StoryEditor
SpektarTJERALICA

Eda Vujević: Ča je ZagrebTower kontra splitskom sudu

Piše PSD.
26. travnja 2015. - 14:01

PROMAJA
Mene svaki put duša zaboli kad se uputim uz Ulicu Ruđera Boškovića u Splitu i vidim stotine, možda i tisuće kvadrata prostora u vlasništvu države kako zijaju prazni, kako kroz njih fijuču vjetrovi i raznose kartušinu i prašinetinu. To su, mensečini, prostori u vlasništvu Ministarstva obrane ili tako nekog military ministarstva. Zašto zijaju prazni? Pitaj boga. Isto tako, duša me zaboli kad god prođem pored nekadašnje robne kuće Standa, također u Splitu. I ona je u državna. Čini mi se da joj je vlasnik Ministarstvo pravosuđa. Nju je, sve mi se nešto čini, bivši splitski gadonačelnik Žele prvo kupio od države, pa je toj istoj državi prodao po znatno većoj cijeni, a razumno objašnjenje toga posla nikad nismo dobili. No, eno Stande usred grada, kroz nju fijuču vjetrovi koji raznose karušinu i prašinetinu. Tuga i žalost. Isto tako, ljuta bol u predjelu glave pogodi me kad dođem u Dračevac. Tamo je splitski Općinski sud, u objektima bivše vojarne. Kroz njega također fijuču vjetrovi, ali ne raznose kartušinu i prašinetinu nego samo stvaraju promaju pa se svako malo neki prozor zalupi što u vojničkim hodnicima odjekuje kao prekomjerno granatiranje. Svake ure čuješ barem dvije sutkinje kako skriknu prepadnute tim zvucima... Skriknu i nastave dalje suditi. Za godinu, dvije, neće više skričati, oguglat će.

TOWER
Nije da sam nešto zaljubljena u naše suce i sutkinje, ali ako bih morala birati između njih i, šta ja znam, ministara, priklonit ću se sucima. Uvjeti u kojima oni na Dračevcu rade taman su proporcionalni općem stanju pravosuđa. S druge strane, gledam našeg ministra za ekologiju... Bog te video! Taj malac je zapro da sve službenike svog ministarstva, plus Državni zavod za zaštitu prirode, plus Agencija za zaštitu okoliša, plus Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, šta god to sve uopće značilo, smjesti u unajmljenu fensi šmensi zgradu u Zagrebu. Navodno, 650 službenika zauzet će na pet godina oko četiri iljade četvornih metara ZagrebTowera što će poreske obveznike mjesečno koštati 39.448 eura, plus još oko 15 iljada eura po osnovi 'održavanja'. Sam ministar Zmajlović i onaj koji dođe nakon njega imat će ured na 22. katu, opremljen svim i svačim, uključujući i kupatilo. Ipak je riječ o ekološkom ministarstvu, tu se ljudi tuširaju i tijekom radnog vremena, a ne ko mi, seljačine, koji šparamo na sapunu.

DUUDI
Afera oko preseljenja čistih službenika u još čišći toranj skroz je zanimljiva. Mislim, oko te priče dreče kojekakvi glasovi - od bivše eko-ministrice Mirele Holy do sad već bivšeg šefa Agencije za zaštitu okoliša, nekog Nevena Voća, a po svemu sudeći, pričom će se baviti i Državno odvjetništvo. Ovi šta oće useliti u parfimirane urede tvrde kako se tim preseljenjem zapravo štedi i kako su oni pitali Državnu agenciju za upravljanje državnom imovinom, od milja nazvanom Duudi, ima li kakav još jeftiniji prostor gdje bi se skućilo 650 ljudi, i vele da im je Duudi rekao - nema! Bogati? Nema? Nema! U Hrvatskoj ne postoji nigdje četiri iljade kvadrata za ekološki osviještene službenike ministarstva za kupanje tijekom radnog vremena i agencija za rasipanje tučaka i prašnika! Do prije dvadeset godina nitko u Hrvatskoj nije ni čuo za ekologiju pa svejedno imamo jednu od najčistijih zemalja u Europi, a idućih dvadeset ćemo, valjda, zaposliti još dvije iljade službenika koji će se diviti našoj netaknutoj prirodi. Smjestila bih ja njih - ako ih i ne bih ukinula, a nisam baš sigurna da ne bih! - u Standu ili Dračevac pa da vidiš kako bi se osvijestili. Ekološki i klimatski!

KERUM
Svijest o klimi pokazao je i Žele Kerum. Rekao je predsjednici države da je \'klima negativna\' za poduzetnike. U zadnje vrijeme ne uspijeva kupiti od države robnu kuću pa je državi prodati natrag, uz mizernu zaradu od 40 posto. Možda će se klima promijeniti nakon izbora? On je jako dobro surađivao i poslovao, recimo, sa ministricom u HDZ-ovoj Vladi Vesnom Škare Ožbolt s kojom je izveo maestralan posao oko Stande. Njegova prijateljica Jadranka Kosor kojoj može zahvaliti ulazak u Sabor nije došla kod Kolinde. \'Nemam pojma zašto nije došla\', kazao je rječito Kerum. Nije mu palo na pamet da se Jadranka možda - osvijestila?

HOLOKAUST
Predsjednica ima savjetnicu i za holokaust. Riječ je o Nataši Jovičić, ravnateljici spomen-područja Jasenovac. Nije da kužim šta će joj savjetnica za holokaust, osim ako nije sigurna u svoj odnos prema Židovima, Romima, i da prostiš Srbima, a još mi je manje jasno je li joj savjetnica savjetovala da dođe posjetiti Jasenovac i tamo, sama samcata, mimo službene proslave 70. godišnjice oslobođenja tog ustaškog logora, položi cvijeće. Upisala se i u knjigu dojmova i osudila "politiku režima koji se vezao uz nacističko-fašističku Osovinu i na nečastan način iskoristio legitimnu želju hrvatskog naroda za svojom državom". Za formuliranje ovog legitimnog dojma fakat je morala otići sama, da joj možebitna antifašistička i antiholokausna buka ne pokvari koncentraciju.

MARIJANA
** Kratko i jasno - ni nakon 13 godina, 3 mjeseca i tri dana, ubojica Marijane Jerković nije pronađen.

Eda Vujević

#EDAVUJEVIĆ#TJERALICA

Izdvojeno

08. srpanj 2020 05:08