvježbavanju opasnih situacija, što je u MORH-u postalo valjda malo jasnije nakon što je visoki časnik HRZ-a uništio helikopter u Afganistanu prilikom slijetanja zbog banalne pogreške.

Iako je ovo prvi put da se HRZ može “podičiti” rušenjem helikoptera neke strane zemlje, nije novost da najviši časnici u letačkim knjižicama imaju zabilježena rušenja vlastitih helikoptera zbog povreda elementarnih pravila sigurnosti letenja.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/pametna-obrana-ili-pametna-obmana-224326 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=226f318b179d6c8068f9746e674c6f8d8f89d342 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Pametna+obrana%E2%80%99+ili+%E2%80%98pametna+obmana%E2%80%99%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fpametna-obrana-ili-pametna-obmana-224326 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fpametna-obrana-ili-pametna-obmana-224326 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Smart defence [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SpektarSmart defence

‘Pametna obrana’ ili ‘pametna obmana’?

Piše PSD.
27. siječnja 2014. - 14:31
Dok hrvatska kopnena vojska, što se vatrene moći tiče, sve više nalikuje na kakvu žandarmeriju negoli na suvremeno pješaštvo, dok nam je ratna mornarica svedena na jurcanje s gumenjacima i klapsko pjevanje, sada već kažu u Novoj 2014. kako je, navodno, i ratno zrakoplovstvo preskupo. Samostalna zračna obrana Hrvatske je preskupa, smatraju u Washingotnu i Bruxellesu. Još su nam vojni stratezi iz Pentagona, kao i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, poručili kako nam borbeni zrakoplovi baš i ne trebaju. Zapad rekao, naši prihvatili.

Zbog globalne financijske krize Sjevernoatlantska vojna alijansa od Međunarodne konferencije u Münchenu 2011. godine, promovira koncept “smart defence”, tj. “pametnu obranu”. U prijevodu bilo bi to međusobno dijeljenje sposobnosti članica N...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 18:37