stdClass Object ( [id] => 159198 [title] => NOĆNA MORA Damir mi je dodao pištolj. Opalio je... [alias] => nocna-mora-damir-mi-je-dodao-pistolj-opalio-je [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Damir Dragičević
Nakon što je u ponedjeljak na splitskom Županijskom sudu izrečena presuda kojom se Dino Dragičević osuđuje na dvije godine zatvora zbog nehajno prouzročene smrti svog vršnjaka Damira Šuće u kolovozu 2007. godine na Braču, mnogi su ostali šokirani ovakvom odlukom. Ne želimo ulaziti u ocjene ove presude, jer je to posao Vrhovnog suda, no mnoge stvari u ovom slučaju smrti tada 18-godišnjeg Vukovarca, čija se obitelj skrasila na Braču, zaslužuju da se malo detaljnije pozabavimo cijelim slučajem.

Dragičević je za ubojstvo Šuće prvotno osuđen na 10 godina zatvora. No, Vrhovni je sud tu odluku “srušio” i sve vratio na ponovno suđenje pred drugim sudskim vijećem, ovaj put pod predsjedanjem suca Damira Romca, a ne sutkinje Marije Majić koja je Dragičeviću dosudila 10 godina. A što se sve događalo toga kobnog ljetnog dana 2007. godine? Iz svega što je rečeno na dosadašnjim sudskim ročištima zna se da je Damir Šuća život izgubio u nedjelju 19. kolovoza, i to na predjelu Nad Vode-Dunaj na Vidovoj gori.

Prema onome što je 24. kolovoza, dakle pet dana nakon tragedije, policiji priznao Dino Dragičević, a na temelju čega je i optužen, on je toga dana u popodnevnim satima otišao do Šuće, koji je kao skladištar radio u trgovini “Kerum”, i dogovorio se da će navečer ići u lov na životinje.

- On je na to pristao i rekao da ćemo se naći u blizini njegove kuće oko ponoći te da će on donijeti streljivo. Ne mogu se točno sjetiti gdje sam nakon toga otišao, no sjećam se dobro da sam navečer iz sobe ispod kreveta uzeo pištolj CZ kalibra 7,65 mm, bez streljiva, koji je bio u kartonskoj kutiji. Pištolj smo Damir i ja kupili prije dvije godine od Ante Kuzmanića za 1500 kuna, a preko posrednika Siniše Kurtića.

Pištolj sam stavio u “pederušu”, neprimjetno sam od majke Josipe uzeo ključeve “forda fieste” crne boje, ne mogu se sjetiti registracijskih oznaka, sjeo sam u vozilo i uputio se na dogovoreno mjesto - opisao je tada policijskim inspektorima 18-godišnji Dino. Na koji je način policija došla baš do njega, nije poznato, no očito je u obavijesnim razgovorima koji su obavljani nakon otkrića tijela “iskrslo” baš njegovo ime kao potencijalnog krivca.

- Tad sam na sebi imao sportsku trenirku, no pri izlasku iz kuće imao sam novu odjeću, i to zato da mojoj majci ne bi bilo sumnjivo gdje oko pola noći idem u staroj robi. Pedesetak metara prije dolaska na dogovoreno mjesto zatekao sam Damira koji je sjeo u auto i onda smo se uputili prema Vidovoj gori. On je bio obučen u maskirne maslinaste hlače, a na sebi je imao neki džemper. Dok smo se vozili, iz torbice sam izvadio pištolj i dao ga Damiru da u spremnik napuni streljivo jer ja takvog nisam imao, a dobro mi je poznato da istog posjeduje Damirov otac.

Nakon punjenja spremnika streljivom, Damir mi je pištolj vratio, a ja sam ga spremio u torbicu. Kad smo se oko 00.30 ili 00.45 sati dovezli na početak makadamskog puta na Vidovoj gori, ostavili smo auto, ja sam se presvukao u staru robu koja sam ponio sa sobom, a odjeću koju sam skinuo - radi se o bermudama i crvenoj majici kratkih rukava - ostavio sam na zadnjem sjedištu auta. Dok smo se još vozili u autu, negdje na predjelu Nerežiška ravnica, iza ponoći Damira je na mobitel nazvala majka i pitala kad će doći doma. Čuo sam da joj je rekao da je s curom. Nakon izlaska iz vozila, ponijeli smo sa sobom baterijske lampe, mislim da su bile tri, koje sam uzeo od kuće.

Pri hodanju po šumi koristili smo samo jednu jer smo štedjeli budući da nismo znali koliko dugo ćemo se zadržati u šumi. Dolaskom do betonskog zida, visine oko metar i pol, preskočili smo ga jer smo znali da se oko 150 metara niže nalaze male vode - pojila, pa smo očekivali da bismo usput mogli naići na, primjerice, zeca, fazana, sovu... - detaljno je prije četiri i pol godine, nakon 36-satnog zadržavanja u policiji, ispričao Dragičević. Kazao je tada da je, dok su prelazili zid, rekao Damiru: “Sere mi se”, a on je odgovorio: “Ajme, di ćeš sada”.

‘Bio je tip za lov’

- Dao sam mu pištolj s kojim se uputio 10 do 20 metara ispred mene. Nuždu sam obavio neposredno blizu zida. Kako je bila tama bez mjesečine, gdje sam obavljao nuždu, nisam mogao vidjeti gdje se Damir nalazi. Krenuo sam prema njemu s baterijskom lampom i, kad sam došao otprilike pola metra od njega, vidio sam da sjedi na nečemu ili čuči okrenut leđima prema meni. Rekao sam: “Daj mi!”, misleći na pištolj, a on je to i napravio preko ramena mi ga dodajući, ne znam da li lijevog ili desnog, i držeći ga za cijev. Prihvatio sam ručku i tada je došlo do ispaljenja hica.

Toga trenutka nisam shvatio što se dogodilo jer prilikom obavljanja nužde nisam čuo kad je Damir repetirao pištolj ubacujući metak u cijev. Nakon par sekunda Damir se srušio na tlo ne dajući nikakve znakove života. Stao sam pored njega, ne znam ni ja koliko dugo, s tla sam skupio baterijsku lampu kojom se Damir koristio i tad sam se lagano uputio do vozila istim putem kojim smo došli. Sjeo sam u vozilo i tako sam sjedio pet minuta ne znajući kuda da vozim.

Potom sam se uputio cestom prema Bolu, no dolaskom do Pražnica shvatio sam da se moram vratiti doma, što sam i napravio. Kad sam parkirao vozilo, skinuo sam odjeću koja je bila na meni i odložio je u platnenu vreću koju sam spremio u konobu-radionicu, a obukao sam odjeću koju sam imao u trenutku izlaska iz kuće. Sjeo sam na motocikl i provozao se po Supetru jer nisam znao gdje da idem. Kad sam se vratio nakon 10-ak minuta, otišao sam spavati, a kad sam legao, nisam nikako mogao zaspati, bez obzira na umor koji sam osjećao.

U ponedjeljak, oko 5.45 sati, majka je otišla na posao, pa sam odmah nakon toga i ja izašao iz kuće i iskoristio sam priliku da odem na praksu u Split, a praksa mi je bila poslijepodne. Kad sam došao do trajekta, sjetio sam se da mi je u kući ostala torbica s pištoljem, pa sam se vratio, uzeo je kako bih ga se riješio, no ne znam zašto. Ukrcao sam se i, vozeći se, otvorio torbicu i iskrenuo pištolj u more. U Splitu sam bio par sati, a onda sam se vratio na Brač. Nisam mogao skupiti dovoljno snage da nekome kažem što se dogodilo, iako sam razmišljao da to kažem majci.

Kad sam došao u Supetar, po selu su kružile svakojake priče, da je navodno viđen s nekom curom koja bi ga mogla odvesti na neko nepoznato mjesto. Kad sam čuo da je tijelo pronađeno, nisam uopće mogao razmišljati što i kako dalje. Ne znam točno, znam da me netko pozvao iz policije da dođem dati neke informacije o Damiru jer smo bili dobri prijatelji - raspričao se tada Dragičević objašnjavajući zašto je postupio tako kako je postupio, odnosno zašto nikome nije rekao što se zbilo te zašto nije zvao pomoć nakon što je vido da mu prijatelj leži nepomično u krvi.

Nije nađen izmet

Pojasnio je i da je Damira zvao u lov jer mu je on “bio tip za lov, a sumnjam da bi netko drugi od prijatelja išao sa mnom”. Ove priče Dragičević se čvrsto držao za vrijeme obaju suđenja, a na zadnjem ročištu ponovljenog suđenja opet je iznio obranu pokajavši se zbog svega. Pristao je tada odgovarati na pitanja tužitelja, no ne i na pitanja koja bi mu mogla postaviti odvjetnica.

Damirova obitelj, odnosno njegov otac Zorislav, smatra da je sve ovo što je Dragičević govorio čista laž i da se u slučaju smrti njegova sina radi o čistoj likvidaciji, a nikako o slučaju:

- Kao prvo, na mjestu događaja nije nađen izmet Dina Dragičevića, što pokazuje da je lagao o okolnostima ubojstva. Njegova majka u prvoj izjavi kaže da automobil kojim se koristi te večeri nije uziman. U službenom izvješću brački policajac Zlatko Novoselec piše da je pri ophodnji vidio Dina i njegova oca Luku u ponedjeljak (20.8.2007.), oko podne, u Lukinu terencu, na križanju ceste između Supetra i Nerežišća.

To je zanimljivo zbog toga što je Dino dosad tri puta mijenjao iskaz o tome gdje je bio u to vrijeme. Prvo je rekao da je spavao cijeli dan, zatim da je bio u Bobovišćima, u kući Maksa Dimova, i potom da se vozio po brdima. Još je nešto zanimljivo. Kad su u policiji uzimali parafinski otisak, uzeli su ga svim prijateljima mojega sina i osobama s kojima su se on i Dino družili, jedino nisu Dinu i Maksu Dimovu - tvrdio je svojevremeno potpisniku ovih redova Zorislav Šuća kojemu je i tada, ali i danas, jako smetala činjenica što tijekom istrage, a tako ni poslije na suđenju, nikad kao svjedok nije pozvan i ispitan Dinov prijatelj, Zagrepčanin Maks Dimov.

- Nakon pronalaska tijela, Dimov odlazi u Zagreb i tamo mu uzimaju parafinsku rukavicu. U policiji u Supetru mi je rečeno da je nalaz negativan. No, mjesec dana nakon završetka istražnog postupka, koji je trajao pet mjeseci, iz Zagreba dolazi nalaz da je parafinski otisak Maksa Dimova pozitivan! No, budući da je istraga završila, to više nikoga nije zanimalo, a na suđenju se Dimov ne spominje ni kao svjedok, a kamoli kao sudionik. Isto tako, njegov automobil kao ni Lukin terenac nisu pregledani - govori otac ubijenog Damira.

Napominje i kako je upitan i alibi Dinova oca Luke koji je kazao da je u nedjelju prespavao u kući svoje bivše supruge i Dinove majke, koja je imala večeru s prijateljicama, što se oteglo do dugo u noć. - No, policija i istražni sudac nisu ispitali ni jednu od tih prijateljica kako bi potvrdile ili opovrgnule njegov alibi. Iz telefonskih ispisa mojeg sina izuzet je ispis od nedjelje popodne do ponedjeljka u 14 sati, iako smo dobili informacije da je Dinova majka u nedjelju navečer dva sata razgovarala s mojim sinom.

Drugo, u spisu nema zabilješke policajca o tome da je u ponedjeljak vidio Luku i Dina u terencu blizu mjesta događaja. Treće, nema iskaza konobarice iz kafića u Splitskoj, koja kaže da su u ponedjeljak popodne Luka, Dino, Maks Dimov i Dobri Kurtić viđeni kako se “nešto dogovaraju”. Dalje, u spisu nema ni spomena o Maksu Dimovu, kao svjedoci nisu navedeni ni Dimov, ni Kurtić, ni prijateljice Dinove majke. Nema ni preporuke policije da se protiv Luke podigne optužnica za prikrivanje kaznenog djela iako sam je čitao u policiji.

Ma, uostalom, kako je moguće da Dino tvrdi da je moj sin držao cijev pištolja u trenutku kad je metak opalio, kad na njegovim dlanovima nema nijednog traga, nikakve opekline, ničega čega bi moralo biti da je to istina? - pita se stariji Šuća.

On je ostao šokiran nakon što je Dragičević osuđen na dvije godine zatvora zbog smrti prouzročene iz nehaja. Kako je upravo toliko, prema obrazloženju presude, proveo u pritvoru, tako više - ako presuda postane pravomoćna - neće iza rešetaka provesti ni jedne jedine minute više. Na kraju će Vrhovni sud dati konačni pravorijek i odlučiti hoće li i kad ovaj tragični slučaj biti pravno okončan. Što se tiče obitelji pokojnog mladića, njima će ova noćna mora i dalje trajati i tko zna hoće li i kad prestati.

- Znao sam ja da će sve ovo ovako završiti. Ipak smo mi doseljenici, a oni su pravi Bračani s dobrim vezama i financijama - poentirao je otac pokojnog Damira.

VLADIMIR URUKALO

Je li mogao opaliti?

U cijeloj ovoj tragičnoj priči još je ostalo suviše detalja koji bi se mogli objasniti u najmanju ruku kao “sumnjivi”. Nikad pouzdano nije utvrđen ni motiv zbog kojega bi Dragičević namjerno odveo Šuću i likvidirao ga na Vidovoj gori. Jedini koji je o tome nešto govorio bio je svjedok Mladen Mutarello, no njegov je iskaz još tijekom prvog suđenja odbačen kao nevjerodostojan. Mutarello je govorio da je Dragičević bio sklon kriminalnim radnjama, da su svi znali da se s njim ne smije doći u sukob te da je znao reći da će mu “Šuća platiti jer ga je izdao u slučaju jedne krađe koju su zajedno počinili”.

Tijekom suđenja bilo je sporno i je li pištolj mogao opaliti “slučajno”, no kako je Dino bacio oružje, to se nije moglo sa sigurnošću utvrditi. U prvom vještačenju vještak balističar Vinko Huljić naveo je da takav pištolj, TT-jac, “u ispravnom stanju ima težinu okidanja od oko tri kg i nije osjetljiv na udare i potrese, dakle može opaliti samo voljom strijelca, pritiskom na obarač”. No, u drugom vještačenju, rađenom prilikom rekonstrukcije događaja, vještak Damir Tomašek zaključio je da je za okidanje novog pištolja CZ M70 težina okidanja pet kilograma te da eventualna “izraubanost” upotrijebljenog oružja ne bi utjecala na “drastičnu promjenu sile djelovanja”.

On je također kazao i da je moguće da se sve dogodilo onako kako je Dragičević kazao, no da je isto tako moguće i da je on prišao Šući s leđa te mu - došavši u poziciju utvrđenu vještvom - pucao u glavu. Tomašek je bio decidiran i u tome da se Dragičevićeva odjeća, koja je poslana na vještačenje, ni po čemu ne može povezati s događajem.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kako je moguće  da Dino tvrdi da je moj sin držao cijev pištolja u trenutku kad je metak opalio kad na njegovim dlanovima nema ni jednog traga, nikakve opekline, ničega čega bi moralo biti da je to istina? – pita se Dinov otac Zorislav Šuća, nezad [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nakon ponovljenog suđenja za ubojstvo mladog Damira Šuće na Braču 2007. godine ostaje previše otvorenih pitanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-03-02 17:57:54 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-03-03 10:20:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-03-03 11:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6963 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/03/03/spektar/PRESUDA00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4399801 Threads: 3 Questions: 139937531 Slow queries: 59578 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4178911 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/nocna-mora-damir-mi-je-dodao-pistolj-opalio-je-159198 [printLink] => /sd-plus/spektar/nocna-mora-damir-mi-je-dodao-pistolj-opalio-je-159198?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 204419 [name] => dinodragičević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dinodragicevic [link] => /tag/dinodragicevic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 204418 [name] => damiršuća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => damirsuca [link] => /tag/damirsuca ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kako je moguće  da Dino tvrdi da je moj sin držao cijev pištolja u trenutku kad je metak opalio kad na njegovim dlanovima nema ni jednog traga, nikakve opekline, ničega čega bi moralo biti da je to istina? – pita se Dinov otac Zorislav Šuća, nezad [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nakon ponovljenog suđenja za ubojstvo mladog Damira Šuće na Braču 2007. godine ostaje previše otvorenih pitanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => NOĆNA MORA Damir mi je dodao pištolj. Opalio je... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-00-38-03-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/03/03/spektar/PRESUDA00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/03/03/spektar/PRESUDA00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Damir Dragičević
Nakon što je u ponedjeljak na splitskom Županijskom sudu izrečena presuda kojom se Dino Dragičević osuđuje na dvije godine zatvora zbog nehajno prouzročene smrti svog vršnjaka Damira Šuće u kolovozu 2007. godine na Braču, mnogi su ostali šokirani ovakvom odlukom. Ne želimo ulaziti u ocjene ove presude, jer je to posao Vrhovnog suda, no mnoge stvari u ovom slučaju smrti tada 18-godišnjeg Vukovarca, čija se obitelj skrasila na Braču, zaslužuju da se malo detaljnije pozabavimo cijelim slučajem.

Dragičević je za ubojstvo Šuće prvotno osuđen na 10 godina zatvora. No, Vrhovni je sud tu odluku “srušio” i sve vratio na ponovno suđenje pred drugim sudskim vijećem, ovaj put pod predsjedanjem suca Damira Romca, a ne sutkinje Marije Majić koja je Dragičeviću dosudila 10 godina. A što se sve događalo toga kobnog ljetnog dana 2007. godine? Iz svega što je rečeno na dosadašnjim sudskim ročištima zna se da je Damir Šuća život izgubio u nedjelju 19. kolovoza, i to na predjelu Nad Vode-Dunaj na Vidovoj gori.

Prema onome što je 24. kolovoza, dakle pet dana nakon tragedije, policiji priznao Dino Dragičević, a na temelju čega je i optužen, on je toga dana u popodnevnim satima otišao do Šuće, koji je kao skladištar radio u trgovini “Kerum”, i dogovorio se da će navečer ići u lov na životinje.

- On je na to pristao i rekao da ćemo se naći u blizini njegove kuće oko ponoći te da će on donijeti streljivo. Ne mogu se točno sjetiti gdje sam nakon toga otišao, no sjećam se dobro da sam navečer iz sobe ispod kreveta uzeo pištolj CZ kalibra 7,65 mm, bez streljiva, koji je bio u kartonskoj kutiji. Pištolj smo Damir i ja kupili prije dvije godine od Ante Kuzmanića za 1500 kuna, a preko posrednika Siniše Kurtića.

Pištolj sam stavio u “pederušu”, neprimjetno sam od majke Josipe uzeo ključeve “forda fieste” crne boje, ne mogu se sjetiti registracijskih oznaka, sjeo sam u vozilo i uputio se na dogovoreno mjesto - opisao je tada policijskim inspektorima 18-godišnji Dino. Na koji je način policija došla baš do njega, nije poznato, no očito je u obavijesnim razgovorima koji su obavljani nakon otkrića tijela “iskrslo” baš njegovo ime kao potencijalnog krivca.

- Tad sam na sebi imao sportsku trenirku, no pri izlasku iz kuće imao sam novu odjeću, i to zato da mojoj majci ne bi bilo sumnjivo gdje oko pola noći idem u staroj robi. Pedesetak metara prije dolaska na dogovoreno mjesto zatekao sam Damira koji je sjeo u auto i onda smo se uputili prema Vidovoj gori. On je bio obučen u maskirne maslinaste hlače, a na sebi je imao neki džemper. Dok smo se vozili, iz torbice sam izvadio pištolj i dao ga Damiru da u spremnik napuni streljivo jer ja takvog nisam imao, a dobro mi je poznato da istog posjeduje Damirov otac.

Nakon punjenja spremnika streljivom, Damir mi je pištolj vratio, a ja sam ga spremio u torbicu. Kad smo se oko 00.30 ili 00.45 sati dovezli na početak makadamskog puta na Vidovoj gori, ostavili smo auto, ja sam se presvukao u staru robu koja sam ponio sa sobom, a odjeću koju sam skinuo - radi se o bermudama i crvenoj majici kratkih rukava - ostavio sam na zadnjem sjedištu auta. Dok smo se još vozili u autu, negdje na predjelu Nerežiška ravnica, iza ponoći Damira je na mobitel nazvala majka i pitala kad će doći doma. Čuo sam da joj je rekao da je s curom. Nakon izlaska iz vozila, ponijeli smo sa sobom baterijske lampe, mislim da su bile tri, koje sam uzeo od kuće.

Pri hodanju po šumi koristili smo samo jednu jer smo štedjeli budući da nismo znali koliko dugo ćemo se zadržati u šumi. Dolaskom do betonskog zida, visine oko metar i pol, preskočili smo ga jer smo znali da se oko 150 metara niže nalaze male vode - pojila, pa smo očekivali da bismo usput mogli naići na, primjerice, zeca, fazana, sovu... - detaljno je prije četiri i pol godine, nakon 36-satnog zadržavanja u policiji, ispričao Dragičević. Kazao je tada da je, dok su prelazili zid, rekao Damiru: “Sere mi se”, a on je odgovorio: “Ajme, di ćeš sada”.

‘Bio je tip za lov’

- Dao sam mu pištolj s kojim se uputio 10 do 20 metara ispred mene. Nuždu sam obavio neposredno blizu zida. Kako je bila tama bez mjesečine, gdje sam obavljao nuždu, nisam mogao vidjeti gdje se Damir nalazi. Krenuo sam prema njemu s baterijskom lampom i, kad sam došao otprilike pola metra od njega, vidio sam da sjedi na nečemu ili čuči okrenut leđima prema meni. Rekao sam: “Daj mi!”, misleći na pištolj, a on je to i napravio preko ramena mi ga dodajući, ne znam da li lijevog ili desnog, i držeći ga za cijev. Prihvatio sam ručku i tada je došlo do ispaljenja hica.

Toga trenutka nisam shvatio što se dogodilo jer prilikom obavljanja nužde nisam čuo kad je Damir repetirao pištolj ubacujući metak u cijev. Nakon par sekunda Damir se srušio na tlo ne dajući nikakve znakove života. Stao sam pored njega, ne znam ni ja koliko dugo, s tla sam skupio baterijsku lampu kojom se Damir koristio i tad sam se lagano uputio do vozila istim putem kojim smo došli. Sjeo sam u vozilo i tako sam sjedio pet minuta ne znajući kuda da vozim.

Potom sam se uputio cestom prema Bolu, no dolaskom do Pražnica shvatio sam da se moram vratiti doma, što sam i napravio. Kad sam parkirao vozilo, skinuo sam odjeću koja je bila na meni i odložio je u platnenu vreću koju sam spremio u konobu-radionicu, a obukao sam odjeću koju sam imao u trenutku izlaska iz kuće. Sjeo sam na motocikl i provozao se po Supetru jer nisam znao gdje da idem. Kad sam se vratio nakon 10-ak minuta, otišao sam spavati, a kad sam legao, nisam nikako mogao zaspati, bez obzira na umor koji sam osjećao.

U ponedjeljak, oko 5.45 sati, majka je otišla na posao, pa sam odmah nakon toga i ja izašao iz kuće i iskoristio sam priliku da odem na praksu u Split, a praksa mi je bila poslijepodne. Kad sam došao do trajekta, sjetio sam se da mi je u kući ostala torbica s pištoljem, pa sam se vratio, uzeo je kako bih ga se riješio, no ne znam zašto. Ukrcao sam se i, vozeći se, otvorio torbicu i iskrenuo pištolj u more. U Splitu sam bio par sati, a onda sam se vratio na Brač. Nisam mogao skupiti dovoljno snage da nekome kažem što se dogodilo, iako sam razmišljao da to kažem majci.

Kad sam došao u Supetar, po selu su kružile svakojake priče, da je navodno viđen s nekom curom koja bi ga mogla odvesti na neko nepoznato mjesto. Kad sam čuo da je tijelo pronađeno, nisam uopće mogao razmišljati što i kako dalje. Ne znam točno, znam da me netko pozvao iz policije da dođem dati neke informacije o Damiru jer smo bili dobri prijatelji - raspričao se tada Dragičević objašnjavajući zašto je postupio tako kako je postupio, odnosno zašto nikome nije rekao što se zbilo te zašto nije zvao pomoć nakon što je vido da mu prijatelj leži nepomično u krvi.

Nije nađen izmet

Pojasnio je i da je Damira zvao u lov jer mu je on “bio tip za lov, a sumnjam da bi netko drugi od prijatelja išao sa mnom”. Ove priče Dragičević se čvrsto držao za vrijeme obaju suđenja, a na zadnjem ročištu ponovljenog suđenja opet je iznio obranu pokajavši se zbog svega. Pristao je tada odgovarati na pitanja tužitelja, no ne i na pitanja koja bi mu mogla postaviti odvjetnica.

Damirova obitelj, odnosno njegov otac Zorislav, smatra da je sve ovo što je Dragičević govorio čista laž i da se u slučaju smrti njegova sina radi o čistoj likvidaciji, a nikako o slučaju:

- Kao prvo, na mjestu događaja nije nađen izmet Dina Dragičevića, što pokazuje da je lagao o okolnostima ubojstva. Njegova majka u prvoj izjavi kaže da automobil kojim se koristi te večeri nije uziman. U službenom izvješću brački policajac Zlatko Novoselec piše da je pri ophodnji vidio Dina i njegova oca Luku u ponedjeljak (20.8.2007.), oko podne, u Lukinu terencu, na križanju ceste između Supetra i Nerežišća.

To je zanimljivo zbog toga što je Dino dosad tri puta mijenjao iskaz o tome gdje je bio u to vrijeme. Prvo je rekao da je spavao cijeli dan, zatim da je bio u Bobovišćima, u kući Maksa Dimova, i potom da se vozio po brdima. Još je nešto zanimljivo. Kad su u policiji uzimali parafinski otisak, uzeli su ga svim prijateljima mojega sina i osobama s kojima su se on i Dino družili, jedino nisu Dinu i Maksu Dimovu - tvrdio je svojevremeno potpisniku ovih redova Zorislav Šuća kojemu je i tada, ali i danas, jako smetala činjenica što tijekom istrage, a tako ni poslije na suđenju, nikad kao svjedok nije pozvan i ispitan Dinov prijatelj, Zagrepčanin Maks Dimov.

- Nakon pronalaska tijela, Dimov odlazi u Zagreb i tamo mu uzimaju parafinsku rukavicu. U policiji u Supetru mi je rečeno da je nalaz negativan. No, mjesec dana nakon završetka istražnog postupka, koji je trajao pet mjeseci, iz Zagreba dolazi nalaz da je parafinski otisak Maksa Dimova pozitivan! No, budući da je istraga završila, to više nikoga nije zanimalo, a na suđenju se Dimov ne spominje ni kao svjedok, a kamoli kao sudionik. Isto tako, njegov automobil kao ni Lukin terenac nisu pregledani - govori otac ubijenog Damira.

Napominje i kako je upitan i alibi Dinova oca Luke koji je kazao da je u nedjelju prespavao u kući svoje bivše supruge i Dinove majke, koja je imala večeru s prijateljicama, što se oteglo do dugo u noć. - No, policija i istražni sudac nisu ispitali ni jednu od tih prijateljica kako bi potvrdile ili opovrgnule njegov alibi. Iz telefonskih ispisa mojeg sina izuzet je ispis od nedjelje popodne do ponedjeljka u 14 sati, iako smo dobili informacije da je Dinova majka u nedjelju navečer dva sata razgovarala s mojim sinom.

Drugo, u spisu nema zabilješke policajca o tome da je u ponedjeljak vidio Luku i Dina u terencu blizu mjesta događaja. Treće, nema iskaza konobarice iz kafića u Splitskoj, koja kaže da su u ponedjeljak popodne Luka, Dino, Maks Dimov i Dobri Kurtić viđeni kako se “nešto dogovaraju”. Dalje, u spisu nema ni spomena o Maksu Dimovu, kao svjedoci nisu navedeni ni Dimov, ni Kurtić, ni prijateljice Dinove majke. Nema ni preporuke policije da se protiv Luke podigne optužnica za prikrivanje kaznenog djela iako sam je čitao u policiji.

Ma, uostalom, kako je moguće da Dino tvrdi da je moj sin držao cijev pištolja u trenutku kad je metak opalio, kad na njegovim dlanovima nema nijednog traga, nikakve opekline, ničega čega bi moralo biti da je to istina? - pita se stariji Šuća.

On je ostao šokiran nakon što je Dragičević osuđen na dvije godine zatvora zbog smrti prouzročene iz nehaja. Kako je upravo toliko, prema obrazloženju presude, proveo u pritvoru, tako više - ako presuda postane pravomoćna - neće iza rešetaka provesti ni jedne jedine minute više. Na kraju će Vrhovni sud dati konačni pravorijek i odlučiti hoće li i kad ovaj tragični slučaj biti pravno okončan. Što se tiče obitelji pokojnog mladića, njima će ova noćna mora i dalje trajati i tko zna hoće li i kad prestati.

- Znao sam ja da će sve ovo ovako završiti. Ipak smo mi doseljenici, a oni su pravi Bračani s dobrim vezama i financijama - poentirao je otac pokojnog Damira.

VLADIMIR URUKALO

Je li mogao opaliti?

U cijeloj ovoj tragičnoj priči još je ostalo suviše detalja koji bi se mogli objasniti u najmanju ruku kao “sumnjivi”. Nikad pouzdano nije utvrđen ni motiv zbog kojega bi Dragičević namjerno odveo Šuću i likvidirao ga na Vidovoj gori. Jedini koji je o tome nešto govorio bio je svjedok Mladen Mutarello, no njegov je iskaz još tijekom prvog suđenja odbačen kao nevjerodostojan. Mutarello je govorio da je Dragičević bio sklon kriminalnim radnjama, da su svi znali da se s njim ne smije doći u sukob te da je znao reći da će mu “Šuća platiti jer ga je izdao u slučaju jedne krađe koju su zajedno počinili”.

Tijekom suđenja bilo je sporno i je li pištolj mogao opaliti “slučajno”, no kako je Dino bacio oružje, to se nije moglo sa sigurnošću utvrditi. U prvom vještačenju vještak balističar Vinko Huljić naveo je da takav pištolj, TT-jac, “u ispravnom stanju ima težinu okidanja od oko tri kg i nije osjetljiv na udare i potrese, dakle može opaliti samo voljom strijelca, pritiskom na obarač”. No, u drugom vještačenju, rađenom prilikom rekonstrukcije događaja, vještak Damir Tomašek zaključio je da je za okidanje novog pištolja CZ M70 težina okidanja pet kilograma te da eventualna “izraubanost” upotrijebljenog oružja ne bi utjecala na “drastičnu promjenu sile djelovanja”.

On je također kazao i da je moguće da se sve dogodilo onako kako je Dragičević kazao, no da je isto tako moguće i da je on prišao Šući s leđa te mu - došavši u poziciju utvrđenu vještvom - pucao u glavu. Tomašek je bio decidiran i u tome da se Dragičevićeva odjeća, koja je poslana na vještačenje, ni po čemu ne može povezati s događajem.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/nocna-mora-damir-mi-je-dodao-pistolj-opalio-je-159198 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3c5029bfb37395b694902b50a9f21e383bab1ae8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=NO%C4%86NA+MORA+Damir+mi+je+dodao+pi%C5%A1tolj.+Opalio+je...+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fnocna-mora-damir-mi-je-dodao-pistolj-opalio-je-159198 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fnocna-mora-damir-mi-je-dodao-pistolj-opalio-je-159198 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kako je moguće  da Dino tvrdi da je moj sin držao cijev pištolja u trenutku kad je metak opalio kad na njegovim dlanovima nema ni jednog traga, nikakve opekline, ničega čega bi moralo biti da je to istina? – pita se Dinov otac Zorislav Šuća, nezad [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nakon ponovljenog suđenja za ubojstvo mladog Damira Šuće na Braču 2007. godine ostaje previše otvorenih pitanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SpektarNakon ponovljenog suđenja za ubojstvo mladog Damira Šuće na Braču 2007. godine ostaje previše otvorenih pitanja

NOĆNA MORA Damir mi je dodao pištolj. Opalio je...

Piše PSD.
3. ožujka 2012. - 12:30
Damir Dragičević
Nakon što je u ponedjeljak na splitskom Županijskom sudu izrečena presuda kojom se Dino Dragičević osuđuje na dvije godine zatvora zbog nehajno prouzročene smrti svog vršnjaka Damira Šuće u kolovozu 2007. godine na Braču, mnogi su ostali šokirani ovakvom odlukom. Ne želimo ulaziti u ocjene ove presude, jer je to posao Vrhovnog suda, no mnoge stvari u ovom slučaju smrti tada 18-godišnjeg Vukovarca, čija se obitelj skrasila na Braču, zaslužuju da se malo detaljnije pozabavimo cijelim slučajem.

Dragičević je za ubojstvo Šuće prvotno osuđen na 10 godina zatvora. No, Vrhovni je sud tu odluku “srušio” i sve vratio na ponovno suđenje pred drugim sudskim vijećem, ovaj put pod predsje...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 02:38