StoryEditor
SpektarTJERALICA

Eda Vujević: Vazduhoplovci lete u nebo, u Brazil, i šire

Piše PSD.
14. lipnja 2014. - 13:30

AKADEMIJA

Naša Vlada, majkemi, postaje ko vazduhoplovna akademija. Prvo je odletio Linić, pa su odletjeli i Jovanović i Ostojić, onaj od zdravlja, ne onaj od pandurije. Onda je uzletio i premijer. Za razliku od ministara koji su odletjeli s kartom u jednom smjeru, Milanović je kupio povratnu za Brazil jer, kako je umno objasnio, njegov je posao o trošku poreskih obveznika držati palčeve za našu nogometnu reprezentaciju. S druge strane, poreski obveznici drže palčeve doma mukte, u jednoj ruci palac, u drugoj neizostavno pivce za živce pa je stilska figura letača Milanovića nekako pala ko boca Žuje na beton.

Mislim, zar smo stvarno glasali za Milanovića zato da drži palčeve? Izgleda da jesmo. Njegovi palčevi su neprocjenjivi, ni palac Grgura Ninskog nije toliko čudotvoran kao njegovi palčevi. Možda zato što Zoran ima dva palca, a Grgur samo jedan i to nožni, a nožnim palcem ni Grgur ne može stisnuti botun na lansirnoj rampi za katapultiranje ministara u svemir.

UMORNI

Zanimljivo mi je objašnjenje koje je premijer dao za smjenu Dedala Jovanovića i Ikara Ostojića. Veli - ljudi su umorni. On im je zapravo učinio golemu uslugu jer ih je poslao u ladovinu. Toliko su umorni da je Ostojić isti čas pred kamerama demonstrirao neumornost, a Jovanović je spustio nos, ali nije djelovao nimalo iscrpljeno. Pričao mi je otac kako je nekad davno formula ‘umoran i bolestan’ funkcionirala u vrijeme mračnog Titova režima. Kaže, smijenilo Koču Popovića jer da je tobože umoran i bolestan.

U to vrijeme novinari nisu uzimali izjave od ‘umornih i bolesnih’, ali bi svejedno istina nekako isplivala, usprkos oštrim cenzorskim škarama. Dakle, nije prošlo ni dva, tri mjeseca od Kočine smjene, a u listu Politika osvane sličica druga Koče kako se koči s tek ulovljenom ribetinom negdje u crnogorskom akvatoriju. Kao, drug Koča podvodnom puškom upucao kapitalca ugora. Šta bi tek ulovio da nije bio ‘umoran i bolestan’, pitao se moj ćaća, ali je to pitanje mudro zadržao za kućnu upotrebu, daleko od budnih drugova.

KONZULTANTI

No, naš gradonačelnik nije ni umoran ni boležljiv. Bog mu dao i bolje! Eno ga, puca od budnosti i leti u Izrael. Odmah je priopćio kako tamo ide poslovno, dogovoriti nešto oko nečega, a da s njim ide i supruga. Njemu put plaćamo mi, a gospođa plaća sama sebi putovanje. Isto bi bilo ljepše da je rekao da on ženi plaća put, ali dobro, nisu sve žene starinske kao ja, neke su emancipirane i potežu vlastite takujine ko revolvere, ne daju muškarcima šansu da plate ni kavu na štekatu.

Ja to razumijem sve dotle dok koji mužjak ne pomisli da ću mu ja platiti ručak. C! Nema šanse. Gradonačelnik je uzeo konzultanta, cijena čista sitnica - 220 iljada kuna - koji će uvesti red u Split. Kao, riječ je o renomiranoj bečkoj konzultantskoj tvrtki koja je savjetovala i Milanku Opačić i koja je zaslužna što nam socijalna politika izgleda ovako besprijekorno. Tako će konzultant za relativno malu lovu od Splita učiniti veliki centar za socijalnu skrb, a Baldasara garant postaviti ko neku majku Terezu da bdije nad našim sudbinama. Domišljato i vrlo humano.

MACCABI

Istina, tko zna kako će se Baldasar provesti u Izraelu jer, hm, sumnjam da je Židovima promakla njegova nježna epizodica sa kamenim falusoidnim spomenikom u čast postrojbe koja nosi ime ustaškog generala Rafaela Bobana. No, budući da gradonačelnik tamo ide u pratnji gospođe koja sama plaća svoj put, možda se Izraelci suzdrže od zlobnih komentara. Nije pristojno pred damom psovati, makar i na jidišu. Baldasar još uvijek nema savjetnika za jidiš, ali tko zna, možda ga nađe u Tel Avivu.

To bi bilo prvo opravdano rasipanje gradskih novaca jer, nemojmo se zavaravati, bez poznavanja hebrejskog nema ni ulaza u svjetske tokove novca. A Baldasar u Izrael odlazi zbog novca, navodno traži solventnog investitora ne bi li splitsku košarku digao opet na razinu Maccabija. Pa kad splitski Maccabi zaigra s izraelskim Maccabijem, lova će teći u potocima, pogotovo kad naš Maccabi zgazi njihova Maccabija usred Tel Aviva. Kužite?

PILOTICA

Izgleda da vazduhoplovci zbunjuju čak i njihova ljutog protivnika Tomicu Karamarka. Nesretnik je totalno zbunjen usprkos činjenici što stranačka popularnost njegovih drugova buja. Šta vrijedi šta HDZ buja kad Tomica ostaje jednako omražen? Ništa. Najbolje mu je da se samoukine i katapultira, a na pilotsko mjesto u avionu HDZ-a usadi piloticu Markićku.

Ta žena je, majkemi mile, slika i prilika pravog, modernog HDZ-a, a ne uštogljeni Tomislav. Željka Markić je žena po želji i mjeri desno orijentiranih birača - bujna, majčinski nenašminkana, dobrostojeća u svakom pogledu, opijum za mase. S njom u pilotskoj kabini HDZ bi nas odvezao u svijetlu budućnost. ‘Avionu, slomit ću ti krila...’, pjevao je Bora Čorba dok je bio normalan.

MARIJANA

Je li normalno da jake snage MUP-a, ojačane odjelom za zaboravljene slučajeve, nikako ne uspijevaju naći ubojicu Marijane Jerković? Meni nije. Ali tko sam ja da dijagnosticiram normalnost?

Eda Vujević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2021 16:49